ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Τα ρεκόρ, οι πρωτιές και τα πρόσωπα-νικητές

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο έγραψαν Ιστορία. Η συμμετοχή-ρεκόρ για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, που εκτιμάται πως άγγιξε τα 113 εκατομμύρια ψηφοφόρους, σημάδεψε μαζί με αρκετές άλλες πρωτιές αυτές τις κάλπες, στις οποίες το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν μεν στα ψηφοδέλτια, η άκρως διχαστική πολιτική και ρητορική του όμως ήταν καταλυτική στην έκβαση των αποτελεσμάτων.

ΑP Photo

Για «χρονιά της γυναίκας» έκαναν λόγο πολλοί αναλυτές, καθώς οι αιρετές στα δύο -σαφώς ανδροκρατούμενα ακόμα- Σώματα του Κογκρέσου αυξήθηκαν σε ιστορικά ρεκόρ. Με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται ώς χθες σε κάποιες πολιτείες, τουλάχιστον 100 γυναίκες κέρδισαν μία έδρα σε σύνολο 435 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τουλάχιστον 24 εξασφάλισαν μία έδρα από τις 35 της Γερουσίας (σε σύνολο 100), που κρίνονταν σε αυτές τις εκλογές.

Ο σεξιστής πρόεδρος των ΗΠΑ, το κίνημα #MeToo κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης κι οι αντίστοιχες καταγγελίες σε βάρος του διορισμένου πλέον Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο φαίνεται πως έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο.

ΑP Photo

Από τον Ιανουάριο, λοιπόν, οι θηλυκές παρουσίες και δη από το Δημοκρατικό Κόμμα πληθαίνουν στο Κογκρέσο. Τις εντυπώσεις έκλεψαν οι δύο νεαρότερες στα χρονικά εκλεγμένες βουλευτίνες: οι 29χρονες Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές στη Νέα Υόρκη και Αμπι Φίνκεναουερ στην Αϊόβα, που κατατρόπωσαν τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους.

Ελπιδοφόρες ιστορικές πρωτιές κατέγραψαν παράλληλα και αντισυστημικές υποψήφιες προερχόμενες από μειονότητες.

Οι Δημοκρατικές Ρασίντα Τλάιμπ (παλαιστινιακής καταγωγής) στο Μίσιγκαν και Ιλχαν Ομαρ (σομαλικής καταγωγής) στη Μινεσότα έγιναν οι πρώτες μουσουλμάνες που εκλέγονται στη -συντόμως ελεγχόμενη από το κόμμα τους- Βουλή των Αντιπροσώπων, μπαίνοντας στο μάτι του ισλαμόφοβου Τραμπ.

Οι επίσης Δημοκρατικές Σαρίς Ντέιβιντς στο Κάνσας και Ντέμπρα Χάαλαντ στο Νέο Μεξικό είναι οι πρώτες Ινδιάνες που κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτίνες.

ΑP Photo

Ταυτόχρονα, η Μασαχουσέτη και το Κονέκτικατ στέλνουν για πρώτη φορά Αφροαμερικανίδες εκπροσώπους στο Κογκρέσο, με την Αριζόνα και το Τενεσί να εκλέγουν τις πρώτες γυναίκες γερουσιαστές τους. Τη δική του ιστορία έγραψε κι ο Δημοκρατικός Τζάρεντ Πόλις, που αναδείχτηκε ο πρώτος ομοφυλόφιλος κυβερνήτης στις ΗΠΑ και δη στο Κολοράντο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί συν τοις άλλοις η νίκη Δημοκρατικών κυβερνητών στο Ιλινόις και το Κάνσας, δύο πολιτείες στις οποίες ο Τραμπ είχε σαρώσει στις εκλογές του 2016. Προς τέρψιν του προέδρου πάντως, Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες κατάφεραν να επανεκλεγούν σε δύο αμφίρροπες Πολιτείες-κλειδιά, την Αϊόβα και το Οχάιο, με φανατικούς εσωκομματικούς υποστηρικτές του να κερδίζουν τις θέσεις κυβερνητών στην Τζόρτζια και τη Φλόριντα.

ΑP Photo

Το αποτέλεσμα στην τελευταία βύθισε στην απογοήτευση και την οργή τούς μαθητές -και αεικίνητους πλέον ακτιβιστές κατά της οπλοκατοχής- από το αιματοβαμμένο λύκειο στο Πάρκλαντ, που είχε γίνει στόχος πολύνεκρης επίθεσης ενόπλου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ψυχρολουσία στο... οπλολάγνο Τέξας και για το ανερχόμενο αστέρι των Δημοκρατικών Μπέτο Ο’ Ρουρκ, που έχασε οριακά τη μάχη έναντι του νυν γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, πρώην εσωκομματικού αντιπάλου του Τραμπ και άσπονδου φίλου του εσχάτως, ελέω εκλογών.

Ρελάνς στην κεντρική πολιτική σκηνή κάνει από την άλλη ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο ηττημένος το 2012 από τον Μπαράκ Ομπάμα υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών και σφοδρός επικριτής του Τραμπ, που εξελέγη γερουσιαστής στη Γιούτα.

ΑP Photo

Αξιομνημόνευτη για εντελώς διαφορετικούς λόγους η εκλογή ως βουλευτή στη Νεβάδα του ιδιοκτήτη οίκων ανοχής, τηλεαστέρα σε ροζ ριάλιτι σόου και θαυμαστή του Τραμπ, Ντένις Χοφ, που έχει συγγράψει βιβλίο με εύγλωττο τίτλο «Η τέχνη του μαστροπού»!

Διόλου αμελητέα λεπτομέρεια: ο Χοφ απεβίωσε τον περασμένο μήνα και αναμένεται να αντικατασταθεί από έτερο Ρεπουμπλικανό...
Πηγή: www.efsyn.gr - Βίκυ Καπετανοπούλου

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.