ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικό Πρακτορείο

Covid-19: Αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ θρήνησαν χθες Τετάρτη, παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών, πάνω από 2.400 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, επίπεδο στο οποίο είχαν να φθάσουν έξι μήνες, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκαν σχεδόν 200.000 κρούσματα του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα οποία συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκαν πάνω από 2.000 θάνατοι εξαιτίας της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Το επίπεδο των 2.400 θανάτων μέσα σε μια μέρα είχε να ξεπεραστεί από τις αρχές του Μαΐου, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας έφθανε στην κορύφωσή του.

Μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η οποία βρίσκεται σε φάση «εκθετικής» εξάπλωσης σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, αρκετές πολιτείες, η μια μετά την άλλη, επιβάλλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, παρά την έναρξη της περιόδου των εορτών.

Οι Ευχαριστίες είναι λαοφιλής, μεγάλη οικογενειακή γιορτή στις ΗΠΑ, σημαντικότερη ακόμα και από τα Χριστούγεννα για αρκετούς, με οικογένειες και φίλους να κάθονται γύρω από το τραπέζι για να γευτούν την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα.

Χωρίς να φθάσουν στο σημείο να εισηγηθούν απαγόρευση των μετακινήσεων, τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν, για πρώτη φορά, στους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για τη γιορτή φέτος.

Όμως οι εικόνες των εκατομμυρίων Αμερικανών στα κατάμεστα αεροδρόμια στο Σικάγο, στην Ουάσινγκτον, στη Νέα Υόρκη, εντείνουν την ανησυχία.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα που έχει υποστεί μακράν το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς από αυτήν ανέρχεται ως εδώ σε 262.080 νεκρούς επί συνόλου 12,7 εκατομμυρίων μολύνσεων, κατά το Τζονς Χόπκινς.

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.268 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 983.588, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Το ίδιο διάστημα, άλλοι 389 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα να ξεπερνά το όριο των δεκαπέντε χιλιάδων θανάτων, να φθάνει τους 15.160 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 47.898 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 654 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 170.769 νεκρούς επί συνόλου 6.166.606 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Κολομβία

Το υπουργείο Υγείας της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 8.497 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 183 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των Άνδεων έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 35.860 νεκρούς επί συνόλου 1.270.991 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 57.260.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί για τρεις μήνες, ως τα τέλη του Φεβρουαρίου, απευθύνοντας στους συμπολίτες του σύσταση να αποφεύγουν τις μαζικές συγκεντρώσεις και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η σύζυγος του προέδρου διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πάντως είναι ασυμπτωματική.

Η κυβέρνηση του Ντούκε πάντως έχει χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, στην προσπάθειά της να αναζωογονήσει την οικονομία, η οποία υπέστη βαρύ πλήγμα, και να μειώσει την ανεργία. Οι περισσότερες δραστηριότητες επιτρέπονται και πάλι, ενώ έχουν ξαναρχίσει οι διεθνείς πτήσεις. Ωστόσο οι συναυλίες και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή πλήθους συνεχίζουν να μην επιτρέπονται.
Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 8.593 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 283 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έφθασε ως εδώ τους 37.714 νεκρούς επί συνόλου 1.390.388 μολύνσεων.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην επαρχία Μπουένος Άιρες (2.262) και στην επαρχία Σάντα Φε (1.490). Στην πρωτεύουσα καταγράφηκαν 324 νέες μολύνσεις.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.335 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 858 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα των 128,8 εκατ. κατοίκων ανέρχεται σε 103.597 νεκρούς επί συνόλου 1.070.487 κρουσμάτων, κατά τα δεδομένα του υπουργείου.

Όμως στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν επισημάνει επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στην πραγματικότητα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν των καταγεγραμμένων περιπτώσεων. Στα τέλη του Οκτωβρίου, το υπουργείο Υγείας εκτιμούσε πως τα θύματα της πανδημίας μάλλον είναι πολλά περισσότερα στην πραγματικότητα, ίσως ακόμη και 50.000 επιπλέον.
Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 44.489 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 524 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 135.223 νεκρούς επί συνόλου 9,27 εκατ. μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Οι νέες μολύνσεις παρέμειναν κάτω από το όριο των 50.000 για 19η συνεχόμενη ημέρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.