ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά στη Βαρσοβία

Deepspot: Η βαθύτερη πισίνα στον κόσμο άνοιξε στην Πολωνία

Η βαθύτερη πισίνα του κόσμου με βάθος 45,5 μέτρων, που προορίζεται για δύτες αλλά και για μαθήματα καταδύσεων, άνοιξε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Πολωνία και συγκεκριμένα κοντά στη Βαρσοβία. Το «Deepspot», όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει υποβρύχια σπήλαια, ερείπια των Μάγια, ακόμη και ένα μικρό ναυάγιο, το οποίο μπορεί κανείς να εξερευνήσει.

Η πισίνα περιέχει 8.000 κυβικά μέτρα νερό, που σημαίνει ότι ο όγκος νερού είναι κατά 20 φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε μια πισίνα μήκους 25 μέτρων. Για να γίνει η κατασκευή του «Deepspot» χρειάστηκαν περίπου 5.000 κυβικά μέτρα μπετόν, ενώ ολοκληρώθηκε σε δύο χρόνια και κόστισε περίπου 40 εκατ. ζλότι, δηλαδή 8,9 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τις συνηθισμένες πισίνες που διατίθενται στο κοινό για κολύμβηση, το «Deepspot» μπορεί να υποδέχεται κόσμο στην Πολωνία, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς θεωρείται ότι είναι κέντρο προπόνησης για καταδύσεις, στο οποίο επίσης παραδίδονται μαθήματα από έμπειρους δύτες.

«Πρόκειται για τη βαθύτερη πισίνα στον κόσμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του «Deepspot» Μίκαλ Μπραζίνκσι, 47 ετών, με την ευκαιρία των εγκαινίων της που πραγματοποιήθηκαν χθες (21/11).

Το προηγούμενο ρεκόρ σε βάθος πισίνας που είχε καταγράψει το Γκίνες ήταν τα 42 μέτρα βάθος και το διατηρούσε η πισίνα «Montegrotto Terme», που βρίσκεται στην Ιταλία.

«Δεν θα βρεις εδώ φανταστικά ψάρια ή κοραλλιογενείς υφάλους, δεν πρόκειται για ένα υποκατάστατο της θάλασσας, όμως είναι πραγματικά μια όμορφη περιοχή για να μάθει κανείς και να προπονηθεί, προκειμένου να κάνει ασφαλείς καταδύσεις στους θαλάσσιους βυθούς», σχολίασε ο Πρέμισλαβ Κάπρζακ, ένας 39χρονος εκπαιδευτής καταδύσεων, που βρέθηκε στα εγκαίνια του «Deepspot».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του χώρου, η πισίνα αυτή «θα χρησιμοποιείται επίσης από τους πυροσβέστες και τον στρατό. Υπάρχουν πολλά σενάρια εκπαίδευσης και μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς εξοπλισμούς», είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.