ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Επικίνδυνο email για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστά την προσοχή των πολιτών, καθώς όπως ανακοίνωσε έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα πολλές καταγγελίες για περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη ΔΔΗΕ, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μέσω email που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου και με πρόφαση την απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.

Όπως αναφέρει η ΔΔΗΕ, τα email εμπεριέχουν συνδέσμους (links) που οδηγούν σε ιστοσελίδες, στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, social media, web-banking), αλλά και καρτών πληρωμών.

Στη συνέχεια, εάν ο παραλήπτης συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών.

Τα email αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, επειδή παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή. Η ΔΔΗΕ τονίζει ότι οι χρήστες του διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται: Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους, να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Θελω να προφύλαξη το μαιλ μου

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.