ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΑΜΥΝΑ

«Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε»

Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο: Θα συνεχίσουμε τις έρευνες με τρία πλοία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα με τρία πλοία, την ώρα που τόσο η χώρα του όσο και η Ελλάδα μετρούν ακόμα τις πληγές τους από τον φονικό σεισμό της Παρασκευής. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε εγκαίνια σιδηροδρομικής γραμμής είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνές της «και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih», προσθέτοντας πως όταν ανακαλύψουν τα κοιτάσματα «τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».

«Όταν πετύχουμε τον αγώνα μας, η Τουρκία θα μπει στις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη, πολιτικά και οικονομικά. Θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, θα συνεχίσουμε με το Oruc Reis, θα συνεχίσουμε με το Fatih, με το Kanuni, με το Yavuz. Με τη βοήθεια του Αλλάχ θα είμαστε πολύ διαφορετικοί στο μέλλον χάρη στις σεισμικές μας έρευνες», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 14 Νοεμβρίου μαζί με άλλα δύο πλοία, τα «Ataman» και «Cengiz Han». Την ίδια στιγμή, η Hurriyet αναφέρει ότι το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας ανακοίνωσε ότι θα κάνει περίπου 30-40 εξορύξεις στη Μαύρη Θάλασσα κατά τα επόμενα επτά με οκτώ χρόνια.

Η Ελλάδα από την πλευρά της εξέδωσε αντι-Navtex αναφέροντας ότι η τουρκική Navtex αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα» σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, κάλεσε τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν, τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex στη συγκεκριμένη περιοχή.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας ξανά την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ ο υπουργός Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.