ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζουν με 534 ευρώ»

Γεννηματά: Μεγάλες οι κυβερνητικές ευθύνες που φτάσαμε τόσο γρήγορα στο 2ο κύμα

Έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση που φτάσαμε τόσο γρήγορα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και με τόση ένταση επισήμανε στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«Να σταματήσει η κυβέρνηση να δίνει μηνύματα χαλαρότητας, ποτέ θα λήξει το λοκντάουν, τους έχει ξεφύγει η πανδημία» σημείωσε, κάνοντας λόγο για καταστροφικό το άνοιγμα των χερσαίων συνόρων.

«Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση που φθάσαμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Προτείνω στους πολίτες να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα μέχρι να αισθανθούμε ασφαλείς. Τα ‘’λοκντάουν φυσαρμόνικα’’ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία» προειδοποίησε.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν άνοιξαν καινούργια κρεβάτια παρά μόνο οι δωρεές της Βουλής  που λειτουργούν με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία που εξαιτίας αυτού του λόγου υπολειτουργούν τα τμήματα τους. «Το ίδιο έγινε και στη Θεσσαλονίκη. Δεν αρκεί η επίταξη, έπρεπε να γίνει προετοιμασία, έπρεπε να εκπαιδευθεί το προσωπικό πρέπει να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί στο ΕΣΥ, και να μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι του ΕΣΥ» επισήμανε.

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να αυξηθεί η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. «Δεν αρκεί το 1,7 δισεκ. για την 4η και 5η δόση. Αυξήθηκαν οι δικαιούχοι, και ορθώς, αλλά δεν αυξήθηκε το ποσό. Πρέπει να φτάσει στα 4 δισεκ. το ποσό. Χρειάζεται αναστολή της φορολογίας των πληττόμενων για 6 μήνες, να ανοίξει συζήτηση για κούρεμα των υποχρεώσεων, 100% επιδότηση από τις ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ζουν με 534 ευρώ» σημείωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει να διαθέσει 37 δισεκ. ευρώ, το περίφημο απόθεμα από την υπερφορολόγηση Τσίπα και τον υπερδανεισμό της κυβέρνησης… Αν δεν χρησιμοποιηθεί τώρα πότε θα χρησιμοποιηθεί;» διερωτήθηκε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

«Να υλοποιήσει τις προτάσεις μας η κυβέρνηση, προστατεύουν την υγεία των πολιτών και τους πιο αδύναμους, τη μεσαία τάξη και τους μικρομεσαίους που είναι τα θύματα των επιπτώσεων των οικονομικών επιπτώσεων των περιορισμών» τόνισε.

«Το εμβόλιο είναι μια μεγάλη ελπίδα, πρέπει να αντέξουμε μέχρι να έρθει να έχουμε τα λιγότερα δυνατά θύματα. Έχουμε κάνει τις προτάσεις οργάνωσης στην κυβέρνηση. Το σημαντικότερο είναι η διαφάνεια» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

 «Η Δημοκρατία σε καιρό πανδημίας»

«H Δημοκρατία όχι μόνο δεν είναι κεκτημένο, αλλά αντίθετα αποτελεί ένα στόχο για τον οποίο χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και ευρύτερη συστράτευση», επισημαίνει σε άρθρο της στην εφημερίδα τα ΝΕΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Προσθέτει ότι «ιδιαίτερα σήμερα η πανδημία δεν απειλεί μόνο τη ζωή και την υγεία μας. Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομική ζωή».

Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά η διαπίστωση αυτή δεν αφορά μόνο στα ανελεύθερα καθεστώτα αλλά και «στις ανοιχτές δημοκρατίες, στα φιλελεύθερα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπου παρά τις συνταγματικές εγγυήσεις και το δίκαιο της ανάγκης που υπερισχύει σε έκτακτες συνθήκες, ο πειρασμός της κρατικής εξουσίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση οδηγεί σε αυθαιρεσίες, που διευρύνουν ή παράγουν νέες ανισότητες»

Ασφαλώς, προσθέτει, αφορά και στην Ελλάδα με τον υπαρκτό κίνδυνο να μονιμοποιηθούν αρκετές από τις θεσμικές αρρυθμίες της πανδημίας γι' αυτό χρειάζεται εγρήγορση.

«Για εμάς στη δημοκρατική παράταξη είναι αυτονόητο ότι σε συνθήκες πανδημίας ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η ανθρώπινη ζωή, η θωράκιση της δημόσιας υγείας», τονίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ενώ επικρίνει έντονα την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς ενεργεί με προτεραιότητα την συγκάλυψη της ανικανότητάς της», και σημειώνει: «Αλίμονο αν θυσιάσουμε τα αντίβαρα της λογοδοσίας, της πολυφωνίας, του πολιτικού αντιλόγου και αφήσουμε την πόλωση να αντικαταστήσει τον διάλογο».

Επιπλέον, η κ. Γεννηματά παρατηρεί ότι «στη σκιά της πανδημίας γινόμαστε μάρτυρες αυθαίρετης δράσης της κυβέρνησης, με καταιγισμό ΠΝΠ, κανόνες δικαίου που "παράγονται" και εξειδικεύονται με διαγγέλματα και προφορικές δηλώσεις σε τηλεοπτικά παράθυρα». «Ατομικά και συλλογικά δικαιώματα περιορίζονται. Η νομοθετική εξουσία υποβαθμίζεται. Κάθε αρχή καλής νομοθέτησης παραβιάζεται. Το Κοινοβούλιο παρέχει με την πλειοψηφία, γενικές εξουσιοδοτήσεις στην κυβέρνηση και καλείται, με νυχτερινές τροπολογίες, να νομιμοποιήσει σωρεία κατά παρέκκλιση ενεργειών» αναφέρει και τονίζει: «Ενώ η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντιμετωπίζει την πανδημία χωρίς σχέδιο, με τη λογική του "βλέποντας και κάνοντας", στη σκιά της [πανδημίας] προωθεί τη συντηρητική της ατζέντα που εξυπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς. Αδιαφορία για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Ανατροπή εργασιακών κεκτημένων. Υπολειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης. Μείωση εισοδημάτων και επιδόματα φτώχειας».

Για το τι επιδιώκει το Κίνημα Αλλαγής με την αντιπολίτευσή το , η πρόεδρος του αναφέρει: «Φια να αντέξουμε πρέπει και να αλλάξουμε. Αλλιώς οι επιπτώσεις στους συνανθρώπους μας, στην οικονομία και στους θεσμούς θα είναι μακροχρόνιες, επώδυνες και μη αναστρέψιμες».

«Όλοι μαζί απαιτείται σήμερα να ενώσουμε δυνάμεις απέναντι στην πανδημία. Δεν υπάρχει χώρος για νέους διχασμούς. Η Δημοκρατία για να επιβιώσει θέλει κράτος και κοινωνία να βρίσκονται σε ισορροπία. Οφείλει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να ενσωματώνει την υγιή διεκδίκηση και την αμφισβήτηση. Χρειάζεται χειραφετημένους πολίτες και ανεξάρτητους θεσμούς που αποπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει σταθερή θέση και προσανατολισμό. Να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια, την οικονομία ζωντανή και τη Δημοκρατία μας αλώβητη και ισχυρή», καταλήγει η Φώφη Γεννηματά.

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FEMA 21:02 21/11/2020

    ΑΜΑΝ –ΒΡΕ ΦΩΦΩ !!–ΕΚΛΕΨΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΙΑ ,ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ?

    ΤΙ ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΓΕΝΙΚΑ !!! ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ?

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.