ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Γλυκιά κολοκυθόπιτα κυκλαδίτικη

Γιατί το κολοκύθι αξίζει και για γλυκό!
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 30΄ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά

  • 1 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
  • 1.500 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριµµένη
  • 3 αυγά ελαφρώς χτυπηµένα
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ µαύρες σταφίδες
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξανθές σταφίδες
  • 1 φλιτζ. καρύδια χοντροκοµµένα
  • 1 κ.σ. κανέλα σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
  • 1 πρέζα µοσχοκάρυδο σκόνη
  • 6 χωριάτικα φύλλα για πίτα

Για το σερβίρισµα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα σκόνη

Εκτέλεση

Σε ένα µεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουµε την κολοκύθα ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα µέχρι να µαλακώσει και να εξατµιστούν τα υγρά της - αλλιώς τα φύλλα της πίτας θα µαλακώσουν. Αποσύρουµε το σκεύος από τη φωτιά.

Προσθέτουµε τα χτυπηµένα αυγά µαζί µε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το µοσχοκάρυδο και ανακατεύουµε καλά.

Αλείφουµε τη βάση και τα πλαϊνά ενός μέτριου στρογγυλού ταψιού µε ελαιόλαδο και απλώνουµε ένα-ένα τα 4 πρώτα φύλλα λαδώνοντάς τα πριν τα στρώσουµε. Ρίχνουµε τη γέµιση και την απλώνουµε οµοιόµορφα µε µια σπάτουλα. Καλύπτουµε την πίτα µε τα υπόλοιπα 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ένα-ένα. Διπλώνουµε και φέρνουµε τις άκρες των φύλλων προς τα µέσα στρίβοντάς τες να σχηµατιστεί ένα στεφάνι (ο κόθρος).

Χαράζουµε την πίτα µε ένα µαχαίρι και αλείφουµε την επιφάνεια µε ελαιόλαδο. Την ψήνουµε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στον αέρα για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να γίνει τραγανό.

Τη σερβίρουµε ζεστή σε κοµµάτια πασπαλίζοντας από πάνω µε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Συνταγή: Σωτήρης Ευαγγέλου
Φωτογραφία: Studio M (Λάμπρος Μέντζος / Μαρία Σταματίου)
Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Food styling: Μάκης Γεωργιάδης

Πηγή: protothema.gr/

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.