ΚΟΣΜΟΣ

Χρειάζονται άλλη μία για να έχει ο Τραμπ την πλειοψηφία

ΗΠΑ εκλογές: Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν 50 έδρες στη Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικάνοι, το κόμμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε άλλη μία έδρα στη Γερουσία, και συγκεκριμένα στην Αλάσκα, και πλέον χρειάζεται μόνο μία ακόμη, προκειμένου να διατηρήσει την πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα του Κογκρέσου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο απερχόμενος γερουσιαστής Νταν Σάλιβαν επανεξελέγη άνετα με ποσοστό 58%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC. Η νίκη του επιβεβαιώνει τις καλές επιδόσεις των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για την ανανέωση του Κογκρέσου, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν πλέον 50 έδρες, έναντι 48 των Δημοκρατικών. Οι δύο έδρες που απομένουν θα κριθούν στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια, στις 5 Ιανουαρίου. Για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να τις κερδίσουν και τις δύο. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισοψηφούν με τους Ρεπουμπλικάνους και την καθοριστική ψήφο θα καλείται να δώσει η Δημοκρατική εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Χωρίς την έγκριση της Γερουσίας δεν μπορεί να περάσει κανένας νόμος στις ΗΠΑ. Οι γερουσιαστές εγκρίνουν επίσης τους υποψήφιους που προτείνει ο πρόεδρος για διάφορα υψηλά αξιώματα, δηλαδή υπουργούς, πρεσβευτές, δικαστές.

Αν η Γερουσία παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που υπήρξε μέλος της επί 36 χρόνια, θα έχει περιορισμένο περιθώριο ελιγμών και θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται μαζί της κάθε φορά που θα θέλει να περάσει κάποιο νομοσχέδιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. 2pac98 20:22 11/11/2020

    Ας χαρεί και λίγο και ο Τραμπ κρίμα, παιδί είναι και αυτός…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.