ΚΟΣΜΟΣ

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Κωνσταντινούπολη: Τα Εισόδια της Θεοτόκου στον καθεδρικό ναό της Αρχιεπισκοπής

Τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του Πατριάρχη Σερβίας κυρού Ειρηναίου, αλλά και τη συμπαράσταση, την αγάπη και τις εγκάρδιες ευχές του για ταχεία ανάρρωση προς τους ασθενούντες Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και Αλβανίας Αναστάσιο, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία για τα Εισόδια της Θεοτόκου, στην οποία προεξήρχε.

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε σήμερα (21/11) στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στην Κοινότητα Σταυροδρομίου. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σάρδεων Ευάγγελος και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Φιλαδελφείας Μελίτων, Μύρων Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Σηλυβρίας Μάξιμος, ο Επίσκοπος Τράλλεων Βενιαμίν, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου και ικανός αριθμός πιστών, τηρουμένων των μέτρων προστασίας και αποστάσεων που προβλέπονται για τον περιορισμό της πανδημίας.

Κατά τη διάρκειά της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος χειροτόνησε στον βαθμό του πρεσβυτέρου τον διάκονο Νικόδημο Σαϊδάμ για την Κοινότητα Σταυροδρομίου, και ακολούθως στον βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Αλέξιο Torrance, διακεκριμένο θεολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Notre Dame των ΗΠΑ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι παρά το ολιγάριθμο εκκλησίασμα στους ναούς της Πόλης, το καθήκον του Ιερού της Κλήρου είναι πάντοτε μέγα και υψηλό.

Στην αντιφώνισή του, ο π. Νικόδημος με συγκίνηση εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο, ο οποίος είχε τελέσει τη βάπτισή του, καθώς και προς τον γέροντά του, Μητροπολίτη Τρανουπόλεως Γερμανό, χαρακτηρίζοντας τη διακονία κοντά του «μεγάλο σχολείο».

Ακολούθως, στην ομιλία του πριν από την εις διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου Αλεξίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τη σημασία της Εκκλησίας, κάνοντας αναφορά και στο δόγμα της Δ' Οικουμενικής Συνόδου της Χαλκηδόνος, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο της ακαδημαϊκής έρευνας του υποψήφιου κληρικού. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στους λόγους του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη και του Αγίου Σωφρονίου του Έσσεξ, και απηύθυνε προς τον υποψήφιο κληρικό πατρικές νουθεσίες και συμβουλές.

Στη συνέχεια, τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο Μητροπολίτης Τρανουπόλεως Γερμανός, αρχιερατικώς προϊστάμενος της Κοινότητος, και ο κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις της Κοινότητας, με πιο σημαντική την αναλυτική καταγραφή της περιουσίας της.

Στην αντιφώνησή του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, επικαλούμενος τη χάρη, τη μεσιτεία και την προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, της οποίας την είσοδο εις τα Άγια των Αγίων εορτάζει σήμερα η Εκκλησία.

Εξέφρασε μάλιστα τις ευχαριστίες του προς τον Θεό για τον εφετινό εορτασμό στον Ι. Καθεδρικό Ναό της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, στον οποίο, όπως είπε, «μαζί μας συμπροσευχήθησαν και ήταν νοερώς παρόντες όλοι οι προ ημών κάτοικοι της Κοινότητος Σταυροδρομίου, όλοι οι ομογενείς που τα παλιά καλά χρόνια συνέρρεαν τέτοια μέρα εις την Παναγία του Πέρα, και των οποίων αι ψυχαί υπερίπτανται μέσα σε αυτόν τον καλλιμάρμαρο Ναό των Πατέρων μας, και είναι όλοι παρόντες, και η στρατευομένη και η θριαμβεύουσα Εκκλησία ενώνονται σήμερα μέσα εις αυτόν τον ιερόν χώρον, αυτήν την αγίαν ώραν και στιγμήν, κατά την οποίαν προσεφέρθη η αναίμακτος θυσία του Κυρίου μας.

»Ευχαριστούμε, λοιπόν, τον Θεόν των Πατέρων μας και την Παναγία που μας αξιώνει και υπό τας παρούσας συνθήκας να είμεθα όρθιοι, συγκεντρωμένοι σε αυτόν τον Ναόν, και να προσευχόμεθα για ένα καλύτερον αύριο, για την ταχείαν παρέλευση της πανδημίας, για την αλώβητη έξοδόν μας από αυτήν και για την ταχείαν επάνοδόν μας στην καθημερινότητά μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.