ΕΛΛΑΔΑ

Σοκάρουν οι αριθμοί

Κορωνοϊός: 1.004 ασθενείς κατέληξαν το Νοέμβριο, τεράστια πίεση στις ΜΕΘ

Χθες, μέσα σε 22 ημέρες, τα θύματα του Νοεμβρίου ξεπέρασαν τα 1.000… Με τους 103 νεκρούς που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται πλέον σε 1.630, με την καμπύλη του αριθμού των θυμάτων να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, την ώρα που και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Χθες έφτασαν σε νέο αρνητικό ρεκόρ (540) και σε μία ημέρα όπου τα δείγματα που ελέγχθηκαν ήταν λιγότερα απ’ ότι συνήθως, όπως και το σύνολο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν (1.498).

Το γράφημα που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων από την ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, είναι χαρακτηριστικό, καθώς ενώ χρειάστηκαν συνολικά 6 μήνες για να φτάσει η χώρα τους 300 νεκρούς από κορωνοϊό, μόνο τις τελευταίες 48 ώρες μέτρησε 211.

Χαρακτηριστικά, το γράφημα δείχνει τα εξής στοιχεία:

Από τις 12 Μαρτίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, σε διάστημα 183 ημερών έχασαν τη ζωή τους 300 ασθενείς.
Από 11 Σεπτεμβρίου έως 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα θύματα αυξήθηκαν σε 900.
Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε έξι μόλις ημέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200.
Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, οι τα θύματα αυξήθηκαν σε 1.500.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα οι νεκροί φτάνουν τους 524 σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Συγκεκριμένα:

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 400 διασωληνωμένοι
Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 63 νεκροί και 443 διασωληνωμένοι
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 60 νεκροί και 480 διασωληνωμένοι
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 59 νεκροί και 499 διασωληνωμένοι
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 72 νεκροί και 519 διασωληνωμένοι
Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 108 νεκροί και 522 διασωληνωμένοι
Κυριακή 22 Νοεμβρίου: 103 νεκροί και 540 διασωληνωμένοι
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα χθεσινά 1.498 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν, προκύπτει και ένα αυξημένο νούμερο στον δείκτη θετικότητας. Με τα τεστ που διενεργήθηκαν την ίδια ημέρα να ανέρχονται σε μόλις 12.698 -αρκετά λιγότερα από τον μέσο όρο που είναι μεταξύ 20 και 25.000- τα 1.498 θετικά κρούσματα βγάζουν ποσοστό 11.8% στον δείκτη θετικότητας, την ώρα που το όριο συναγερμού είναι στο 4%.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη για άλλη μία φορά είχε τα περισσότερα (305), με την Αττική (218), την Λάρισα (84), τα Τρίκαλα (80) και την Μαγνησία (79) να ακολουθούν.
Βατόπουλος: Θα συνεχιστεί για άλλη μία εβδομάδα αυτή η εικόνα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε πως ο αριθμός των θανάτων δεν αναμένεται να πέσει πριν περάσει άλλη μία εβδομάδα, αλλά τόνισε πως εμφανίζεται μία επιπέδωση των κρουσμάτων που μπορεί να δείξει κάποια θετικά αποτελέσματα από την επόμενη εβδομάδα.

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία» συνέχισε ο κ. Βατόπουλος που συμπλήρωσε πως «μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επιπέδωση. Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα».
Ασφυκτική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα -Στήνουν κινητό νοσοκομείο στο «424»

Στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορονοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.

Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί - εφόσον απαιτηθεί - ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορονοϊό εντός του νοσοκομείου.

Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.