ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων

Η κατακόρυφη αύξηση των θανάτων απομακρύνει το σενάριο για άρση του lockdown

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η χώρα, καθώς παρά τα μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δυο ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική.

Xθες Σάββατο η χώρα μας κατέγραψε 108 νεκρούς σε ένα 24ωρο, ενώ οι διασωληνώσεις έφτασαν τις 522.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.646 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη στα νοσοκομεία της χώρας που δέχονται τεράστιες πιέσεις καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων τον Νοέμβριο είναι σταθερά αυξημένος. Η Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, είναι η περιφερειακή ενότητα που δοκιμάζεται περισσότερο από την επέλαση του ιού.Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.

Απομακρύνεται το σενάριο για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου

Όλα τα παραπάνω απομακρύνουν την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Στη σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 108 νεκρών και των 522 διασωληνωμένων, ο καθηγητής είπε ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, είναι αναμφισβήτητα η ασφαλής, αποτελεσματική και ισότιμη αντιμετώπιση των ασθενών που βρίσκονται όχι μόνο ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες COVID.

Εξήγησε ότι παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων αλλά η αντανάκλασή της στην ελάττωση του αριθμού των νοσηλευομένων ακολουθεί μετά από περίπου μια εβδομάδα, καθώς χρειάζονται επτά ημέρες για να εμφανιστούν τα βαριά συμπτώματα της νόσου.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.