ΕΛΛΑΔΑ

2.135 νέα κρούσματα, 562 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Τρομάζει ο αριθμός νεκρών και διασωληνωμένων

Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη χώρα, η πρώτη αχτίδα ελπίδας έχει αρχίσει να γίνεται ορατή, καθώς, όπως φαίνεται, συνεχίζεται η τάση επιπέδωσης της καμπύλης των νέων κρουσμάτων κορονοϊού.

Έστω και δειλά, τα αποτελέσματα του lockdown έχουν αρχίσει και γίνονται αισθητά, καθώς μετά από πολύ καιρό ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού υποχώρησε κάτω από το 10%, ενώ την περασμένη Τρίτη είχε σκαρφαλώσει στο 11,8%. Συγκεκριμένα, έπεσε στο 9,6% που πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε 100 ελέγχους βρίσκονται 9,6 θετικά περιστατικά.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το χθεσινό 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 32.247 τεστ εκ των οποίων 22.166 μοριακά και 10.081 rapid. Από αυτά θετικά βρέθηκαν τα 2.135. Εννοείται ότι το ποσοστό αυτό παραμένει αρκετά υψηλό, με δεδομένο ότι το όριο συναγερμού του δείκτη θετικότητας τοποθετείται στο 4%, ωστόσο, δείχνει μια τάση σταθεροποίησης.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι νεκροί από επιπλοκές κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 1.815, ενώ 562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Παρότι διανύουμε την τρίτη εβδομάδα καραντίνας, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι επόμενες μέρες θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα δύσκολες και σε επίπεδο θανάτων και σε επίπεδο νοσηλειών.

Η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος αποδεικνύεται και από το γεγονός πως από τις 7 Νοεμβρίου, πρώτη μέρα του lockdown, έως σήμερα οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αλλά και οι νεκροί υπερδιπλασιάστηκαν.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη μέρα της καραντίνας οι ασθενείς που έχριζαν διασωλήνωσης στα ελληνικά νοσοκομεία ανέρχονταν σε 207. Δυστυχώς, όμως μέσα σε 18 μέρες έφτασαν τους 562. Την ίδια ώρα, ενώ στις 7 Νοεμβρίου η Ελλάδα θρηνούσε τους 749 συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με την φονική πανδημία, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.815.
Με φόντο τα παραπάνω στοιχεία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίνει καθημερινά μάχη προκειμένου να διαχειριστεί το πλήθος των περιστατικών κορονοϊού αλλά και τις κλίνες ΜΕΘ που ξαναγεμίζουν πριν καλά - καλά αδειάσουν.

Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία είναι αφόρητη. Γι'αυτό εξάλλου, έγινε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών.

Χθες, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι "οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι 210, τους οποίους και ευχαριστούμε".

Από αυτούς, οι 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.
Ειδικότερα, οκτώ από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δύο στο Νοσοκομείο Δράμας, δύο στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και ένας στο Νοσοκομείο Έδεσσας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.