ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωσε ο υπ. Εσωτερικών

Μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας και στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης

Νέες πρωτοβουλίες στήριξης της Αυτοδιοίκησης τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θέματα που αφορούν στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κηρύσσοντας την έναρξη της Συνεδριακής Διαδικασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, όπου δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν διοικητικοί υπάλληλοι για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα δύναται να υπάρξουν τροποποιήσεις στο ωράριο εργασίας, όπως εξαιρέσεις -όπου χρειάζεται- στην πενθήμερη εργασία, όπως έγινε και την περίοδο της πρώτης καραντίνας.

Στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβάνεται και η τρίμηνη αναστολή των δόσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ακόμη, ο υπουργός κάλεσε τους Δήμους να αξιοποιήσουν το προσωπικό από υπηρεσίες που δεν λειτουργούν, λόγω εφαρμογής των μέτρων κατά του κορονοϊού, με σκοπό να ενδυναμώσουν κοινωνικές υπηρεσίες και ειδικά το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και να αναπτύξουν όποιες άλλες πρωτοβουλίες απαιτούνται.

Υπογράμμισε ότι ολοκληρώνονται την επόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την πρόσθετη, οικονομική επιχορήγηση της Αυτοδιοίκησης με «πακέτο» έκτακτης στήριξης, ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση είπε ότι στόχος είναι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, μεταξύ τους και απέναντι στο Κράτος. Και ταυτόχρονα η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης, τόσο των Δήμων όσο και των Περιφερειών, με νέες αρμοδιότητες και εξουσίες και επομένως και ευθύνες. Φυσικά, αυτό θα συνοδεύεται με ενίσχυση της οικονομικής δυνατότητας της Αυτοδιοίκησης και με την αντίστοιχη ενίσχυση σε προσωπικό».

Παράλληλα, σε εφαρμογή του σχεδίου για επιτάχυνση των διαδικασιών που προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», ανακοίνωσε επτά έργα, σε ισάριθμους δήμους της Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Τα επτά είναι τα εξής:

1. Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδού στην κτηματική περιφέρεια Δ.Κ. Αταλάντης στη θέση "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ"» του Δήμου Λοκρών προϋπολογισμού 480.000 ευρώ

2. Αντιπλημμυρικά έργα Δήμου Μακρακώμης» προϋπολογισμού 3.100.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται η κατασκευή τριών ανεξάρτητων δικτύων αγωγών ομβρίων στη Μακρακώμη, η κατασκευή νέας γέφυρας, και η προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ενόργανης δομικής παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρών σε πραγματικό χρόνο τριών γεφυρών, οι οποίες βρίσκονται επί του Σπερχειού ποταμού ή στους κύριους παραπόταμους αυτού.

3. Αποχέτευση ομβρίων Δ.Κ. Αμαρύνθου της ΔΕΥΑ Ερέτριας προϋπολογισμού 1.986.702 ευρώ, για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.

4. Αποχέτευση οικισμού Ροβιών - αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ )Δήμου Μαντουδίου Λίμνης Αγ. 'Αννας» προϋπολογισμού 4.354.900 ευρώ.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης του οικισμού Ροβιών, του αγωγού μεταφοράς των λυμάτων στην ΕΕΛ Λίμνης με τα προβλεπόμενα αντλιοστάσια και σε εργασίες αναβάθμισης του εξοπλισμού της ΕΕΛ Λίμνης.

5. Ανέγερση νέου βρεφονηπιακού σταθμού Κύμης, δυναμικότητας 25 νηπίων και 15 βρεφών, προϋπολογισμού 1.005.953,52 ευρώ. δυναμικότητας 25 νηπίων και 15 βρεφών.

6. Διαμόρφωση πολυχώρου πρώην εκπαιδευτηρίου Καψάλη (Δ.Κ. Ιτέας)» του Δήμου Δελφών με προϋπολογισμό 2.201.000 ευρώ. Με την παρέμβαση δημιουργείται ένα κτιριακό σύνολο που περιλαμβάνει μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, τρεις αίθουσες διδασκαλίας και τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.

7. Βελτίωση των υποδομών ύδρευσης των δικτύων Δήμου Καρύστου» με προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ. Με την ολοκλήρωση των εργασιών της προτεινόμενης πράξης αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση των συνθηκών υδροδότησης της πόλης της Καρύστου, τόσο με την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού όσο και με την ποιότητα του, καθώς θα αντικατασταθεί με νέους αγωγούς με βελτιωμένα χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.