ΚΟΣΜΟΣ

Κατήγγειλε την επιθετικότητα των Αζέρων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο Μακρόν στηρίζει την αρμενική κοινότητα

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα (21/11) την υποστήριξή του στην αρμενική κοινότητα, μεταβαίνοντας στην έδρα τηλεφωνικού μαραθωνίου για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του πληθυσμού στην Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, την πληγείσα από τον πόλεμο αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, της οποίας η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι.

«Αυτή η ανθρωπιστική δέσμευση είναι προφανώς αυτό που οφείλουμε στους 120.000 εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις επτά επαρχίες (σ.σ. που ελέγχονται πλέον από το Αζερμπαϊτζάν), αλλά και σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αρμένιους που ζουν σήμερα σε συνθήκες που είναι αφόρητες», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι ζουν υποσιτιζόμενοι και σε πολύ μεγάλη φτώχεια.

Όπως δήλωσε ο Μακρόν, από την Κυριακή αναμένεται να αναχωρήσει ένα αεροπλάνο από τη Γαλλία με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου (φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, ζεστά ρούχα, παιχνίδια κ.ά), στο οποίο θα επιβαίνει ο πρώην διεθνής άσος του ποδοσφαίρου, Γάλλος αρμενικής καταγωγής Γιούρι Τζορκαέφ.

«Σήμερα, υπάρχει εκεχειρία» μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, «αλλά υπάρχει μια ανθρωπιστική κατάσταση που είναι δραματική», δήλωσε ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998, που ήταν επίσης παρών στην έδρα της κινητοποίησης για τη συγκέντρωση δωρεών.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου Κριστόφ Ντοσικιάν, οι εκτοπισμένοι «χρειάστηκε να φύγουν, συχνά παίρνοντας μαζί ελάχιστα πράγματά τους».

Ο Μακρόν ζητεί και πολιτιστική εκεχειρία

Ο τηλεφωνικός μαραθώνιος άρχισε την Πέμπτη. Έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατ., ωστόσο όπως είπε ο Ντοσικιάν, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Περίπου 20 άνθρωποι εργάζονται στην αίθουσα του τηλεμαραθωνίου, σε κτίριο που διέθεσε για τον σκοπό αυτό ένας όμιλος τηλεπικοινωνιών.

Ο κύριος στόχος είναι η αρμενική διασπορά στη Γαλλία, η οποία με 600.000 μέλη είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. «Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του προέδρου Μακρόν, ο οποίος ήταν ο μόνος μεταξύ των δυτικών ηγετών που κατήγγειλε την αζερική επιθετικότητα», είπε ο Ντοσικιάν.

Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι η Γαλλία ζητούσε «μια πολιτιστική εκεχειρία» για να αποφευχθεί η «καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» στην περιοχή.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επίσης την επιθυμία του για μια διεθνή εποπτεία της συμφωνίας, που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έθεσε τέλος σε εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Υπάρχουν ακόμη θέματα που «δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο σε μια τουρκο-ρωσική συζήτηση», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικολ Πασινάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.