ΚΟΣΜΟΣ

Τον Εβραιοαμερικανό πρώην κατάσκοπο

Ο Νετανιάχου χαιρετίζει την άρση της ταξιδιωτικής απαγόρευσης για τον Τζόναθαν Πόλαρντ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα (21/11) το τέλος της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που είχε επιβληθεί στον Εβραιοαμερικανό πρώην κατάσκοπο Τζόναθαν Πόλαρντ, που φυλακίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1985 για κατασκοπεία υπέρ του εβραϊκού κράτους.

«Ο πρωθυπουργός χαιρετίζει την άρση των περιορισμών σε σχέση με τον Τζόναθαν Πόλαρντ» και αναμένει την άφιξή του στο Ισραήλ σύντομα, αναφέρεται με μήνυμα στο WhatsApp του γραφείου του Νετανιάχου.

Ο Πόλαρντ, πρώην αναλυτής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, εξέτισε ποινή 30 ετών γιατί αποκάλυψε απόρρητα αμερικανικά έγγραφα. Αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2015, αλλά παρά τις ισραηλινές πιέσεις συνέχισε να υπόκειται στην απαγόρευση να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος, μεταξύ άλλων περιορισμών.

Την Παρασκευή (20/11), το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ήρε τους όρους που είχε επιβάλει για την απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με την ισραηλινή ανακοίνωση, ο Νετανιάχου «δεσμεύτηκε να ζητήσει την απελευθέρωση του Τζόναθαν Πόλαρντ πριν από χρόνια» και εργάστηκε ακατάπαυστα για να τον φέρει πίσω στο Ισραήλ.

Ο Εβραίος πρώην κατάσκοπος διαβίβασε χιλιάδες κρίσιμα έγγραφα των ΗΠΑ στις υπηρεσίες πληροφοριών του εβραϊκού κράτους, θέτοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των δύο στενών συμμάχων.

Ο 66χρονος Πόλαρντ εξέφραζε συχνά την επιθυμία του να πάει να εγκατασταθεί στο Ισραήλ, όπου πήρε την υπηκοότητα το 1995 και όπου θεωρείται εθνικός ήρωας από μερίδα του πληθυσμού. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημόσιο ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Πόλαρντ μπορεί να μην είναι σε θέση να ταξιδέψει αμέσως, καθώς δεν έχει διαβατήριο. Επιπλέον, για να φύγει θα περιμένει πιθανόν τη σύζυγό του Εσθέρ, η οποία σύμφωνα με τους δικηγόρους του πάσχει από μια επιθετική μορφή καρκίνου και θα πρέπει να ολοκληρώσει τη χημειοθεραπεία στην οποία υποβάλλεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.