ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΥΙΖ: "ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΑΠΟΧΗ - ΤΡΙΑΙΝΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ"

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ήταν ευεργετικό για την Κουμουνδούρου. Ο εσωκομματικός εμφύλιος ατόνησε και πλέον τα πυρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως των κορυφαίων, δεν στρέφονται κατά συντρόφων τους, αλλά κατά της κυβερνήσεως. Στόχος της κριτικής δεν είναι ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος, ο Σκουρλέτης, ο Παππάς, αλλά ο Μητσοτάκης, ο Κικίλιας, η Κεραμέως και οι άλλοι υπουργοί. Εύφλεκτη ύλη δεν είναι το συνέδριο, οι πασοκογενείς και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί, αλλά οι ΜΕΘ, η τηλεεκπαίδευση, η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα επιδόματα. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διχάζονται για τον προσανατολισμό του κόμματος, αν θα πρέπει να είναι προς την αριστερά ή το Κέντρο, αλλά αν η κριτική στην κυβέρνηση θα πρέπει να ασκείται με το προκλητικό ύφος και τον διχαστικό λόγο του Παύλου Πολλάκη ή με την μετριοπάθεια και την υπευθυνότητα του Ανδρέα Ξανθού.

Η απωθητική εικόνα της εσωκομματικής εσωστρέφειας που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και τον Σεπτέμβριο, έχει αντικατασταθεί από την προσπάθεια συντεταγμένης αντιπολίτευσης. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την κριτική της Κουμουνδούρου ή αν τα όσα υποστηρίζουν ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι σωστά ή λαθεμένα, η αλήθεια είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, ασκεί -με μεγαλύτερη ή μικρότερη επάρκεια δεν έχει σημασία- το θεσμικό της ρόλο. Έν τινι τρόπω η ένταση της πανδημίας, η έξαρση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, ο συνακόλουθος φόβος και τα απαγορευτικά μέτρα ανάγκασαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λογικευτούν. Και αντί να τσακώνονται για το αν είναι απατεώνας ο Μητσοτάκης ή αν το πνεύμα των Πρεσπών πρέπει να επικρατήσει και στα ελληνοτουρκικά, συμφώνησαν (όλες οι κομματικές ομάδες) να βάλουν "φίμωτρο" στον Παύλο Πολλάκη και σε οτιδήποτε (από συμπεριφορά έως πολιτική γνώμη των βουλευτών και στελεχών) μουτζουρώνει την εικόνα του υπεύθυνου κυβερνητικού κόμματος που θέλει να φιλοτεχνήσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου, διαγενομένου του χρόνου και των εξελίξεων, να διεκδικήσει την επάνοδό του στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Πάντως, εκτός από το δεύτερο κύμα του covid-19 σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά, στη Μεταπολίτευση, τη φθορά της κυβερνήσεως δεν την καρπούται η αξιωματική αντιπολίτευση προβλημάτισε σοβαρά -και συνεχίζει να προβληματίζει- την ηγεσία της Κουμουνδούρου. Αυτός ίσως είναι και ο σημαντικότερος λόγος για την αποδοκιμασία του "πολλακισμού", ως αντιπολιτευτική τακτική, αλλά και την μετριοπαθή στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Μπορεί να συνυπέγραψε, με το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, κοινή δήλωση κατά της κυβερνήσεως αρνήθηκε όμως να συμμετάσχει σε πορεία. Ο Τσίπρας απέρριψε εξ αρχής την άποψη κάποιων συμβούλων του, μεταξύ των οποίων και ο Θανάσης Καρτερός, για "κοινή πορεία με το ΚΚΕ" και δεν συμφώνησε "μετά την κατάθεση στεφάνου στο ΕΑΤ ΕΣΑ να γίνει πορεία των συγκεντρωθέντων στην παρακείμενη αμερικανική πρεσβεία", όπως πρότειναν οι Φίλης, Σκουρλέτης και Τσακαλώτος. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην κλειστή σύσκεψη που έγινε τις παραμονές της 17ης Νοέμβρη (Τζανακόπουλος, Γεροβασίλη, Μπίστης, Σπίρτζης, Παππάς κ.α.) συντάχθηκαν με τον Τσίπρα να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις, ενώ Νίκος Βούτσης και Νάσος Ηλιόπουλος, παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους, συμφώνησαν ο μεν πρώτος με τους τρεις της αριστερής μειοψηφίας, ο δε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος με την προεδρική πλειοψηφία.

Μπορεί σε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ, και πρωτίστως στους "53", να ήταν δυσάρεστο που δεν συμμετείχαν στην πορεία όμως είδαν με μεγάλη ευχαρίστηση τα γραφόμενα περί "αριστερού μετώπου" κατά της κυβερνήσεως. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με τον Περισσό και το κόμμα του Βαρουφάκη θα πρέπει να είναι στρατηγικού χαρακτήρα και ως εκ τούτου θα πρέπει, όπως λένε, να πυκνώσουν οι επαφές, και στο παρασκήνιο, για τη "συγκρότηση Μετώπου της Αριστεράς ενάντια στη Δεξιά". Και οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα βλέπουν θετικά την κοινή δήλωση των τριών κομμάτων όχι μόνον γιατί "σπάει την πολιτική των ίσων αποστάσεων" που τηρούσε μέχρι τώρα το ΚΚΕ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και γιατί "εκθέτει το ΚΙΝΑΛ που με την άρνησή του να αθροιστεί στο αντικυβερνητικό μπλοκ ενίσχυσε, στον προοδευτικό κόσμο, την εντύπωση ότι στην ηγεσία του υπερισχύει η διάθεση συμπολίτευσης και όχι αντιπολίτευσης".

Πάντως, και "ανεξαρτήτως του τι δηλώνεται ή των σεναρίων που ορισμένοι φαντασιώνονται, η επόμενη μέρα στις σχέσεις ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να είναι ανέφελη", υποστηρίζει σημαντικό στέλεχος της κομμουνιστογενούς αριστεράς, που σήμερα δεν έχει οργανωτική σχέση με τα δύο κόμματα. Και μάς εξηγεί το γιατί: "Ο Τσίπρας έσπασε το εμπάργκο του Κουτσούμπα στην αριστερά. Με το κοινό σύμφωνο, το ΚΚΕ ουσιαστικά εγκατέλειψε τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθεστωτικό και όχι προοδευτικό κόμμα κι αυτό θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να επικοινωνήσει με το (εκλογικά μικρό, αλλά πολιτικά σημαντικό) αριστερό ακροατήριο". Κατά την άποψή του μεγαλύτερα κέρδη θα αποκομίσει το ΚΚΕ αφού την επιλογή της πολιτικής ανυπακοής και τη μεταφορά της σύγκρουσης με την κυβέρνηση στο δρόμο δεν μπορεί να την ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αφού θα χάσει την κεντροαριστερά και τους νοικοκυραίους, οι οποίοι, ως εκλογικό μέγεθος του είναι απαραίτητοι για να ανατρέψει, μελλοντικά, την ηγεμονία του Μητσοτάκη, που εκτείνεται από τη σκληρή δεξιά μέχρι και το φιλελεύθερο κέντρο". Με την άποψη αυτή συμφωνεί και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που τώρα βρίσκεται στον "κύκλο επιρροής του Τσίπρα" και γι' αυτό προβλέπει ότι ακόμη και στο προβλεπτό μέλλον η έχθρα Κουμουνδούρου - Περισσού θα αναβιώσει.

Να σημειώσουμε πως στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το (έστω κολοβό λόγω απουσιάς του ΚΙΝΑΛ) αντικυβερνητικό μέτωπο που σχηματίστηκε όμως είναι έντονος και ο προβληματισμός μήπως το ΚΚΕ, μέσω των δυναμικών κινητοποιήσεων, κερδίσει ψηφοφόρους της παραδοσιακής αριστεράς, που στις προηγούμενες εκλογές είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τμήματα της ριζοσπαστικής νεολαίας, στα οποία ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας για να κατακτήσει σημαντική διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις ηλικίες 17-24 ετών προκειμένου να ισορροπήσει το προβάδισμα του αντιπάλου του στις μεγάλες ηλικίες. Στις προηγούμενες εκλογές, τον Ιούλιο του 2019, οι νέοι ψηφοφόροι ήταν περίπου 600.000 και ψήφισαν μόνο 250.000. Ο χρόνος που θα γίνουν οι εκλογές θα καθορίσουν και τον αριθμό των νέων και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρων. Εάν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, οι ψηφοφόροι 17-29 ετών θα είναι περίπου 1.200.000 αφού κάθε χρόνο στους εκλογικούς καταλόγους προστίθενται περίπου 100.000 νέοι ψηφοφόροι. Αν από αυτούς πάνε να ψηφίσουν οι μισοί και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, όπως ελπίζει, πλειοψηφία, τότε η ψαλίδα της διαφοράς από τη ΝΔ μπορεί να κλείσει και οι εκλογές να κριθούν από τα μεσοστρώματα, που σήμερα, λόγω και των μέτρων για τον κορονοϊό, πλήττονται σοβαρά.

Το πρόβλημα για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στελέχη της αριστερής πτέρυγας, είναι ότι στη νεολαία, με όλες αυτές τις απαγορεύσεις και τη μαυρίλα της πανδημίας, κυριαρχεί ο γενικός αντισυστημισμός και πάντως ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν για τις "μάχες της κορόνας" ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Οι αναζητήσεις τους είναι ευρύτερα για το μέλλον τους, όπως αυτό διαμορφώνεται από την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, την τηλεκπαίδευση και τηλεργασία καθώς και τις ανισότητες που διαμορφώνει ο νέος ψηφιακός κόσμος στον οποίον θα ζήσουν και συνακόλουθα τα δικαιώματά τους σ' αυτόν. "Δυστυχώς", όπως λένε, "σε αυτά δεν έχουμε ούτε πρόγραμμα ούτε εναλλακτικές προσεγγίσεις και πολιτικές". Ο φόβος τους από την απουσία σύγχρονου προβληματισμού και πρωτίστως την έλλειψη εναλλακτικής στρατηγικής, που θα είναι ελκυστική στους νέους και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους, αλλά και στις δυναμικές και παραγωγικές ηλικίες τους γεννά αισθήματα απαισιοδοξίας ως προς τη συμμετοχή στις επόμενες εκλογές και κατ' επέκταση στη δυνατότητα να ανακάμψουν πολιτικά και εκλογικά σύντομα.

Μάλιστα, κάποιοι, με βάση τις δημοσκοπήσεις, θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές ανατροπές, στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, θα έχει ως οροφή το 26-27%, το ποσοστό δηλαδή που πήρε στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Την ίδια γνώμη έχουν και σοβαροί αναλυτές της εκλογικής συμπεριφοράς. "Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή" μάς λέει εις εξ αυτών και συμπληρώνει: "με τα σημερινά δεδομένα, όπως καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις, χάνει προς τα δεξιά περίπου 10% (ή 3,5 μονάδες του συνολικού ποσοστού) από την εκλογική του δύναμη (31,53%%) και το ίδιο (10% ή 3,5 μονάδες) χάνει προς τα αριστερά. Αν από τους ψηφοφόρους του, άλλο ένα 10% επιλέξει την αποχή τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συγκεντρώσει ούτε το ποσοστό των τελευταίων εκλογών. Θα πρέπει να καταβάλλει υπερβολικά μεγάλη προσπάθεια (και η ΝΔ να υποστεί πρωτοφανή μείωση των ποσοστών της, αλλά και να μην εισπράξει τίποτε το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και τα μικρότερα κόμματα) για να κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές. Κάτι που, με τα σημερινά δεδομένα, μοιάζει απίθανο.

Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως λέει σε συνομιλητές του, "οι εκλογές είναι πολύ μακριά. Όποιος σήμερα, εν μέσω πανδημίας, ασκείται στην πολιτική αριθμητική ίσως χρειαστεί αύριο να προσφύγει σε κοινωνιολογικές αναλύσεις για να εξηγήσει τις ριζικές αλλαγές που θα καταγραφούν στις κάλπες λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή". Φέρνει δε ως παράδειγμα τις δημοσκοπήσεις. Όχι τα ποσοστά των κομμάτων, που "εκτός από φωτογραφία της στιγμής είναι και με μπόλικη επεξεργασία", αλλά τα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία, όπως λέει, "καταγράφουν πτώση, από 5-10%, των ποσοστών δημοφιλίας κυβερνητικών επιλογών. Και η οποία θα αυξηθεί όσο η διαχείριση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης από την κυβέρνηση αποδεικνύονται αναποτελεσματική".

Την (υπερ)αισιοδοξία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμερίζονται πάντως επιφανή στελέχη του κόμματός του. Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ακόμη πολλά όπλα. Το πρώτο είναι το εμβόλιο, που μέχρι την Άνοιξη υπολογίζεται ότι θα έχει κάνει η πλειονότητα των πολιτών. Το δεύτερο είναι τα κοινοτικά χρήματα, πλέον των 30 δις, που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία μετά τον Ιούνιο. Και το τρίτο η γενικευμένη αντίληψη ότι η κυβέρνηση, παρά τα όποια λάθη και τις υστερήσεις, έδειξε τεχνοκρατική επάρκεια, την οποίαν δεν θα επιδείκνυε ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ήταν στην κυβέρνηση. Επίσης, αμφισβητούν ότι η επιλογή να πολλαπλασιαστούν οι επιθέσεις στον πρωθυπουργό θα είναι τελεσφόρες. Είναι, λένε, νωρίς ακόμη για να κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν κυβερνήτη και σημειώνουν: "Μπορεί ο Αλέξης και οι στενοί του συνεργάτες να θεωρούν ότι η μονομαχία των δύο αρχηγών ενισχύει το αρχηγικό και πρωθυπουργικό προφίλ του Τσίπρα, όμως στην παρούσα φάση η μείωση των ποσοστών δημοφιλίας του Μητσοτάκη μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ανάδειξης των κυβερνητικών λαθών και των επιπτώσεων από τα μέτρα και τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Η προσωπική βεντέτα και μονομαχία, όσο κι αν δεν μάς αρέσει, σήμερα ευνοεί τον Κυριάκο και όχι τον Αλέξη".

Ο Τσίπρας πάντως επιμένει ότι "η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση είναι καταστροφική και θα αποδειχθεί όταν η υγειονομική κρίση ξεπεραστεί και οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν, χωρίς τον φόβο της αρρώστιας και του θανάτου, πρόσωπο με πρόσωπα με τη νέα και ζοφερή κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα". Το επόμενο διάστημα η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εστιαστεί στο νέο προϋπολογισμό, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, συνεχίζει να έχει τη γνώμη ότι "η κρίση με την Τουρκία προσεχώς θα έχει και νέα επεισόδια", ενώ ανησυχεί ότι "οι αναταράξεις στην ΕΕ μπορεί να είναι πολύ σοβαρές αν υπάρξουν υπαναχωρήσεις στο Ταμείο Σταθερότητας και τα ποσά της κοινοτικής βοήθειας μειωθούν ή δοθούν με δημοσιονομικές δεσμεύσεις που θα ισοδυναμούν με νέα μνημόνια".

80 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. O μίζερος/η πολίτης, ή , η ανυπεύθυνη /ος συνσχολιαστής που συμμαχεί με τον ύπουλο και αόρατο εχθρό που είναι ο κορωνοιός , προκειμένου να κερδίσει τις πρόσκαιρες εντυπώσεις , του φοβισμένου πράγματι κοινού στην Χώρα μας και στον κόσμο όλον ,
  είναι μαζί και εχθρός της Δημοκρατίας μας. ΕΧθρός του Λαού !
  ΤΑ ΦΕ(Α)ΜΑτισμένα ουρλιαχτά και τα στριγκλίσματα από αφρίζοντος στόματος μιας/ ενός ανόητου , φανατισμένου η εγκάθετου με πληρωμένο τον μισθό του από την πλατεία Κουμουνδούρου και τα ειδικα συμφέροντα , το δε κόμμα που υποστηρίζει με φανατισμό μεν, χωρίς επιχειρήματα δε , ΕΙΝΑΙ ΞΩΦΛΗΣΜΕΝΟ ήδη , γιατί ήρθε , ήδη μας κατέστρεψε όσο κανένα αλλο πολιτικο κόμμα πριν και απήλθε … Μπήκε στον τάφο του.
  ΦΙλολαϊκά , Δημοκρατικά κόμματα ανά τον κόσμο , εργάζονται να προστατευθεί ο πληθυσμός από τις πανδημίες και από περιβαλλοντολογικές καταστροφές !
  Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα ανίκανα , πρόστυχα και γλοιώδη μέλη του, συν τους γυρολόγους τους οποίους προσέλαβε για να τον κρατήσουν στα πράγματα , ξεπουλώντας και την μάννα τους Χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του .
  Η όποια Δυσαρέσκεια για την Ακροδεξιά ή την κωστακαραμανλικη αρρώστια που την πλήττει δεν πρόκειται να τους φέρει ψήφου λαϊκά καθώς αυτά προορίζονται γιά την προοΔευτικη Δημοκρατική Σοσιαλιστική Παράταξη που είναι το ΚΙΝΗΜΑ Αλλαγης !
  Ότι και να γίνει όμως , επι του παρόντος ας παραμένουμε ενεργοί , τίμιοι προοδευτικοί και περιβαντολογικοί !

 2. ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΑΦΗΝΙΑΣΜΕΝΑ,
  ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΛΗΓΜΕΝΑ……………

  ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ/Α ΕΙΝΑΙ ????

 3. FEMA 21:02 29/11/2020

  ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ—– ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗ !!!!!

  ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑ—ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΛΕΣ ΣΥΡΙΖΑ !!!—ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ—ΤΟ

  ΚΟΚΤΕΙΛ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΛΑΘΩΝ!!!—- ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ !!

  ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΑΥΤΩΝ!!—ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ

  ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ !!!

  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΜΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΝΤΡΑΒΕΛΟΣ—-ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ –ΤΗΝ 25 -11-20 –Η

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΠΡΩΤΙΑ !!! –ΜΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΘΑΝΑΤΩΝ ΑΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ

  ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ–ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ !!!

  Ο ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ !!— ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΑΛ ,ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ

  ΕΥΘΥΝΕΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ !!!

  Ο ΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΜΑΙΟ !! ΜΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΙΚΑΝΩΝ–ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ –ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ !!!

  ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗ!!!!!

  Η ΛΕΞΗ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΠΟΥ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ !!!

  ΔΡΟΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ !!!!—-ΔΕΞΙΑ ΓΟΜΑΡΙΑ !!!

 4. Το αλλο ανέκδοτο καλαμπούρι το προσέξατε;
  Το είπε ο/η FEMA : “….. ΑΝΤΕ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ–ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΟΥ …. ,! “

 5. Τους Σαμαραδο-Βενιζελους , τους έφερε ο Τσίπρας , ο Βαρουφακης , Κωνσταντοπουλου , ο Λαφαζάνης, ο Δραγασάκη , ο Δριτσας και η γυναίκα του ενω η Φωτιου ,μαζί με τα καπιταλ κοντρολς της, μας έφερε τις γεμιστές ντομάτες. ,,,
  Ησαν πάντως αριστεροί όλοι τους , στην θέση που τοποθετούσαν στα παντελόνια τους τη οικογενειακό τους !
  Γιαυτο ο Δριτσας και η Γυναίκα του η ΣΙΑ απο την Πάτρα ( μεγάλη η χάρη του ΑΓΙΑΝΔΡΕΑ αύριο ) τοποθέτησαν τη κόρη τους εκτός ΑΣΕΠ μόνιμη υπάλληλο της Βουλής των Ελλήνων!
  Τώρα γαι τα μνημόνια :

  Σ ε τρεις κυβερνήσεις μνημονίων από ένα χρεώνεται το ΠΑΣΟΚ , ( το πιό αγκγκαιο , αφού ήταν η επίσημη πτώχευσης μας Προ των πυλών ,
  από ενα. (Μετά τα Ζαππεια τους ) Οι Σαμαράς και ΒΕΖΙΖΕΛΟΣ
  Και ΔΥΥΥΥΥΥΟ ! ( 2 ) η διακυβέρνησης του χωρίς -τσιπα Τσίπρα . .
  Κατόπιν τούτου , ότι και να λες ανοίγεις μεν πληγές για την παράταξη σου . και τα ΜΑΤΙΑ όμως αυτών που μαθαίνουν την Ιστορία μας, όταν στις επόμενες Εκλογές και θα ψηφίζουν για πρώτη φορά .

  ΓΙα τους κουλοχέρηδες δεν ομιλώ καθόλου, ούτε και για τους γυρολόγους τύπου ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ , ΡΑΓΚΟΥΣΗ , ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ , Κουρουμπλή, Καμμένου και εκείνου του του αχρείου καραδεξιου Θανάση Παπαχριστοπουλου , που αν θυμάστε, μας έλεγε ότι τα μαζούτ στης ακτές τηςγλυφάδας από την κομπίνα των λαθραίων καυσίμων , ήταν καλό για το περιωβαλον μας και την υγεια μας . Είναι δε γιατρός ! ΣΤους χαρίζω να τους πείσεις με αυτές τις ανοησίες πο6 γράφεις εδώ μέσα , γυμνοσάλιαγκας !

  Ελα πελάτη μου , γράψε κι άλλα ….να σε Περιλάβω…..

 6. Μάλλον σανό τρως, αφού είσαι ένα από τα τετράποδα που έχει στο κοπάδι του ο ΣΎΡΙΖΑ. Εκτός από τα βαμμένα κομματόσκυλα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο σε τετράποδα γίνεται πιστευτός ο καραγκιόζης και ψεύτης Αλέξης Τσίπρας.

 7. FEMA 12:14 29/11/2020

  ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ,

  8000 ΕΠΙ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΩΝ !!!!!!!!!!!!!!

  ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΥΠΤΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ?—ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ

  ΦΟΥΝΤΑΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ !!!!!—ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ ΕΙΠΑ

  ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ –ΑΛΛΟΥ, ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ !!!–ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ

  ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΣΟΥ !!!

  ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ !!—- ΜΠΑ ΜΠΑ–ΒΡΙΣΙΑ !!! ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ– ΒΡΙΣΙΑ !!

  Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ !!!

  ΚΑΙ ΜΗΝ ΒΑΡΑΣ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΠΟΥ ΤΡΩΩ !!– ΑΠΟ ΣΑΣ?–ΘΑ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΘΕΙ !!!

 8. FEMA 11:55 29/11/2020

  Ο ΚΟΥΛΗΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ !!

  ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ—ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ !!!

  ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ–ΣΤΟΝ ΤΣΙΟΔΡΑ !!! ΣΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΚΑΙ

  ΤΟΝ ΖΕΡΒΑ !!!!

  ΑΥΤΟΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ?

  ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ !!—ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ !!!

  ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 19 !!!!

  ΤΩΡΑ, ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΑΛΛΟΙ?–ΕΤΣΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ?

  ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΛΩΣΟΥΜΕ……ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ !!

 9. Με ΣΎΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό τον τενεκέ Αλέξη Τσίπρα η Ελλάδα ήταν πρώτη χώρα σε νεκρούς από αυτοκτονία λόγο μνημονίων και όχι της παγκόσμιας φονικής πανδημίας. Θυμίζω ότι το τρίτο Συριζέικο μνημόνιο φέρει φαρδιά πλατιά και στα τέσσερα την υπογραφή του καραγκιόζη Τσίπρα. όσο και να την πληρώνουν την πατσαβούρα του ΣΎΡΙΖΑ από την Κουμουνδούρου για στρατευμένα και σκόπιμα σχόλια, εδώ μέσα θα τρώει πόρτα.

 10. FEMA 11:38 29/11/2020

  ΘΑΥΜΑ- ΘΑΥΜΑ !!!

  Ο ΚΟΥΛΗΣ–Ο ΜΩΥΣΗΣ !!!

  ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΠΡΩΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ !!!

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΝΕΚΡΟΥΣ !!

  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΕ-ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ !! –ΑΝΑ 100000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ !!

  ΜΠΡΑΒΟ ΜΩΥΣΗ ΜΑΣ !!!

  Ο ΛΑΟΣ ΣΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑ !!

  ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ , ΟΙ FINANCIAL TIMES !!!—ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΝΕΙ Ο ΜΠΟΓΔΗΣ –ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΦΥΣΙΚΑ !!!

 11. FEMA 11:25 29/11/2020

  ΜΑΡΓΑΡΩ

  ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ,ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΣ ΤΟΝ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΟ !!!!!!

  ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΕΡΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ–ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΩΣ

  ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ κΦΕΛΕΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ ΣΑΙΤ–ΣΩΣΤΑ?

  ΑΡΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΑ ΕΔΩ !!!!!!!!!!?

  ΑΝΤΕ ΑΛΛΟΥ !!!

  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΝ ΤΟΝ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ?

  ΕΙΣΤΕ ΒΑΡΕΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ !!!

 12. FEMA 11:15 29/11/2020

  ΜΠΟΓΔΗ

  ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ–ΣΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ,ΠΟΥ ΣΕ ΡΩΤΗΣΕ !!!

  ΕΣΕΝΑ ΡΩΤΗΣΕ!!—ΑΜΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ–ΤΗΝ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ

  ,ΤΟΥ ΠΑΠΑΧΕΛΑ !!—- ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΕΣΕΝΑ

  ΑΡΕΣ, ΜΑΡΕΣ ,ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ !!!

  ΠΟΝΤΙΚΟΜΑΜΗ !!!

 13. Όταν λες FEMA οι πορνογράφοι τέλος τι εννοείς; Έκανες παρέμβαση στο σάιτ για να αποκλείσουν τον SPARTA; Μα τότε ο κύριος Μπόγδης έχει απόλυτα δίκιο. Είσαι ένα φασιστοειδές όπως η πλειοψηφία από τα καθάρματα που απαρτίζεται τον ΣΎΡΙΖΑ.

 14. Ένα ακόμη γελοίο και άστοχο σχόλιο από έναν γνωστό μας για το θράσος το ΨΕΜΑ και τα παιδαριώδη κομματικη του/της προπαγάνδα .
  Δυστυχώς τέτοιοι είναι οι Συριζαίοι,μας το επιβεβαιώνει ο/η FEMA και όσοι τους ανέχονται να πετροβολούν από ένα βήμα λόγου , αντιλόγου και σκέψης περί τα πολιτικά της πατρίδας μας
  Εγώ φίλοι μου προτιμώ μια άλλη τακτική της διαΦώτισης και της υποστηριξης των έργων όχι μονάχα των λόγων, υποσχέσεων και των κολοτουμπών όπως τα διαχειρίζεται ο Σαλτιμπάγκος Αλέξης Τσίπρας και οι γύρω του

  Πάρτε ένα δείγμα του τι εννοιών
  https://www.kathimerini.gr/politics/1067686/g-a-papandreoy-chreiazomaste-ena-neo-koinoniko-symvolaio/

 15. FEMA 23:44 28/11/2020

  ΟΧΙ ΚΑΛΕ–ΑΥΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ !!—Ο ΚΟΥΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΙ !!! –ΚΑΙ ΟΙ ΜΠΟΓΔΗΔΕΣ ΒΑΡΑΝΕ ΤΟ ΝΤΕΦΙ !!!

  ΩΣ ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ !!!

 16. Μακης 23:07 28/11/2020

  Ο Σημίτης στο κιναλ ανήκει?

 17. “… Την (υπερ)αισιοδοξία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμμερίζονται πάντως επιφανή στελέχη του κόμματός του. …”
  Φαίνεται λοιπόν ότι επιρρεαζεται ο Αρχηγό στου ΣΥΡΙΖΑ από υποκείμενα σαν τον/την FEMA…., κουνηθείτε εαπο την θέση σας !

 18. Τι έπαρση , τι θράσος , τι βλακείες , ανακρίβειες, και γελοιότητες , ψεματα κούφιες δαπιστώσεις από ένα μη πρόσωπο , μη όνομα χωρίς την στοιχειώδη αξιοπρέπεια όταν παρουσιάζεται ότι έχει πολιτικές ιδέες ! Και θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι όργανο αισχρής προπαγάνδας …, το ρεντίκολο της στήλης !

 19. Τι έπαρση , τι θράσος , τι βλακείες , ανακρίβειες, και γελοιότητες , ψεματα κούφιες δαπιστώσεις από ένα μη πρόσωπο , μη όνομα , χωρίς την στοιχειώδη αξιοπρέπεια όταν παρουσιάζεται ότι έχει πολιτικές ιδέες !
  Και θέλει να μας πείσει ότι δεν είναι όργανο αισχρής προπαγάνδας …, το ρεντίκολο της στήλης !

 20. FEMA 12:21 28/11/2020

  ΜΠΟΓΔΗ

  ΟΙ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΟΙ, ΤΕΛΟΣ !!!

  ΕΣΥ ΜΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ !!!

  ΠΟΙΟΝ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ?—ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΕΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ !!!

  ΑΝΤΕ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ–ΓΙΑΤΙ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΟΥ

  ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΟΥ !!!!

  ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ–ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΙΡΕΤΚΕΣ(!) ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΟΥ

  ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ !!!!

  ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΑ ΒΓΑΖΩ –ΜΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΑ ΒΑΖΩ !!!

  ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΟΦΟΥΝ?

  Ε? ΜΠΟΓΔΗ.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.