ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική σύγκρουση για το Πολυτεχνείο: Μέτωπο από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

Παραμονή της επετείου του Πολυτεχνείου, η χώρα που βρίσκεται ήδη σε lockdown θρηνεί τα περισσότερα θύματα από την πανδημία μέσα σε ένα 24ωρο την ώρα που ο κορονοϊός καλπάζει αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των διασωληνομένων προκαλώντας εφιαλτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία.

Παρόλα αυτά τα κόμματα της Αριστεράς εξακολουθούν να καταγγέλλουν την κυβέρνηση που αποφάσισε να μην πραγματοποιηθούν φέτος οι εορτασμοί και η καθιερωμένη πορεία.

Την στιγμή που απαιτείται η ενότητα των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να σταλεί ένα ενιαίο μήνυμα προς την κοινωνία προκειμένου οι πολίτες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα και να απομονωθούν όσοι αντιδρούν, ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώνονται με στόχο να διχάσουν την χώρα σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή.

Η απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Από την στιγμή που η χώρα μπήκε σε καραντίνα ξεπερνώντας τα 3000 κρούσματα την ημέρα ήταν βέβαιο πως οι εορτασμοί δεν θα πραγματοποιηθούν. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί το Πάσχα αλλά και στις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου που δεν έγιναν οι παρελάσεις.

"Στο πιο δραματικό για τη χώρα σημείο της πανδημίας να συζητάμε για συναθροίσεις είναι στα μάτια μου πολιτικά ανεύθυνο και θα έλεγα αντικοινωνικό", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην Καθημερινή της Κυριακής.

Τα κυβερνητικά στελέχη όλο το προηγούμενο διάστημα τόνιζαν πως δεν θα γίνει η πορεία, ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε την Πέμπτη στη Βουλή, ενώ ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη επικοινώνησε με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει. "Θέλω να ενημερώσω και τον κ. Κουτσούμπα και τον κ. Βαρουφάκη ότι δεν εξαιρούνται από τη συνολική εφαρμογή των νόμων. Ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη, ισχύει και για το Κομμουνιστικό Κόμμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον κ. Βαρουφάκη", είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή ζητώντας από τα κόμματα να δηλώσουν πως δεν μετέχουν στους φετινούς εορτασμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας με μία δήλωση γεμάτες αντιφάσεις καθώς ξέχασε πως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε απαγόρευση συγκεντρώσεων, σε μια περίοδο χωρίς κορονοϊό, ανακοίνωσε πως δεν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου αλλά στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ. "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο τόσο στο ζήτημα της πανδημίας όσο και σε αυτό της οικονομίας, προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας", τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ξεκαθαρίζει αν τελικά στελέχη του κόμματος του θα βρεθούν έξω από το Πολυτεχνείο.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για μια δήλωση γεμάτη αντιφάσεις καθώς από την μία καλεί τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας και την καραντίνα και από την άλλη εξαιρεί τις πορείες. "Υπηρέτης δύο αφεντάδων ο κ. Τσίπρας δεν καταλαβαίνει ότι η εποχή τον ξεπέρασε, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι φέτος είναι αλλιώς".
Μαλώνουν για το ποιος πήρε την πρωτοβουλία

Το ΚΚΕ αλλά και το ΜέΡΑ25 επιμένουν πως θα παραστούν στο Πολυτεχνείο και θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ΕΡΤ υποστήριξε πως θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας. "Με τη χρήση μασκών, με τα αντισηπτικά, με τις αποστάσεις και βεβαίως με τους ανθρώπους που θα πρέπει να είναι εκεί, δηλαδή δεν θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες".

Ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 παρά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για την απαγόρευση των εορτασμών του Πολυτεχνείου, μαλώνουν για το ποιος τελικά πήρε την πρωτοβουλία.

Η Κουμουνδούρου υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Περισσός διαφωνεί τονίζοντας πως ο Δημήτρης Κουτσούμπας πήρε τηλέφωνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης . "Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέλαβε από το πρωί πρωτοβουλία συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που συναισθάνονται την επιλεγμένη διολίσθηση της κυβέρνησης προς την συνταγματική εκτροπή, τον αυταρχισμό, αλλά και την αναποτελεσματικότητα στην διαχείριση της πανδημίας".
Κόντρα δικαστών και συνταγματολόγων

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει τη γενική απαγόρευση συναθροίσεων ενόψει Πολυτεχνείου η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει πως η συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί".

Η απάντηση ήρθε από τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Νίκο Αλιβιζάτο που υποστήριξε πως κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τέτοιες διατάξεις αντισυνταγματικές. "Εκπλήσσομαι για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική".

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.