ΚΟΣΜΟΣ

Έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη του Βεζούβιου

Πομπηία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στα ερείπια δύο λείψανα ανδρών

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο πολύ καλά διατηρημένα λείψανα ανδρών στην Πομπηία, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιούσαν στους χώρους κάποιας έπαυλης. Συγκεκριμένα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα λείψανα δύο ανδρών που κάηκαν ζωντανοί κατά την έκρηξη του ηφαιστείου, το οποίο κατέστρεψε ολοσχερώς την αρχαία πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ., ανακοίνωσε σήμερα (21/11) ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

Ο ένας από τους δύο άνδρες ανήκε πιθανόν στην υψηλή κοινωνία, ήταν ηλικίας μεταξύ 30 και 40 ετών, ενώ έφερε ίχνη ενός μάλλινου μανδύα κάτω από τον λαιμό του. Ο δεύτερος, πιθανόν ηλικίας 18-23 ετών, ήταν ντυμένος με έναν χιτώνα και είχε αρκετούς σπασμένους σπονδύλους, κάτι που δείχνει πως ήταν σκλάβος που έκανε βαριές δουλειές.

Τα λείψανα βρέθηκαν στην Τσίβιτα Τζιουλιάνα, 700 μέτρα βορειοδυτικά του κέντρου της αρχαίας Πομπηίας, σε υπόγειο θάλαμο στην περιοχή των ανασκαφών σε μια έπαυλη. Τα δόντια και τα οστά των ανδρών διατηρήθηκαν και τα κενά από τα μαλακά μόριά τους γεμίστηκαν με γύψο, τον οποίο άφησαν να σκληρύνει, για να αποκαλυφθεί το περίγραμμα του σώματός τους.

«Τα δύο θύματα πιθανόν αναζητούσαν καταφύγιο, όταν παρασύρθηκαν από το πυροκλαστικό ρεύμα περίπου στις 9 το πρωί», δήλωσε ο Μάσιμο Οσανά, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου στην Πομπηία. «Ο θάνατός τους επήλθε από θερμικό σοκ, όπως δείχνουν τα σφιγμένα πόδια και χέρια τους».

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσετσίνι είπε ότι η ανακάλυψη υπογραμμίζει το στάτους της Πομπηίας ως ένα «απίστευτο μέρος για έρευνα και μελέτη».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.