ΚΟΣΜΟΣ

Θα συντηρείται σε απλό ψυγείο

Πρόεδρος Sanofi: Το εμβόλιο ίσως κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2021

Το εμβόλιο που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία Sanofi για τον κορωνοϊό Covid-19 και το οποίο σκοπεύει να θέσει σε κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2021, δεν θα χρειάζεται καταψύκτη για να διατηρείται, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας Ολιβιέ Μπογκιγιό, μιλώντας στο CNews.

Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, που προηγείται στις δοκιμές αλλά χρειάζεται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να συντηρείται (-70°C), το εμβόλιο αυτό «θα είναι σαν εκείνο της γρίπης, θα μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο σας», για αυτό και θα πλεονεκτεί «σε ορισμένες χώρες».

Το εμβόλιο θα μπορούσε να αρχίσει να διανέμεται από τον Ιούνιο του 2021, καθώς τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 2 πρόκειται να ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου και προς το παρόν «δεν είναι αρνητικά».

Ο Μπογκιγιό πρόσθεσε ότι αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η Sanofi θα ξεκινήσει την κλινική δοκιμή της τρίτης φάσης «σε πολλές δεκάδες χιλιάδες ασθενείς» και «θα πάρει το ρίσκο» να ξεκινήσει ταυτόχρονα την παραγωγή του. Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης θα γίνουν γνωστά τον Μάιο. Η εταιρεία δεν γνωρίζει ακόμη αν θα χρειαστούν μία ή δύο δόσεις για να είναι αποτελεσματικό.

«Ο στόχος είναι να φτάσουμε στα τέλη του 2021 με ένα δισεκατομμύριο δόσεις. Το 2022 θα μπορούσαμε ακόμη και να αυξήσουμε την παραγωγή για να ξεπεράσουμε αυτόν τον αριθμό», είπε ο πρόεδρος της Sanofi France. Τα εμβόλια θα παραχθούν κυρίως στη Γαλλία, στο εργοστάσιο του Βιτρί-σιρ-Σεν, κοντά στο Παρίσι.

Αυτήν την περίοδο αναπτύσσονται περισσότερα από 35 εμβόλια για τον κορωνοϊό, εκ των οποίων τα έντεκα έχουν μπει στην τρίτη φάση των δοκιμών, την τελευταία προτού να λάβουν άδεια κυκλοφορίας. Η σύμπραξη Pfizer/BioNTech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%, αφού το δοκίμασε σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους. Ο στόχος της είναι να παραδώσει 300 εκατ. δόσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Η Pfizer «προηγείται ελαφρώς», παραδέχτηκε ο Μπογκιγιό, όμως «ένα εργαστήριο μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις δόσεις για όλον τον πλανήτη. Ο Μπογκιγιό είπε επίσης ότι το εμβόλιο της Sanofi θα διατεθεί σε προσιτή τιμή, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.