ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί φοβάται και τί «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Προετοιμασίες εκλογικού αιφνιδιασμού στην Κουμουνδούρου

Με την προοπτική εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού να αχνοφαίνεται, πλέον, στο βάθος του ορίζοντα, τα σενάρια έκτακτων πολιτικών εξελίξεων αρχίζουν να επανακάμπτουν –έστω ως ενδεχόμενο- στον πολιτικό σχεδιασμό όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω: θεωρούν, δηλαδή, πως με τα πρώτα σημάδια ραγδαίας φθοράς της κυβέρνησης να αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις σφυγμομετρήσεις, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θελήσει να «αναβαπτιστεί» από εθνικές κάλπες αμέσως μόλις ο εφιάλτης της πανδημίας μείνει πίσω μας.

«Υπέρ» και «κατά»

Βεβαίως, τα πράγματα σε μία περίπτωση αυτή δεν είναι καθόλου εύκολα και οπωσδήποτε καθόλου απλά. Εξάλλου, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, πράγμα που σημαίνει πως όσο προβάδισμα κι αν έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το σκηνικό θα είναι κάπως σύνθετο, αφού είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, ώστε να «καεί» η απλή αναλογική και να ισχύσει ο εκλογικός νόμος που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, στο Μαξίμου υπολογίζουν ότι θα έχουν «κάψει» τον Αλέξη Τσίπρα και πως θα έχουν θέσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά ασταμάτητης εσωστρέφειας και φθοράς. Από την άλλη πλευρά, αν η πανδημία έχει αναχαιτιστεί και το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα έχει προχωρήσει αρκετά προς την «ανοσία της αγέλης», τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να ζητήσει εκ νέου εντολή για να αντιμετωπίσει όλα τα νέα δεδομένα που αφήνει πίσω της η πανδημία. Βεβαίως, με τη μόνη βεβαιότητα ότι ο κορωνοϊός θα αφήσει πίσω του συντρίμμια, όσοι κυβερνητικοί παράγοντες αντιτίθενται σε τέτοια σενάρια, επισείουν τον κίνδυνο απότομης κυβερνητικής φθοράς, όταν φανούν στην καθημερινότητα τα σημάδια της ύφεσης, τα λουκέτα και η κατακόρυφη άνοδος της ανεργίας.

Σχέδιο πολιτικής εξόντωσης

Στο πλαίσιο αυτό, είναι αυτονόητο πως με σχεδόν 15 μονάδες προβάδισμα της ΝΔ και με τον πρωθυπουργό να παραμένει, παρά τα πρώτα σημάδια φθοράς, κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, στην Κουμουνδούρου το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι εκλογές. Ασφαλώς, εκτιμούν ως πολύ σημαντικά τα πρώτα σημάδια φθοράς και τις πρώτες ρωγμές που εμφανίζονται στο πρωθυπουργικό προφίλ, καθώς όλα δείχνουν ότι στο δεύτερο κύμα η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την «λευκή επιταγή» ούτε την ανοχή που είχε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, από τα πρώτα σημάδια φθοράς ως την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών πρέπει να κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι –πολλώ δε μάλλον όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν δεν εισπράττει από τη φθορά της κυβέρνησης. Αυτό, βεβαίως, στην Κουμουνδούρου το «διαβάζουν» και ανάποδα: ότι, δηλαδή, όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «αρέσει», τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για μία εκλογική αναμέτρηση-εξπρές, που θα καθήλωνε τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά ποσοστά, θα τον χρέωνε με άλλη μία εκλογική ήττα και θα έθετε σε αμφισβήτηση το κατά πόσον μπορεί να μείνει αρχηγός του ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως και να έχει, αυτοί οι σχεδιασμοί αναλύονται κάθε μέρα που περνά στην Κουμουνδούρου, καθώς το τελευταίο διάστημα κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, έχουν αναφερθεί σε τέτοια υποθετικά σενάρια: ο Αλέξης Τσίπρας, προχθές, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σενάριο πολιτικών εξελίξεων κάθε άλλο παρά απίθανο είναι, ενώ και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kοntra, υπονόησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί τις συνθήκες ώστε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.