ΚΟΣΜΟΣ

Ένας Έλληνας τραυματίας

Σαουδική Αραβία: Επίθεση στο μη μουσουλμανικό κοιμητήριο της Τζέντα

Επίθεση με εκρηκτικά σημειώθηκε σήμερα στο μη μουσουλμανικό κοιμητήριο της Τζέντα στη Σαουδική Αραβία, κατά την τελετή για την επέτειο της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Από διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών έγινε γνωστό πως ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας ομογενής, που είναι ελαφρά τραυματισμένος.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με στόχο γαλλικά συμφέροντα στη Τζέντα έπειτα από εκείνη της 29ης Οκτωβρίου, εναντίον ενός φρουρού του προξενείου της Γαλλίας, με φόντο μια σειρά τζιχαντιστικών επιθέσεων στη Γαλλία, αλλά και στη Βιέννη, στις 2 Νοεμβρίου, που συνδέονται εν μέρει με τη γελοιογραφική απεικόνιση του προφήτη Μωάμεθ.

«Η ετήσια τελετή για το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου στο μη μουσουλμανικό κοιμητήριο της Τζέντα, με συμμετοχή γενικών προξένων (σ.σ.: άλλων χωρών), μεταξύ των οποίων το προξενείο της Γαλλίας, έγινε σήμερα το πρωί στόχος επίθεσης με εκρηκτικό μηχανισμό, που προκάλεσε τραυματίες», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Γαλλία καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή την άνανδρη επίθεση, που τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει», πρόσθεσε το υπουργείο καλώντας τις σαουδαραβικές αρχές να ρίξουν άπλετο φως στην ενέργεια αυτή. Πολλές χώρες εορτάζουν σήμερα την 102η επέτειο της ανακωχής, την οποία είχε συνάψει η Γερμανία με τους Συμμάχους και σήμανε το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν για το δικαίωμα στη γελοιογραφική απεικόνιση στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης προκάλεσαν οργή στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα στον μουσουλμανικό κόσμο. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποσχεθεί να μην «απαρνηθεί τις γελοιογραφίες» κατά την εκδήλωση φόρου τιμής στον καθηγητή Σαμουέλ Πατί, που αποκεφαλίστηκε από 18χρονο ισλαμιστή στις 16 Οκτωβρίου, επειδή είχε δείξει στην τάξη του γελοιογραφίες του προφήτη Μωάμεθ, στη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Σε ορισμένες χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, πιστοί αντέδρασαν με θυμό στις δηλώσεις του Μακρόν, πορτρέτα του οποίου κάηκαν στη διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ ξεκίνησε μια εκστρατεία μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Η Γαλλία, η Αυστρία, η Γερμανία και η ΕΕ πραγματοποίησαν χθες (10/11) μια μίνι σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, για να επιχειρήσουν να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία μετά τις τελευταίες επιθέσεις στη Γαλλία και τη Βιέννη.

Το σαουδαραβικό βασίλειο, το οποίο επικρίνεται ότι προωθεί μια σκληροπυρηνική εκδοχή του ισλάμ, τον ουαχαμπισμό, επιχειρεί από την πλευρά του να αλλάξει την εικόνα του με φιλελεύθερες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες προωθεί τα τελευταία χρόνια ο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ο οποίος παράλληλα έχει εντείνει την καταστολή των διαφωνούντων από το 2017, όταν χρίστηκε πρίγκιπας διάδοχος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.