ΚΟΣΜΟΣ

Την εκλογική νίκη του αναγνώρισε και η Κούβα

Σαουδική Αραβία: Ο βασιλιάς Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος συγχαίρουν τον Τζο Μπάιντεν

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας και ο γιος του πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συνεχάρησαν τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις που εξελέγησαν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αντίστοιχα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPAΟ βασιλιάς Σαλμάν εξέφρασε τις «καλύτερες ευχές του για επιτυχία» υπενθυμίζοντας «τις ιστορικές ιδιαίτερα στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και στους φίλους λαούς».

Καθώς άλλες αραβικές χώρες έσπευδαν να συγχαρούν τον Δημοκρατικό Μπάιντεν, ο ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου, πρίγκιπας Μοχάμεντ, παρέμενε σιωπηλός για την ήττα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι πολιτικές του οποίου στη Μέση Ανατολή και η σταθερή εναντίωσή του στο Ιράν είχαν την υποστήριξη του Ριάντ.

Η Κούβα ελπίζει σε βελτίωση σχέσεων

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αναγνώρισε τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, γράφοντας στο Twitter ότι η κυβέρνησή του αναγνωρίζει πως «οι πολίτες των ΗΠΑ επέλεξαν μια νέα κατεύθυνση».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Πιστεύουμε στο ενδεχόμενο εποικοδομητικών διμερών σχέσεων με σεβασμό στις διαφορές του άλλου», αντικατοπτρίζοντας το αίσθημα ελπίδας που επικρατεί στην Κούβα για βελτίωση των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας υπό τον Τζο Μπάιντεν, τον οποίο δεν κατονομάζει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε μεγάλο μέρος της διπλωματίας του Μπαράκ Ομπάμα σε σχέση με την Κούβα, επαναφέροντας μια πολιτική δεκαετιών που επιδίωκε να προκαλέσει ασφυξία στην οικονομία της. Μάλιστα, επέτεινε τους περιορισμούς στα ταξίδια προς την Κούβα και την αποστολή εμβασμάτων και επέβαλε κυρώσεις στις αποστολές πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.

Επιπλέον, κατέστησε δυσκολότερο οι Κουβανοί πολίτες να επισκέπτονται τους συγγενείς τους στη Φλόριντα, μειώνοντας το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Αβάνα στο ελάχιστο και κλείνοντας το προξενείο, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους νόσου σε Αμερικανούς διπλωμάτες. Αυτό σήμαινε πως οι Κουβανοί για να λάβουν αμερικανική βίζα έπρεπε να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι θα ανατρέψει τις πολιτικές του Τραμπ στο θέμα της Κούβας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.