ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νευρικότητα στο Μαξίμου, πυρά από την αντιπολίτευση

Σύγκρουση δίχως τέλος για τους κλινικάρχες

Εξαιρετικά ηχηρή ήταν η ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για την άρνηση των ιδιωτών κλινικαρχών στη Θεσσαλονίκη να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, για δύο λόγους: πρώτον, για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή επειδή οι κλινικάρχες δεν δέχθηκαν να διευκολύνουν την κυβέρνηση σε μία κρίσιμη στιγμή για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Και, δεύτερον, διότι η κυβέρνηση έμεινε πολιτικά εκτεθειμένη.

Για τους λόγους αυτούς, άλλωστε, μόλις έληξε χθες βράδυ το τελεσίγραφο μίας ώρας στους ιδιώτες κλινικάρχες και εκείνοι απέρριψαν το αίτημα της κυβέρνησης, τότε το Μαξίμου αποφάσισε κατευθείαν την επίταξη των 200 κλινών, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Οριακή κατάσταση

Εξάλλου, πριν αποφασιστεί άρον άρον και όπως όπως η επίταξη, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είχε περάσει όλα τα επικίνδυνα όρια: για περισσότερες από 12 ώρες, ολόκληρη η πρωτεύουσα της Μακεδονίας είχε μείνει χωρίς ούτε ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πέραν, όμως, αυτού, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι τους στοιχειώνει η άστοχη φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως «αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει πολλά εκατομμύρια στις ΜΕΘ», που πάντως αποτυπώνει μία πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη κατάλαβαν πως αν δεν υιοθετείτο σκληρή στάση έναντι των κλινικαρχών, τότε η κυβέρνηση θα ήταν βαριά εκτεθειμένη και θα έπρεπε να απολογηθεί για τα –εν τοις πράγμασι θανάσιμα- επίχειρα της πολιτικής της.

Πολιτικές βολές

Πάντως, ακόμη κι έτσι, το Μαξίμου δεν γλίτωσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Πολύ λίγο, πολύ αργά», χαρακτήρισε την απόφαση για άμεση διάθεση ιδιωτικών κλινών της Θεσσαλονίκης για νοσηλεία περιστατικών Covid, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός. «Χρειάστηκε να φτάσουν τα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας στο λειτουργικό black out, για να υιοθετήσει η κυβέρνηση μια πρόταση που η Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλες πολιτικές δυνάμεις έχουν εισηγηθεί εδώ και καιρό», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Ξανθός.

«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών πρέπει να γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας των ασθενών. Ελπίζουμε να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση στις πιέσεις και προσχηματικές αντιδράσεις των κλινικαρχών», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Για καθυστέρηση μίλησε και το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «χρειάστηκε να φτάσει η κατάσταση σε αδιέξοδο» για να αποφασίσει την επίταξη. «Όπως τόνισε και πάλι χθες η Φώφη Γεννηματά, δεν είναι δυνατόν ο ιδιωτικός τομέας, όχι μόνο να μη μετέχει στον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά και να εκμεταλλεύεται με απαράδεκτες οικονομικές χρεώσεις την κατάσταση, με την ανοχή της κυβέρνησης», αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται πως «η χθεσινή ΚΥΑ για την απασχόληση ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ με πολύ ευνοϊκούς όρους αποδεικνύει την ιδεοληψία και την ανικανότητα της κυβέρνησης, που επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτε για τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων». «Αναγνωρίστε έμπρακτα την προσφορά του προσωπικού του ΕΣΥ, με την ένταξή τους στα βαρέα-ανθυγιεινά και τη χορήγηση Δώρου Χριστουγέννων. Χρήματα βρίσκει η κυβέρνηση για αυτούς που θέλει», επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

«Έπρεπε η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να φτάσει στο "χείλος του γκρεμού" για να προχωρήσει η κυβέρνηση στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν όμως μιλάμε για επίταξη, εννοούμε πραγματική επίταξη, χωρίς παζάρια και επιπλέον δωράκια για τους ιδιοκτήτες των κλινικών που τόσα χρόνια θησαυρίζουν. Δεν υπάρχει ούτε ώρα για χάσιμο. Τώρα η κυβέρνηση να επιτάξει όλες τους τις μονάδες και να τις εντάξει στο εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και υπογράμμισε καταλήγοντας στη δήλωσή του:

«Ας σκεφτούμε όλοι αυτές τις κρίσιμες ώρες, πόσο επιζήμια ήταν η θέση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν "αρμονική συνύπαρξη" δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πόσο τραγικά επίκαιρη η ανάγκη για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. FEMA 18:33 20/11/2020

    Η ΠΙΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ !!!!

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ !!!

    ΔΕΝ ΓΕΛΑΣ–ΚΑΓΧΑΖΕΙΣ !!!!!!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.