ΚΟΣΜΟΣ

Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ερντογάν

Τουρκία: Επιβεβαιώθηκε η παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ με ανάρτησή του στο instagram, αναστατώνοντας τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Ο υπουργός και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν επικαλέστηκε λόγους υγείας, ενώ την παραίτηση επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Αποφάσισα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω ως υπουργός, όπως ήμουν για σχεδόν πέντε χρόνια, λόγω προβλημάτων υγείας», αναφέρεται στη δήλωση.

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ αποτελεί τη δεύτερη έκπληξη για την Τουρκία αυτές τις μέρες, καθώς ανακοινώθηκε μετά την αποπομπή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας χθες (7/11) από τον Ερντογάν.

Ο 42χρονος Αλμπαϊράκ έγινε υπουργός Οικονομικών πριν από δύο χρόνια, μετά την επανεκλογή του Ερντογάν το 2018 με σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες, και αφού είχε διατελέσει υπουργός Ενέργειας από το 2015. Στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, η οικονομία της Τουρκίας επλήγη από δύο ισχυρά χτυπήματα: Διψήφιο πληθωρισμό και υψηλή ανεργία.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει χάσει το 30% της αξίας της φέτος και έχει φτάσει σε ιστορικά χαμηλά, καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει έντονη συρρίκνωση στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, σήμερα στις 20:14 ώρα Ελλάδας ‘κλείδωνε’ στο 8,415 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, όταν έγινε γνωστή η δήλωση για την παραίτηση Αλμπαϊράκ δύο πηγές στην προεδρία δεν ήταν σε θέση να την επιβεβαιώσουν ή να τη διαψεύσουν.

Η παραίτηση του Μπεράτ Αλμπαϊράκ προκάλεσε έκπληξη σε αναλυτές και βουλευτές, ενώ θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Ομέρ Φατίχ Σαγιάν ανέφερε στο Twitter πως ελπίζει ότι η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν θα γίνει δεκτή και πρόσθεσε πως η χώρα, ο λαός και η κοινότητα τον χρειάζεται.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος AK, Μεχμέτ Μους, δήλωσε πως ο Αλμπαϊράκ έχει λάβει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την οικονομία και πως ελπίζει ότι ο Ερντογάν δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.