ΚΟΣΜΟΣ

Υπήρχαν κτίρια με υλικά κακής ποιότητας

Τουρκία-σεισμός: Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες στη Σμύρνη

Τουλάχιστον 48 ώρες μετά τον σεισμό της Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 62 ανθρώπους στην Τουρκία, μειώνονται οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα χαλάσματα των κτιρίων που κατέρρευσαν. Στο Μπαϊρακλί, στα προάστια της Σμύρνης, τα σωστικά συνεργεία απομακρύνουν τόνους τσιμέντου και δοκούς στήριξης, υπό το ανήσυχο βλέμμα των κατοίκων.

Οι τραυματίες ανέρχονται στους 940, από τους οποίους οι 218 παραμένουν στα νοσοκομεία της Σμύρνης. Όταν ρωτήθηκε πόσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αρνείται να κάνει εικασίες.

Στο μεταξύ, η απελπισία καταβάλει ορισμένους διασώστες. Αφού βοήθησε να βγάλουν από τα χαλάσματα τα άψυχα σώματα τριών μελών της ίδιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων ένα μωρό, ένας νεαρός διασώστης λυγίζει, αδυνατώντας να συγκρατήσει τους λυγμούς του.

Ο ισχυρός σεισμός έπληξε κυρίως το Μπαϊρακλί, περιοχή με 300.000 κατοίκους που γνώρισε δημογραφική έκρηξη τα τελευταία χρόνια. Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD) της Τουρκίας ανέφερε ότι εκεί κατέρρευσαν 17 κτίρια και οι έρευνες συνεχίζονται σε οκτώ από αυτά.

Ένας διασώστης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται δέκα άνθρωποι να παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι εκεί. Ανά διαστήματα, οι διασώστες ζητούν από τον κόσμο να κάνει ησυχία, προσπαθώντας να ακούσουν τυχόν εκκλήσεις για βοήθεια ή άλλους ήχους κάτω από το μπετόν.

«Υλικά κακής ποιότητας»

Πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο εξαιτίας των μετασεισμών, ενώ η κούραση και η θλίψη είναι εμφανείς στα πρόσωπά τους. Αρκετές χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί για να φιλοξενήσουν οικογένειες και οι εθελοντές μοιράζουν σούπα για να ζεστάνουν τους άστεγους.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που η Τουρκία βυθίζεται στο πένθος εξαιτίας ενός σεισμού. Τον Ιανουάριο, περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Ελαζίγκ και Μαλάτια από σεισμική δόνηση 6,7 βαθμών. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, το 2012 και το 2018 ειδικοί μηχανικοί είχαν επισημάνει ότι δύο από τα κτίρια που κατέρρευσαν στο Μπαϊρακλί ήταν επικίνδυνα, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί «τσιμέντο χαμηλής ποιότητας» στην κατασκευή τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.