ΕΛΛΑΔΑ

Τοποθετήσεις από τους εισηγητές

Βουλή: Επεξεργασία του προϋπολογισμού 2021 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Για ένα σχέδιο προϋπολογισμού που είναι ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό, έκανε λόγο ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα μας συνοδεύει στη διάρκεια του επόμενου χρόνου». Η εικόνα της οικονομίας, είπε, είναι αποκαρδιωτική και ο προϋπολογισμός του 2021 είναι «έωλος στις προβλέψεις του, βαθιά ταξικός στις επιλογές του, ενώ δεν διαπνέεται από κανένα όραμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης» είπε ο κ. Σκανδαλίδης. Για τις δαπάνες της υγείας είπε ότι το ΕΣΥ είναι ο «φτωχός συγγενής» στον προϋπολογισμό και ότι το βρίσκει με λιγότερο προσωπικό από ότι το 2019, πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης παρατήρησε ότι η ελληνική κοινωνία, που άκουγε στην πρώτη φάση της πανδημίας για 2-3 νεκρούς και ανατρίχιαζε, τώρα είναι παραιτημένη. Αυτός είναι ο χειρότερος οιωνός για το αύριο της πατρίδας, είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής.
Βαθύτατα αντιλαϊκό χαρακτήρισε το σχέδιο του προϋπολογισμού ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε ότι η υγεία δεν είναι ατομική ευθύνη -όπως λέει η κυβέρνηση- αλλά κοινωνική παροχή. Χαρακτήρισε μάλιστα ως «πρόκληση» να μιλάμε για επίταξη όταν εννοούμε ενοικίαση με επιδότηση από τον δημόσιο τομέα, όταν μάλιστα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκλειναν νοσοκομεία και πανηγύριζαν για μείωση της σπατάλης. Για τον αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είπε ότι εάν οι κυβερνήσεις εφάρμοζαν τον νόμο για φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των υπεράκτιων εταιρειών, το κράτος θα εισέπραττε περισσότερα από όσα αποφέρει ο ΕΝΦΙΑ.
Την καταψήφιση του προϋπολογισμού από το κόμμα του ανακοίνωσε και ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος. Μίλησε για την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το μεγάλο χρέος της χώρας, ενώ εκτίμησε ότι η εικόνα της οικονομίας είναι απελπιστική, «ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων, που συνεχίζεται να εφαρμόζεται, οδηγώντας μας από το κακό στο χειρότερο, και σήμερα στο χείριστο». Καταψηφίζουμε, κατέληξε, «διαφορετικά θα σήμαινε ότι μας έχει εγκαταλείψει η κοινή λογική».
Φρ. Κουτεντάκης
Ο λόγος δόθηκε επίσης στον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού του κράτους Φρ. Κουτεντάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των δημοσιονομικών αβεβαιοτήτων του προϋπολογισμού, και ειδικότερα των σχετιζόμενων με τα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2021. «Η επαναφορά των εσόδων είναι η σημαντικότερη αβεβαιότητα του προϋπολογισμού, διότι ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων που χάνονται το 2020 οφείλεται στα ειδικά έκτακτα μέτρα, που έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί. Ένα κομμάτι από αυτά, είναι αναστολές πληρωμών, που τον επόμενο χρόνο θα επανεμφανιστούν ως υποχρεώσεις των φορολογουμένων. Η αβεβαιότητα έχει να κάνει με το εάν οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς και στις νέες υποχρεώσεις που θα προκύψουν το 2021». Συνεπώς, θα πρέπει το επόμενο διάστημα αυτά τα μεγέθη να παρακολουθούνται στενά ώστε να διορθωθεί η οποιαδήποτε απόκλιση, παρατήρησε ο κ. Κουτεντάκης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.