ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προοδευτική στροφή θέλει ο Παπανδρέου

Απαραίτητη η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο ‘Πατρινόραμα’ και στην οποία μιλούσε μεταξύ άλλων για ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου και για ανάγκη προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης. Πίσω από τα λεγόμενα του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν λίγοι που ‘είδαν’ υπόνοια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και όμως, ο πρώην πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που λέει εδώ και πολλά χρόνια, μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής πορείας και προοδευτικής στροφής, που όμως, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, δεν μπορεί να γίνει με σύγκληση των ηγεσιών, πολλώ δε μάλλον αυτών των συγκεκριμένων ηγεσιών.
Στην πραγματικότητα, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι οικοδομημένο στρεβλά, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον πελατειασμό που κατακεραυνώνει με πράξεις εδώ και χρόνια. «Αν σκεφτείτε τι μεσολάβησε από το 2009, θα δείτε ότι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού συστήματος η κρίση, ‘ωφέλησε’ όσους επέλεξαν να οικοδομήσουν πολιτικές καριέρες και τα κόμματα εκείνα που έβαλαν πάνω από το εθνικό συμφέρον τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Θυμηθείτε τι μάχη έδωσαν στις πλατείες του θυμού και του διχασμού για να οικοδομήσουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», είπε με νόημα. Με αυτά ως δεδομένα, λοιπόν, υποστήριξε ότι η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι ένα πολύ δύσκολο, πλην απαραίτητο εγχείρημα, πολύ περισσότερο γιατί «στις προσωπικές στοχεύσεις διαφόρων στελεχών, προστίθενται και σκοπιμότητες ηγεσιών». Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι «η ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, απαιτεί ήθος, αρχές, αξίες, ιδανικά, στόχευση και στρατηγική. Κοντολογίς, προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επιλογές, πολιτικές, χρονοδιαγράμματα κ.α.»
Ο ίδιος επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που να συμβάλει στην συγκρότηση μίας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, η οποία και θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που κατά τον ίδιο απαιτείται να γίνει, όχι για την κατάκτηση της εξουσίας για την εξουσία, αλλά για την αλλαγή πορείας της χώρας. «Μία προοδευτική στροφή που θα δυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα καταστήσει αυτονόητη τη συμμετοχή της κοινωνίας», όπως χαρακτηριστικά είπε, πιστός στο όραμά του επί δεκαετίες.

5 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Εάν είχαν ακολουθήσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας των Τζέφρι Παπανδρέου, σήμερα θα είχαμε παραδώσει ακόμα και τα κλειδιά της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το ΝΆΤΟ και το Σιωνιστικό ΔΝΤ.

  2. Μιά σταθερή έγκυρη, ηθική και προοδευτική πολιτική φωνή για τα συμφέροντα και την αλλαγή του δικού μας λαού, αλλά και των λαών της οικουμένης είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου!
    Γίνεται βαθμηδόν αντιληπτή από τους πολίτες και έτσι να χτίζεται η εμπιστοσύνη….
    ΓΙα πολιτικούς ηγέτες, όταν μάλιστα έχουν δοκιμαστεί στα έργα και τις πολιτικές τους που δεν έχουν σκοπό τα ειδικά συμφέροντα αλλά την πρόοδο της δικής μας κοινωνίας και τις όσες αλλαγές χρειάζεται.
    Για περισσότερα καλά αποτελέσματα και πιο ανθρώπινες πολιτικές ενέργειες, αποφάσεις και συμβολισμούς .
    Ας τον μιμηθούν και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων μας !

  3. Θ.Τ. 13:12 24/12/2020

    Μα και βεβαια ο ΓΑΠ, ο ΜΟΝΟΣ ανοιχτά ΑΝΤΙΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΣ Π/Θ. κατακεραυνώνει με πράξεις εδώ και χρόνια τον ανέκαθεν πελατειασμό της δεξιάς. Μα και βέβαια όμως η νεοπελατειακή «αριστερο»δεξιά ηγεσία, σαν μίγμα από «ανανεωτική» αριστερά με σταλινικά κατάλοιπα και σταθερά αντιπασοκική, μαζί και με πάααααραπολλούς πελατειακούς πασόκους συνεχίζει την ΜΠΛΟΦΑ περί «προοδευτιικής παράταξης», «αριστεράς», αμα λάχει κι σοσιαλδημοκρατίας κ.λπ. κ.λπ.

  4. Πες μου ότι δεν είσαι ο Παππάς που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Μαργαρίτα».
    Τα ίδια έλεγε κι αυτός και σκιάχτηκα.
    Χρόνια σου Πολλά και κρύψου καλά.

  5. Μια προοδευτική διακυβέρνηση πρόθυμη να εξυπηρετεί τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, τις εντολές από ΗΠΑ, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση και να δέχεται η χώρα άφοβα τον κάθε ξεβράκωτο κακοποιό λαθρομετανάστη. Εντάξει Τζέφρι καταλάβαμε.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.