ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ κλίμα στο Μαξίμου για τη διαχείριση της πανδημίας

«Διπλά βιβλία» και κυβερνητικός «εμφύλιος»

Στη δημοσιογραφία υπάρχει ένας νόμος που λέει πως «ένα δημοσίευμα συνιστά αποκάλυψη και αποκλειστικό. Δύο ταυτόχρονα δημοσιεύματα, όμως, είναι διαρροή». Τούτων δοθέντων, όσο στην κυβέρνηση ασχολούνται με το να διαψεύδουν τα δημοσιεύματα περί «διπλών βιβλίων» στον ΕΟΔΥ, άλλο τόσο ψάχνουν και... «ψάχνονται» για το κατά πόσον ο εκτροχιασμός της διαχείρισης της πανδημίας έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κάποια... «Ιφιγένεια».

Εξάλλου, πριν καν εκτυλιχθούν «σκηνές Μπέργκαμο» στην Θεσσαλονίκη και εξαντληθούν οι αντοχές των νοσοκομείων, οι πληροφορίες επέμεναν ότι οι δυσλειτουργίες, οι κόντρες και οι διαφωνίες μεταξύ των συναρμοδίων και των εμπλεκομένων στην διαχείριση της κρίσης διαδέχονται η μία την άλλη. Μάλιστα, το ρεπορτάζ ήθελε να έχουν δημιουργηθεί δύο «ομαδοποιήσεις»: από τη μία ήταν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μαζί με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Από την άλλη, παρά τα αρχικά προβλήματα στην μεταξύ τους συνεργασία, φαίνεται ότι ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου, Σωτήρης Τσιόδρας, μπορούσε να συνεργαστεί καλύτερα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά –εξ ού και κάθε φορά που έκτακτες συνθήκες υπαγόρευαν την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου (όπως όταν είχαν βρεθεί κρούσματα σε γηροκομείο στο κέντρο της Αθήνας) εμφανιζόταν το δίδυμο Τσιόδρα-Χαρδαλιά.

Διαφωνίες

Ταυτοχρόνως, για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι κοινό μυστικό ότι εδώ και καιρό δεν συμφωνούσε όλη η κυβερνητική ομάδα σε όλα τα ζητήματα διαχείρισης της κρίσης. Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και καιρό ο Σωτήρης Τσιόδρας αποχώρησε από την πρώτη γραμμή και δεν αναθεώρησε την απόφασή του αυτή, παρά τις πιέσεις -που προέρχονταν και από το Μέγαρο Μαξίμου. Ταυτοχρόνως, επίσης δεν είναι τυχαία η σιωπή του για τα δημοσιεύματα περί «διπλών βιβλίων» του ΕΟΔΥ. Πέραν αυτών, αν σκεφτεί κανείς ότι στο υπουργείο Υγείας συνεδριάζουν δύο... επιτροπές ειδικών, αλλά και πως η τελική επεξεργασία των εισηγήσεων και των αποφάσεων γίνεται στο γραφείο του κ. Κικίλια για να... αλλάξει όταν φτάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο, τότε μπορεί ενδεχομένως να καταλάβει ότι οι «καραμπόλες», οι αλληλοεπικαλύψεις και οι διαφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη.

«Ιφιγένεια» ο Κικίλιας;

Παράλληλα, όσο κι αν στην κυβέρνηση διατείνονται ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και πως η χώρα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν προκειμένου να διαχειριστεί την πανδημία και να αποκρούσει το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, η αλήθεια είναι πως το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι βαρύ. Μάλιστα, όσοι παρατήρησαν πίσω από τις «γραμμές» των δύο κυριακάτικων δημοσιευμάτων, είδαν πως το Μέγαρο Μαξίμου μένει σχεδόν στο απυρόβλητο και ο λίθος του αναθέματος έχει πέσει αφενός στον ΕΟΔΥ και τον επικεφαλής του, Παναγιώτη Αρκουμανέα, αφετέρου στον φυσικό του προϊστάμενο –που τον επέλεξε και για την θέση- υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Μάλιστα, με δεδομένες τις κατά καιρούς τριβές μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Μεγάρου Μαξίμου, τα «καρμπόν» δημοσιεύματα, η «χλιαρή» διάψευση από την κυβέρνηση για τα «διπλά βιβλία», αλλά και ο ίδιος ο εκτροχιασμός στη διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν εύλογα ερωτήματα κατά πόσον κάποιοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθούν να «φορτώσουν» την αποτυχία διαχείρισης του δεύτερου κύματος στον υπουργό Υγείας, σε μία εμφανή προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο ο ίδιος ο πρωθυπουργός...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.