ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει για ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμα χρέη

Εφορία: Τι πληρώνεται και τι αναστέλλεται - Τα σχέδια για νέα ρύθμιση οφειλών

Με μια σειρά από προθεσμίες βρίσκονται αντιμέτωπα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που καλούνται μέσα στις αντίξοες συνθήκες την πανδημίας να καλύψουν τις φορολογικές και άλλες οφειλές τους τους καθώς πλέον οι αναστολές υποχρεώσεων είναι περιορισμένες και αφορούν μόνο τις κλειστές επιχειρήσεις.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές επιβαρύνονται υπέρμετρα καθώς συνεχίζουν να επιβαρύνονται με όφειλες. Μέσα στους προσεχείς μήνες καλούνται καλύψουν τόσο τις τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και τους φόρους και τις ρυθμισμένες οφειλές που είναι σε αναστολή. Το “χρονολόγιο” της εφορίας είναι κάπως περίπλοκο καθώς κάποιες φορολογικές υποχρεώσεις έχουν «παγώσει» ή έχουν προστεθεί δόσεις, ενώ άλλοι φόροι τρέχουν κανονικά, με τους πολίτες να καλούνται να τους πληρώσουν στην ώρα τους. Ειδικότερα:

Δεκέμβριος

Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και από αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα με την επιβολή της δεύτερης καραντίνας καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις των 100 ή 120 δόσεων οι οφειλέτες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχασαν τις ρυθμίσεις τους το διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου καθώς σταμάτησαν να πληρώνουν τις μηνιαίες δόσεις.

Ιανουάριος

Έως τις 29 Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η έβδομη δόση του φόρου εισοδήματος, η πέμπτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μήνα Δεκεμβρίου για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

Φεβρουάριος

Έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 θα πρέπει να καταβληθούν η όγδοη δόση του φόρου εισοδήματος, η έκτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του Ιανουαρίου και τα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

Μάρτιος

Έως τις 31 Μαρτίου 2021 η πρώτη από τις 5 δόσεις της εκκαθάρισης που έκανε ο ΕΦΚΑ στις εισφορές του 2019, όπου για 800.349 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με μέσο χρεωστικό υπόλοιπο 1.355,61 ευρώ.

Απρίλιος

Έως τις 30 Απριλίου 2021 έχει ανασταλεί η πληρωμή των φόρων που γεννήθηκαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας από τον Μάρτιο έως το Ιούνιο για τις πληττόμενες επιχειρήσεις καθώς και ο ΦΠΑ που θα έπρεπε να πληρωθεί τον Νοέμβριο για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά ανέστειλαν τη λειτουργία τους. Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά.

Αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Μένει να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε εκ νέου αναστολή της προκαταβολής φόρου, μέτρο το οποίο έδωσε σημαντική ρευστότητα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Τα σχέδια για νέα ρύθμιση οφειλών

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση πολλών δόσεων αλλά μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγει Το ζητούμενο είναι οι δόσεις του νέου προγράμματος να φτάνουν έως τις 120 ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να σπάνε τις συσσωρευμένες οφειλές τους σε πολύ μικρές μηνιαίες δόσεις των π.χ. 50, 70, 100 ευρώ.

Μια πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργού οικονομικών προβλέπει ότι το επιτόκιο θα καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό εξόφλησης των οφειλών που θα επιλέξουν οι οφειλέτες. Όσοι επιλέξουν 12 δόσεις, αυτές θα είναι άτοκες, οι 24 δόσεις θα επιβαρύνονται με επιτόκιο 2,5%, ενώ όσο αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων θα αυξάνεται το επιτόκιο, το οποίο όμως ενδεχομένως να είναι χαμηλότερο από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης των 24 ή 48 δόσεων. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων, τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση της ρυθμισμένης οφειλής. Για την εξόφληση των οφειλών σε περισσότερες από 24 δόσεις εξετάζεται και η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.

Οι τελικές αποφάσεις για τη νέα ρύθμιση «αναμένεται να «κλειδώσουν» την άνοιξη. Το νέο σχήμα των πολλών και μικρών δόσεων θα «τρέξει» από τον Μάιο και εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους να σταθούν όρθιοι την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.