ΥΓΕΙΑ

Σε τι ελπίζουν οι ειδικοί

Εμβόλια Pfizer και AstraZeneca: Η αποτελεσματικότητα και οι παρενέργειες

Στην τελική ευθεία για την έγκρισή του έχει μπει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που κατασκευάστηκε από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Έγγραφα που κυκλοφόρησαν χθες από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer και της BioNTech είναι έντονα προστατευτικό απέναντι στον COVID-19, προσφέροντας παράλληλα την πρώτη λεπτομερή ματιά για τα στοιχεία για τα εμβόλια.

Τα ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πληροφορίες από την εταιρεία πιστοποιούν, ότι το εμβόλιο παρέχει προστασία ήδη λίγες ημέρες μετά την πρώτη δόση και όλα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Pfizer θα πάρει το πράσινο φώς και την έγκριση ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο επικεφαλής της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν εκτιμά ότι θα εγκριθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του. "Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω", είπε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL / n-tv.

Επί του παρόντος συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, όπως διευκρίνισε: "Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνο η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η (ίδια η) μόλυνση. Θα συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα για αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες".
Εμβόλιο Pfizer: "Πράσινο φως" από τις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δημοσίευσε την ανάλυσή της στο διαδίκτυο και την Πέμπτη το FDA θα συγκαλέσει αυτό που είναι ουσιαστικά ένα "επιστημονικό δικαστήριο", που θα συζητήσει δημόσια πόσο ισχυρά είναι τα δεδομένα των εμβολίων.

Εάν δοθεί το πράσινο φως, οι πρώτοι παραλήπτες του εμβολίου θα είναι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και όσοι ζουν σε γηροκομεία.

Η Pfizer και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech, ανέφεραν προηγουμένως ότι το εμβόλιο φαίνεται 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη ήπιας έως σοβαρής νόσου COVID-19 σε μια μεγάλη, συνεχιζόμενη μελέτη. Αυτό βασίζεται στις πρώτες 170 μολύνσεις απο κορονοϊό που μελετήθηκαν. Μόνο οκτώ από τις λοιμώξεις ήταν μεταξύ εθελοντών στους οποίους χορηγήθηκε το πραγματικό εμβόλιο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν πάρει Placebo. Με δύο λόγια όσοι πήραν το εμβόλιο δεν νόσησαν, με λίγες εξαιρέσεις.

Εμβόλιο Pfizer - FDA: Αυτές είναι οι 7 πιο συχνές παρενέργειες

Οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν οι ακόλουθες σε συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και εφήβων 12 ετών και άνω: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης στο χέρι (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%), πυρετός (14,2%).

Σοβαρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο 0 έως 4,6% των συμμετεχόντων και ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα άνω των 55 (2,8%) σε σχέση με τους νέους (4,6%).

Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή που απαιτούν νοσηλεία, ήταν πολύ σπάνιες καθόλη τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής (λιγότερο από 0,5%) και υπήρχαν τόσες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου όσες και στην ομάδα των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν, κάτι που υποδηλώνει ότι το εμβόλιο δεν είχε σχέση.

Εκτός από τις μη σοβαρές παρενέργειες στα άτομα κάτω των 55 ετών, αναμφίβολα λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των νεότερων ατόμων είναι γενικότερα πιο ενεργό, η FDA σημειώνει ότι το εμβόλιο, BNT162b2, είναι ασφαλές ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα ή την αρχική παρουσία παθολογιών.
Εμβόλιο: Η AstraZeneca ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 70,4%

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έδειξε μέση αποτελεσματικότητα 70,4% σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες της φάσης 3, χωρίς να εμφανίζει σοβαρές επιπλοκές για τους εθελοντές.

Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το ελάχιστο όριο του 50% που έχει οριστεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου ήταν 62% για όσους έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις και 90% σε μια υποομάδα των συμμετεχόντων όπου σε δοκιμές έλαβαν μισή και πλήρη δόση.

Λιγότερο από το 6% των συμμετεχόντων σε δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν σχήμα χαμηλότερης δόσης και κανένας από αυτούς δεν ήταν ηλικίας άνω των 55 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για τη διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε ηλικιωμένους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο COVID-19.

Η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερες προσπάθειες για να επιβεβαιώσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να είναι 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet την Τρίτη, πιθανώς επιβραδύνοντας την πιθανή διάθεσή του για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Λεπτομερή αποτελέσματα από τις δοκιμές AstraZeneca / Oxford αναμένονται με ανυπομονησία, αφού ορισμένοι επιστήμονες επέκριναν την έλλειψη πληροφοριών στην αρχική τους ανακοίνωση τον περασμένο μήνα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca, Pascal Soriot, δήλωσε ότι είχαν αρχίσει να υποβάλλονται δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές για την έγκαιρη έγκριση του.
Το εμβόλιο AstraZeneca / Oxford θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο, καθώς θα είναι φθηνότερο και ευκολότερο να διανεμηθεί.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.