ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνθήκες εμφυλίου στα μίντια και προειδοποιητικές βολές στο Μαξίμου

Οι «ευαίσθητες ισορροπίες» Μαξίμου-καναλαρχών

Θεωρητικά, αν υπάρχει ένα «μέτωπο» για το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θα έπρεπε να έχει... ήσυχο το κεφάλι του, αυτό είναι το μέτωπο των μίντια –και δη των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Κι όμως, παρά τις «παροχές» και τις διευκολύνσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους καναλάρχες, οι σχέσεις των δύο πλευρών μυρίζουν μπαρούτι και διαμορφώνονται συνθήκες «ισορροπίας του τρόμου».

 

Το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των εμπιστευτικών συζητήσεων που διεξάγονται καθημερινά στον σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα, αφού οι εντάσεις είναι καθημερινές και τα μηνύματα που φτάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι παραπάνω από ανησυχητικά.

Διευκολύνσεις

Κι όλα αυτά, παρότι όπως προαναφέρθηκε το Μαξίμου έχει φερθεί με μεγάλη... γαλαντομία στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ: καταρχάς, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αναβολή της καταβολής των δόσεων για την χρήση της άδειας προβολής πανελλαδικής εμβέλειας, «παγώνοντας» επί της ουσίας τις προβλέψεις του νόμου Παππά. Σημειωτέον ότι βάσει του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, το κάθε κανάλι θα πρέπει να καταβάλει για τη δεκαετή χρήση της άδειας 35 εκατομμύρια ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις, ήτοι 3,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Ωστόσο, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η κάθε δόση «σπάει» σε... 84 μηνιαίες δόσεις, ενώ ειδικά για το Mega οι δόσεις είναι 96. Πέραν αυτού, λόγω της καραντίνας και της ζημιάς στην οικονομία, για φέτος προβλέπεται μείωση της δόσης ακόμη και στα 50.000 ευρώ (μιλάμε για έκπτωση άνω του 95%) αρκεί το κανάλι να βεβαιώσει ότι πραγματοποιεί επενδύσεις 3,45 εκατομμυρίων ευρώ, με υπογραφή ορκωτού λογιστή.

Επίσης, η σπουδή της κυβέρνησης να «αιμοδοτήσει» τα κανάλια με τα χρήματα της «λίστας Πέτσα», καίτοι λόγω πανδημίας θα μπορούσε να ζητήσει να προβάλλονται δωρεάν –ως τέλη «χρήσης» δημόσιας συχνότητας- τα διαφημιστικά μηνύματα του «Μένουμε Σπίτι», ήταν μία αναμφισβήτηση ένεση στην, πληττόμενη λόγω καραντίνας, ρευστότητά τους. Και, σαν να μην έφταναν αυτά, το νομοσχέδιο Πέτσα –για το οποίο διεξάγονται και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων- δίνει «γην και ύδωρ» στους καναλάρχες, αφού επί της ουσίας αδρανοποιεί την υποχρέωση για να απασχολούν με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης 400 εργαζομένους, εισάγοντας τα κανάλια στην εποχή της ελαστικής εργασίας, των υπηρεσιών με «μπλοκάκι» και συμβάσεις έργου, αλλά και παρέχοντας στους καναλάρχες την ευχέρεια να «μετράνε» εργαζόμενους από διασυνδεδεμένες εταιρείες, ήτοι εταιρείες παραγωγής κτλ.

Η διάταξη της οργής

Ωστόσο, παρά τις ως άνω διευκολύνσεις, οι σχέσεις μεταξύ Μαξίμου-καναλαρχών μυρίζουν... «μπαρούτι». Ο λόγος είναι μία διάταξη του νομοσχεδίου Πέτσα, που δίνει την ευχέρεια στα θεματικά κανάλια να εκπέμπουν και ενημερωτικό πρόγραμμα. Οι όμιλοι Μαρινάκη και Αλαφούζου, που ελέγχουν το Mega και τον ΣΚΑΪ, ήδη καταγγέλλουν μεροληπτική στάση της κυβέρνησης προς όφελος του ΑΝΤ1 του Θοδωρή Κυριακού, αφού στην περίπτωση που περάσει αυτή η διάταξη, τότε ο εν λόγω επιχειρηματίας θα μπορεί να μετατρέψει σε de facto ανταγωνιστικό κανάλι το «Μακεδονία TV», που θα έχει μεν θεματική άδεια, αλλά θα μπορεί να προβάλλει κανονικά και... με τον νόμο ενημερωτικό περιεχόμενο.
Οι αντιδράσεις των πλευρών Μαρινάκη και Αλαφούζου φάνηκαν και... γραπτώς: για παράδειγμα, με άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα in.gr, που ανήκει στον όμιλο Μαρινάκη, ο ιδιοκτήτης του ΑΝΤ1 «φωτογραφίζεται» ευθέως ως ο ωφελημένος των ρυθμίσεων Πέτσα: «Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας που διέπουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων, εν προκειμένω τις μέχρι σήμερα διαγωνιστικές διαδικασίες για τις τηλεοπτικές άδειες, δοκιμάζονται επικίνδυνα με την ιδιάζουσα ευαισθησία που εκδηλώνουν κάποιοι στις ΑΝΤΕΝΝΕΣ πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θεσπίζοντας εκ των υστέρων τηλεοπτικές άδειες ευκαιρίας», σημειώνεται.

Ο ΣΚΑΪ ήταν περισσότερο ευθύς, αφού με παρέμβασή του στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης, ο ομίλος Αλαφούζου τόνισε πως «όχι μόνο δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά τίθεται ζήτημα δυσμενούς μεταβολής των όρων των ήδη χορηγηθεισών από το ΕΣΡ αδειών και αναίρεσης της δέσμευσης που ανέλαβε το Ελληνικό Δημόσιο να μην προκηρύξει, καθ’ όλο τον χρόνο ισχύος τους, άδειες της ίδιας κατηγορίας».

Ανακατατάξεις

Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι προειδοποιητικές βολές των καναλαρχών θα έχουν συνέχεια. Βεβαίως, επειδή είναι προφανές ότι πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος, έχει βρεθεί σε μία θέση που δεν μπορεί να μην δυσαρεστήσει κάποιον: αν, δηλαδή, δώσει εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υφυπουργο παρά τω πρωθυπουργώ να προχωρήσει με την διάταξη 41 του νομοσχεδίου του, τότε οι αντιδράσεις από τους ομίλους Μαρινάκη και Αλαφούζου θα κλιμακωθούν –και δεν αποκλείεται να μπει στο παιχνίδι και η πλευρά Βαρδινογιάννη, που ελέγχει τον Alpha λκκαι το STAR. Στην αντίθετη περίπτωση, ο όμιλος ΑΝΤ1 δε θα αποκτήσει και de facto δεύτερο πανελλαδικής εμβέλειας κανάλι και η κυβέρνηση θα κινδυνεύσει να θέσει απέναντί της έναν παραδοσιακό παίκτη των μίντια, όπως ο Θοδωρής Κυριακού και το κανάλι του.

Μέσα σε όλο αυτό το σύνθετο σκηνικό, έρχεται να προστεθεί ως αστάθμητη μεταβλητή για τις μελλοντικές εξελίξεις η είσοδος του εκδότη της «Δημοκρατίας», Γιάννη Φιλιππάκη, στο Διοικητικό Συμβούλιο του καναλιού Open. Ο Φιλιππάκης και η εφημερίδα του αποτελούν το «κόκκινο πανί» για το Μέγαρο Μαξίμου και αρκετοί στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η είσοδος του εκδότη στο σταθμό της Παιανίας προδιαγράφει την απόφαση του ιδιοκτήτη του καναλιού, Ιβάν Σαββίδη, για αλλαγή πολιτικής γραμμής πλεύσης.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.