ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η μαγειρική της πανδημίας

Στο τελευταίο ράφι της βιβλιοθήκης μου ανάμεσα στο δερματόδετο  «Πόλεμος και Ειρήνη» και την Britannica, είναι στριμωγμένο το κουτί με τις συνταγές μαγειρικής. Γεμίζοντας το ρεζερβουάρ με εμπειρίες, οι δυο γιαγιάδες με φόρτωσαν με συνταγές που αν καθόμουν και τις έβαζα σε σειρά θα έφταναν και θα περίσσευαν για τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες και βάλε. Αν προσθέσεις και τις γιορτινές συνταγές και τα τραπέζια για τις ονομαστικές γιορτές που ήταν μέσα στη ζωή και των δυο γιαγιάδων τότε έφταναν για  ολόκληρο λεύκωμα. Στη μακρόχρονη μαγειρική μου καριέρα που περιελάμβανε άντε τρεις-τέσσερις φορές μαγείρεμα την βδομάδα, τα ταπεράκια πηγαινοέρχονταν από τις μαμάδες και το γειτονικό σουβλατζίδικο ήταν μια καλή λύση.

Η καραντίνα εκτός από τις συνήθειες άλλαξε και την σχέση μας με την κουζίνα. Μια ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θα καταλάβεις ότι οι περισσότεροι πέρασαν αρκετό χρόνο στη κουζίνα τους. Η δημοφιλία της κουζίνας έχει περάσει από σαράντα κύματα και επανέρχεται  στην καραντίνα με έναν αυθορμητισμό που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο. Ακούς ας πούμε «το γιατί δεν με θες κυρά μου επειδή είμαι ψαράς»  στις δέκα το πρωί από τη μερακλωμένη γειτόνισσα και τρέχεις στην ταμπλέτα να βρεις τη συνταγή πεσκανδρίτσα με γιουβέτσι. Τις πρώτες μέρες της καραντίνας μαγείρευα κάθε μέρα  συνταγές όχι ιδιαίτερα απαιτητικές. Ένα κοτόπουλο με πιπεριές  ή σπαγγέτι με χειροποίητη πέστο και λιαστή ντομάτα μέσα σε βάζο με λάδι και μυρωδικά δεν ήταν και κανένα κατόρθωμα. Τα βίντεο των φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πιάτα που λες κι είχαν βγει από τα χέρια διάσημου σεφ σε έβαζαν και σένα στο τρυπάκι να περάσεις δημιουργικό χρόνο στην κουζίνα.

Ποιος να το έλεγε ότι θα αγχωνόσουν για εκείνο το carrot κέικ που ήταν νόστιμο αλλά καμιά σχέση δεν είχε με την φωτογραφία που «ανέβασε» η Καίτη μαζί με την συνταγή. Το «τι θα μαγειρέψεις αύριο;» σε έκανε να ψάξεις για την ποδιά που πήρες από ένα πανηγύρι και την είχες στο ντουλάπι. Προσπαθώντας να κατακτήσεις μια νέα ρουτίνα, το μαγείρεμα που πάντα βαριόμουν έχει γίνει η καθημερινή συνήθεια.   Αν δεν εξελισσόταν με τέτοιους γρήγορους ρυθμούς η πανδημία θα βρισκόμουν στη Βόρεια Ελλάδα για τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ μου. Τα πάντα ακυρώθηκαν και το μυαλό μου είναι συνέχεια στους φίλους στην Θεσσαλονίκη, στη Δράμα και στο Κιλκίς. «Θα περάσουν όλα και θ’ ανταμώσουμε σε ένα μεγάλο τραπέζι», μου η λέει η φίλη μου κι εγώ της λέω ότι έχω το φαί στη φωτιά όπως έκανε η μάνα μου. «Θα μου παραβράσει η σούπα», έλεγε εκείνη όταν ήθελε να αποφύγει την πολυλογία της γειτόνισσας. Και μετά όταν της έλειπε ο κόσμος χτυπούσε την πόρτα της διπλανής για την μαγιά που είχε ξεχάσει.  Μια φορά το μήνα με αφορμή την επίσκεψη της θείας Γιώτας, η μάνα μου ζύμωνε ψωμί με μια ιεροτελεστία που ως έφηβη που έδινε στα νεύρα. Γιατί να κάθεσαι να ζυμώνεις όταν υπήρχε ο γωνιακός φούρνος με τα λαχταριστά πενιρλί και το «άσπρο» φραντζολάκι  που έμοιαζε με αφρό. «Πιάσε το ξύλο κοπής για το κρεμμύδι», ακούω στον ύπνο μου και ξυπνάω έντρομη. Η μαγειρική που ήταν  πάντα στο περιθώριο της ζωής μου μονοπωλούσε τον ύπνο μου. Μιλάω με την παλιά μου συμμαθήτρια που βρίσκεται στις Βρυξέλλες μέσω Skype για το οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, για τους πιο ευάλωτους, για τον φόβο που έγινε δεύτερη φύση μας. Καθώς ανταλλάσσουμε απόψεις για την αβέβαιη εποχή μας παρατηρώ με τρόμο ότι το σουφλέ αρχίζει να «κάθεται». «Φοβάμαι ότι μετά το τέλος της κρίσης θα ζήσουμε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας που θα συνοδεύεται από περιορισμό των ατομικών ελευθεριών», επιμένει η φίλη μου που πάντα ήταν ανήσυχο πνεύμα. Σβήνω το φούρνο και ξαναγυρίζω στο skype και σκέφτομαι ότι πρέπει να εκπαιδευτούμε στο απροσδόκητο. Κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά την καραντίνα, η οποία σίγουρα βιώνεται διαφορετικά από τους πιο ευάλωτους. Σκέφτομαι τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά και  μπαίνω στην κουζίνα με τη διάθεση να κάνω ένα γλυκό, μια μαρμελάδα, εκείνο το λικεράκι που ανακάλυψα στο κουτί με τις συνταγές της γιαγιάς για να κεράσω τους φίλους μου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.