ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κυρ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα περνά στην εποχή του 5G με πολλαπλά οφέλη

Ως «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας για την παρουσία της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση» ερμηνεύει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το μεγάλο ενδιαφέρον των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην δημοπρασία για τις άδειες κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς.

Την Τετάρτη, όπως ήδη ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία με «απόλυτη επιτυχία».

«Η δημοπρασία αποτελούσε το τελευταίο βήμα για την είσοδο της Ελλάδας στην εποχή του 5G» αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ διευκρινίζει ότι «το συνολικό τίμημα ξεπέρασε το ποσό των 372 εκατομμυρίων ευρώ, δικαιώνοντας πλήρως τον σχεδιασμό της δημοπρασίας, που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπεριέλαβε το σύνολο των διαθέσιμων ραδιοσυχνοτήτων». Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας, κατακυρώθηκε στις εταιρίες COSMOTE Κινητές Τηλεπικοινωνίες Α.Ε., VODAFONE ΠΑΝΑΦΟΝ Ανώνυμη Ελληνική Εταιρία Τηλεπικοινωνιών και WIND Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε. το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος που δημοπρατήθηκε.

«Η στρατηγική εξαρχής αποσκοπούσε τόσο στη μεγιστοποίηση των κρατικών εσόδων, όσο και στην δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για επιχειρηματικές και ερευνητικές δραστηριότητες γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας εντατικής προσπάθειας που ξεκίνησε 12 και πλέον μήνες πριν από την εκκίνηση της δημοπρασίας και περιλάμβανε περισσότερες από 70 προαπαιτούμενες ενέργειες» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πρώτων δικτύων 5G στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «με βάση τις προϋποθέσεις των αδειών, μέχρι το τέλος του 2023 οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες 5G τουλάχιστον στο 60% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό σε βάθος εξαετίας επεκτείνεται στο 94%, ενώ στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης για την ισόρροπη ανάπτυξη των υποδομών και την αποφυγή αποκλεισμών, έχει ληφθεί πρόνοια για την παροχή υπηρεσίας 5G από τουλάχιστον έναν πάροχο σε 42 απομακρυσμένες περιοχές, τόσο στην παραμεθόριο όσο και στην ενδοχώρα».

Πέραν των κρατικών εσόδων από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων, τα οφέλη από την ανάπτυξη του δικτύου 5G αναμένεται να είναι πολλαπλά, όπως τονίζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς «σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, έως το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε θα έχουν δημιουργηθεί έως και 69.000 θέσεις εργασίας λόγω της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ενώ η προστιθέμενη αξία στην εθνική οικονομία από τις επενδύσεις σε τομείς όπως οι Μεταφορές, η Υγεία και η Εκπαίδευση μπορεί να ξεπεράσει τα 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.