ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Κλείσιμο Κόλπων – Αιγιαλίτιδα: η φοβική ΝΔ και τα λάθη της

Επί 32 χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αγνοούσαν σκόπιμα τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για το κλείσιμο των Κόλπων (το λεγόμενο «μη ξηρό έδαφος») και την Αιγιαλίτιδα. Όταν μετά από δύο χρόνια εργασίας ανακοίνωσα το 2018 ότι ήταν έτοιμα προς υπογραφή σχέδια προεδρικών διαταγμάτων στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όλος ο συστημικός τύπος και τα κανάλια, με «μπροστάρη» τη ΝΔ μου επιτέθηκαν με ακατανόμαστους χαρακτηρισμούς. Αυτή η επίθεση συνοδεύτηκε και ενισχύθηκε από ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμά» μου από τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, έρχονται οι αρμόδιοι της ΝΔ να θριαμβολογήσουν για κάτι που δεν γνώριζαν καν τι είναι μέχρι πριν λίγους μήνες όταν το απέρριπταν με μεγαλοστομίες. Ασφαλώς είναι καλό που η κυβέρνηση κλείνει τους κόλπους και σωστό που το κάνει με προεδρικά διατάγματα μιας και η πράξη αυτή γίνεται προς υλοποίηση του επικυρωτικού νόμου του Δίκαιου της Θαλάσσης το 1982 (άρθρο 2 του κυρωτικού νόμου, 10.12.1982, Ν. 2321/1995, ΦΕΚ Α’ 136/1995, αναλυτικά για το νομικό ζήτημα στο βιβλίο μου για τη Λογική της Λύσης σελίδα 659-665). Ο τρόπος, όμως, που το κάνει έχει τρία αρνητικά χαρακτηριστικά: Λανθασμένα, Ευνουχισμένα, Φοβισμένα.

Πιο συγκεκριμένα, (α) ένας από τους λόγους που κλείνονται οι κόλποι είναι να «κερδηθεί» έδαφος και θαλάσσια ζώνη, αφού με τη διαμόρφωσή τους, οι ζώνες όπως η ΑΟΖ και η Αιγιαλίτιδα, δεν ξεκινάνε από την ακτογραμμή, αλλά από την ευθεία γραμμή βάσης, δηλαδή την γραμμή που κλείνει τον κόλπο (επί παραδείγματι, αν ο κόλπος έχει έξη μίλια βάθος, η Αιγιαλίτιδα (+12 μίλια) θα έχει 18 μίλια απόσταση από την ακτή. Η ΝΔ αντέστρεψε τη σειρά. Πρώτα έκανε κακές συμφωνίες ως προς την ΑΟΖ, χωρίς να έχει υπολογίσει τους κόλπους, και κατόπιν, τώρα, τους κόλπους. Ολη την έτοιμη δουλειά που βρήκε την έκανε ανάποδα και στραβά. Εφάρμοσε το «μέτρημα» και τις προβλέψεις της εργασίας μας 2016-8, χωρίς να καταλάβουν τι πρέπει να γίνει πρώτο και τι δεύτερο. Αποτέλεσμα, να μικρύνουν όλες οι ελληνικές θαλάσσιες ζώνες όπως τις προβλέψαμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

(β) Η ΝΔ ευνούχισε την προετοιμασία που είχε γίνει. Όπως και η ηγεσία του Υπουργείου που με διαδέχτηκε, έτσι και ο Ν. Δένδιας, έκοψε από τον σχεδιασμό τον ακρογωνιαίο λίθο του: την πρόβλεψη για κλείσιμο κόλπων τον Οκτώβριο του 2018 πέρα από το Ιόνιο και την Νότιο Πελοπόννησο και στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα. Έκοψε το κλείσιμο των κόλπων και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης των δύο αυτών νησιών φοβούμενοι για το τι θα πουν οι Τούρκοι που έχουν πολλαπλώς παραβιάσει ακόμα και τη Συμφωνία της Μαδρίτης και έχουν κάνει σειρά από μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο (όπως πρόσφατα τον εσωτερικό νόμο για τη ζώνη έρευνας και διάσωσης, συμφωνία με Λιβύη).

(γ) Η προετοιμασία ήταν για όλη την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2018 από Διαπόντια νησιά βόρεια της Κέρκυρας μέχρι την Δυτική Κρήτη. Και ύστερα τον Ιανουάριο του 2019 όλη την Κρήτη και στη συνέχεια κλιμακωτά όλη τη χώρα. Αν είχαν υλοποιηθεί όλα αυτά που με κόπο προετοιμάσαμε θα είχαμε αποφύγει πάρα πολλές από τις τουρκικές παράνομες προκλήσεις. Η ΝΔ, όπως και ο Υπουργός που με διαδέχτηκε, φοβήθηκαν να κάνουν το αναγκαίο πολιτικό βήμα. Ίσως της αρκεί της ΝΔ η υπεροπλία στα Μέσα Ενημέρωσης και όχι η πολιτική διασφάλιση της θέσης της χώρας. Για αυτό, καλό θα ήταν, εκείνοι που βρίσκουν έτοιμη εργασία να μην παριστάνουν τους μοχθούντες μόνο και μόνο γιατί φοβισμένοι την ευνούχισαν.

Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «Πράττω».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Η Κίνηση Πολιτών ΠΡΑΤΤΩ θα έπρεπε να λέγεται ΔΙΑΠΡΑΤΤΩ. Έχετε διαπράξει Εθνικό Έγκλημα κύριε Κοτζιά με το ξεπούλημα της Ελληνικής Μακεδονίας. Κανένας από τους προκατόχους σας δεν είχε κάνει αυτό το βήμα παραπάνω στο ξεπούλημα της αιώνιας Ελληνικής Μακεδονίας, εσείς το κάνατε με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Αυτοί θελαν νέες αγορές και ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και εσείς θέλατε την φήμη σας και την πολιτική σας υστεροφημία. Σαν Έλληνας ντρέπομαι πργματικά για αυτό που κάνατε και δεν είμαι Χρυσή Αυγή.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.