ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία και μπαρ από το 2021

Παράταση του lockdown: Ανοίγουν τα εποχικά από Δευτέρα, λιανεμπόριο ίσως από 14/12

Νέα παράταση του lockdown ως τις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση καθώς τα μέτρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει με την ταχύτητα που αναμενόταν.

Με τ ο ιικό φορτίο να μην υποχωρεί, την πίεση στις ΜΕΘ να συνεχίζεται και τον αριθμό των διασωληνωμένων όχι μόνο να μην πέφτει αλλά και να καταγράφει νέα υψηλότερα ρεκόρ, με τα κρούσματα να έχουν σταθεροποιηθεί μεν, σε υψηλά επίπεδα δε, με δεκάδες άτομα να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους και με το φόβο ότι το άνοιγμα θα χειροτερέψει την κατάσταση, αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε χθες η παράταση του lockdown για άλλη μία εβδομάδα, ως τις 14 Δεκεμβρίου.

Οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για το άνοιγμα τόσο στα σχολεία, όσο και στα εμπορικά καταστήματα, καθώς μετά από ένα μήνα lockdown. Και με αυτά τα δεδομένα, όπως τόνισε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων».

«Ό,τι αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι συνάρτηση των εισηγήσεων της Επιτροπής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να υπάρχει πάνω από όλα η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αλλά και η δυνατότητα να μπορεί να αναπνεύσει η μέση ελληνική οικογένεια, να μπορεί να στηριχθεί η κοινωνία. Δεν είμαστε μακριά από το εμβόλιο, πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή. Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ρισκάρουμε», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο Star.
«Η Επιτροπή μας συνεδριάζει και καθημερινά, αν χρειαστεί, και αναλύει τα δεδομένα για όλες τις ανάγκες που παρουσιάζονται στη χώρα. Έχω μάθει να μην προκαταβάλω τις αποφάσεις των επιστημόνων μας, της πολύ υψηλού επιπέδου επιστημονικής επιτροπής. Αλλά, προφανώς, αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν» πρόσθεσε, ζητώντας από τον κόσμο να σεβαστεί την «τιτάνια μάχη που δίνουν γιατροί και νοσηλευτές».
Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» την άρση των μέτρων -Κλειστά μένουν τα σχολεία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις δηλώσεις του χθες είπε πως η άρση του lockdown «απομακρύνεται» καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις για χαλάρωση. Το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ήταν αυτό που προβλημάτιζε το τελευταίο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν μετά τις 7 Δεκεμβρίου, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν αρνητική εισήγηση για την επανέναρξη των μαθημάτων δια ζώσης. Ετσι, όπως όλα δείχνουν, τα σχολεία θα ανοίξουν μετά τις γιορτές αν και οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στην επόμενη συνεδρίαση που θα γίνει την άλλη εβδομάδα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε μία ημέρα πριν σχετικά με τα σχολεία πως θα «μείνουν κλειστά για όσο μας πουν οι λοιμωξιολόγοι». Να τονιστεί πως δημοτικά και νηπιαγωγεία έκλεισαν στις 16 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν κλείσει γυμνάσια, λύκεια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Σύμφωνα με την εκτίμηση του καθηγητή Χ. Γώγου, θεωρείται δεδομένο πως γυμνάσια, λύκεια και ΑΕΙ θα ανοίξουν μετά τις γιορτές και αναμένεται να εισηγηθούν το ίδιο και για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα την δεδομένη στιγμή.
Αντίθετα, καλά ήταν τα νέα για τα καταστήματα που πουλούν εποχικά είδη καθώς με απόφαση της κυβέρνησης, από την Δευτέρα, κατ’ εξαίρεση, θα επιτρέπεται η λειτουργεία τους. Εδώ και λίγες ημέρες ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε προαναγγείλει τις προθέσεις να επιτραπεί η λειτουργία επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή των ειδών αυτών από τα σούπερ-μάρκετ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συνολικά 110 καταστήματα αναμένεται να ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ γενικότερα για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή, καθώς δεν αποκλείεται ακόμη το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα καταστήματα στις γιορτές, ωστόσο, αν γίνει αυτό, θα συμβεί με πολύ αυστηρά μέτρα.

Με αυστηρά μέτρα θα λειτουργήσουν ωστόσο και τα καταστήματα με εποχικά είδη καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν με την μέθοδο click away. Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.
Οι σκέψεις να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου

Ενας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια. Στην κυβέρνηση εξετάζεται το σενάριο να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, καθώς τα κομμωτήρια δεν ήταν από τον κλάδο που αποτελούσε αιτία διασποράς του κορωνοϊού. Αν επιτραπεί να λειτουργήσουν ξανά πριν τις γιορτές, θα ισχύει ότι και πριν, δηλαδή επίσκεψη μόνο με ραντεβού και περιορισμένος αριθμός ατόμων εντός των χώρων (τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού).
Κλειστά τα νυχτερινά μαγαζιά μέχρι να αρχίσει ο εμβολιασμός

Οσον αφορά την εστίαση, δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως δεν θα ανοίξουν τα νυχτερινά μαγαζιά, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τα εστιατόρια, όπου και ο κλάδος είναι αντίθετος στο να ανοίξει μόνο για μία εβδομάδα.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όσον αφορά τα μπαρ και να νυχτερινά μαγαζιά, πως το άνοιγμά τους πάει για το 2021 και αφού ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών.

«Ελπίζω πως καθώς βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά πάλι χρειάζεται να γνωρίζουμε το γεγονός πως ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν ώσπου να έχουμε το εμβόλιο. Η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση… Δεν μπορούμε να έχουμε συνωστισμό ανθρώπων σε μπαρ ώσπου να διαθέτουμε το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.