ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Υπουργείο πολιτισμού: Τροπολογία για τον δανεισμό μουσειακών εκθεμάτων έως 50 έτη

Τον μακροχρόνιο δανεισμό μουσειακών συλλογών έως και 50 έτη προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Η επίμαχη ρύθμιση προβλέπει πως για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις για την ασφαλή μεταφορά, έκθεση και επιστροφή τους, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να αποφασίζει την «μακροχρόνια εξαγωγή αντικειμένων των συλλογών των μουσείων πλην αυτών της παρ. 2, τα οποία αντικείμενα μπορεί να αποτελούν και μνημεία, προκειμένου να εκτεθούν σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, ιδίως όταν η ονομασία του τόπου έκθεσής τους ταυτίζεται με ή περιέχει εκείνη του εξάγοντος μουσείου και εκτίθενται μόνο δικές τους συλλογές» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «με την ίδια απόφαση προσδιορίζονται οι ειδικότεροι όροι της εξαγωγής καθώς και η διάρκειά της η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τα 25 έτη δυνάμενη να ανανεωθεί άπαξ».

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στις συνοδευτικές εκθέσεις και στον πίνακα «Διατάξεις αξιολογουμενης ρύθμισης», γίνεται λόγος για δανεισμό 50 + 50 έτη.

Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να ρυθμίσει το επίμαχο ζήτημα με προσθαφαίρεση διατάξεων. Ειδικότερα, η πρώτη ρύθμιση ήρθε ως άρθρο νομοσχεδίου του αρμόδιου υπουργείου. Εκείνη η διάταξη προέβλεπε δανεισμό εως 100 έτη προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Νίκος Φίλης ανέφερε σχετικά «ο νόμος που έφερε το υπουργείο Πολιτισμού στη Βουλή προβλέπει την εξαγωγή από τη χώρα μας αντικειμένων και έργων τέχνης από μουσεία για… ένα αιώνα! Αν και φαίνεται τόσο απίστευτο που πολλοί θα νομίζουν ότι είναι «fake news», είναι εντούτοις πέρα για πέρα αληθινό! (βλ. τροποποίηση της παρ. 12 του άρθρου 45 του ν. 3028/2002). Αυτό που επιχειρούν, ας το ονομάσουν καλύτερα «εκπατρισμό» και όχι προσωρινή έκθεση των πολύτιμων μουσειακών αντικειμένων στο εξωτερικό! Με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένα αντικείμενο μπορεί να μεταφερθεί από μουσείο της Ελλάδας σε μουσείο του εξωτερικού για 5 έτη (+ 5 με νέα απόφαση), αν και συνήθως ο δανεισμός διαρκεί πολύ λιγότερο και βέβαια γίνεται με αμοιβαιότητα, δηλ. ανάλογα εκθέματα του εξωτερικού πλουτίζουν προσωρινά εκθέσεις στην Ελλάδα. Και πράγματι, αυτές οι ανταλλαγές αποτελούν θεμέλιο της διεθνούς λειτουργίας των μουσείων, προς όφελος και της χώρας που δανείζει και βέβαια του κοινού διεθνώς».

Τελικά η υπουργός Λίνα Μενδώνη αφαίρεσε το άρθρο και το επανέφερε διορθωμένο ως τροπολογία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.