ΕΛΛΑΔΑ

Ομιλία στο 11ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

Βορίδης: Σύντομα τα μέτρα στήριξης του μελισσοκομικού κλάδου

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η εξαγγελία μέτρων στήριξης του μελισσοκομικού τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά.

«Η στόχευση του ΥΠΑΑΤ ήταν συγκεκριμένη: να μπορέσουμε να σταθούμε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο κλάδο και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε με όποιες δυνάμεις είχαμε και έχουμε τους κλάδους αυτούς που πλήττονται από τον κορονοϊό», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός.

Αναφερόμενος στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «είναι στα σκαριά προς υπογραφή η σχετική υπουργική απόφαση, προκειμένου να ενεργοποιηθεί μια βάση η οποία θα θέσει θεμέλια διαφορετικής παραγωγικής συγκρότησης στον μελισσοκομικό κλάδο».

Μίλησε επίσης για τις πρόβλημα των ελληνοποιήσεων που πλήττουν και τον τομέα του μελιού λέγοντας πως «για πρώτη φορά με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή κατέστη αξιόποινη η απάτη στα τρόφιμα και ειδικά σε όσους παριστάνουν ότι πωλούν ελληνικά προϊόντα ενώ δεν πωλούν».

«Είμαστε εδώ να στηρίξουμε τον μελισσοκομικό κλάδο» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Το 2021 όπως ανέφερε θα ληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη των επιχειρήσεων του μελισσοκομικού τομέα, καθώς και για την αύξηση των εξαγωγών του μελιού.

«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τα αιτήματά σας», είπε απευθυνόμενους στους επαγγελματίες του μελισσοκομικού κλάδου, ενώ μιλώντας για το μέλι ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί «η αναγκαία προβολή σε ένα προϊόν το μέλι, παραδοσιακό για την Ελλάδα, υψηλής ποιότητας και σημαντικών εξαγωγών».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μίλησε μεταξύ άλλων για τις ενέργειες που έχουν γίνει από το υπουργείο για τη στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

«Αυξήσαμε κατά 56,52% τον προϋπολογισμό του προγράμματος στήριξης της μελισσοκομίας στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου Πελάγους αρχής γενομένης από το πρόγραμμα του έτους 2020» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται πλέον σε 1.800.000 ευρώ από 1.150.000 ευρώ που ήταν παλαιότερα. Τη διαφορά αυτή των 650.000 ευρώ, ώστε κάθε κυψέλη να ενισχύεται με 12 ευρώ, την εξασφαλίσαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Χαρακτήρισε «ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορική πορεία της μελισσοκομίας στη χώρα μας» την ίδρυση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου.

Μιλώντας για την πάταξη των ελληνοποιήσεων και στον τομέα το μελιού η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι «αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τεθεί επικεφαλής αυτής της προσπάθειας».

Στάθηκε στην αυξανόμενη τάση στις εξαγωγές μελιού, καθώς όπως είπε «σύμφωνα με φετινή μελέτη της Εθνικής Τράπεζας πενταπλασιάστηκαν σε όγκο την τελευταία 10ετία με αποτέλεσμα το μερίδιο ελληνικού μελιού στην παγκόσμια αγορά διπλασιάστηκε από το 2009 έως το 2019», ενώ πρόσθεσε ότι «την ίδια χρονική περίοδο μειώθηκε η μέση τιμή πώλησής του κατά 29%».

Απαρίθμησε τις στρατηγικές της κυβέρνησης για το μέλι σημειώνοντας ότι πρώτον είναι η προστασία της ελληνικής παραγωγής από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, δεύτερον η αύξηση της παραγωγής με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και τρίτον η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού μελιού, που σημαίνει τυποποίηση, πιστοποίηση, branding, αύξηση εξαγωγών.

Κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κλάδος, αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους παρουσίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας.

Μιλώντας για το φαινόμενο της νοθείας του ελληνικού μελιού ο κ. Ντούρας υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί μια απλή οικονομική απάτη, αλλά ένα έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας, της διατροφικής και περιβαλλοντικής μας ασφάλειας».

Πρακτική η οποία όπως δήλωσε ο ίδιος «συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα να εξαπατάται ο καταναλωτής, αφού τρώει σιρόπια για μέλι και να πιέζονται οι τιμές στο δικό μας μέλι, ακόμη και σε χρονιές που οι παραγωγές μας δεν είναι καλές, όπως η χρονιά που διανύουμε».

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εν λόγω προβλήματα σύμφωνα με τον κ. Ντούρα το κράτος θα πρέπει «να συνεχίσει τους ελέγχους, που το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε», ενώ «οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ πρέπει να συνεχιστούν και να είναι ουσιαστικοί και επαναλαμβανόμενοι».

Τέλος, ζήτησε να μπει το ελληνικό σήμα στο μέλι, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «θα βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και σε μια καλύτερη λειτουργία της αγοράς».

Ως κρίσιμες χρονιές για την ελληνική μελισσοκομία χαρακτήρισε το 2020 και το 2021 ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης, Γιώργος Πίττας.

«Από τη μια οι αθρόες εισαγωγές μελιού από τρίτες ή ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως μέσω Βουλγαρίας, η παρατεταμένη οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή και τελευταία η πανδημία», αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο μελισσοκομικός κλάδος σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ «οι ελληνοποιήσεις και η πρωτοφανής αδικαιολόγητη νοθεία με καραμελόχρωμα και οι εξευτελιστικές τιμές διάθεσης κάποιων μελιών έχουν φέρει σε απόγνωση τον μελισσοκομικό κλάδο και όλους όσους ασχολούνται με το ελληνικό μέλι».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.