ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προϋπόθεση η αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Αρραγές εθνικό μέτωπο ζητά η Φώφη ενόψει διερευνητικών

Ως θετική εξέλιξη περιγράφουν στο Κίνημα Αλλαγής την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, πλην όμως ζητούν η εν λόγω απόφαση να συνοδευθεί με ταυτόχρονη επέκταση νότια και ανατολικά της Κρήτης.
Την ίδια ώρα, ενόψει των νέων διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, στην Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, οι οποίες και δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν. «Οι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι αδιανόητο να συνεχίσουν να είναι αποσπασματικές και ανακλαστικές αντιδράσεις στις τουρκικές δράσεις», είπε χθες από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας την ανάγκη ενός συνολικού σχεδίου και μίας επικαιροποιημένης Εθνικής Γραμμής. Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κινείται χωρίς συνολικό σχεδιασμό, η Φώφη Γεννηματά έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν επιτρέπεται να συγχέονται οι διερευνητικές με την διαπραγμάτευση. Αντίθετα, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη τις διερευνητικές καθεαυτές αφού μπορούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης και ενδεχομένων να ανοίξουν δρόμο για συμφωνημένη διευθέτηση του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ακριβώς αυτό. Ότι «η διαπραγμάτευση μπορεί να αρχίσει μόνον όταν προσδιοριστούν με σαφήνεια στις διερευνητικές οι εκατέρωθεν προσεγγίσεις επί της μίας και μόνης διαφοράς, αλλά και συμφωνηθεί το πλαίσιο επίλυσης, που είναι αποκλειστικά οι προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας». Στην πραγματικότητα, εκτίμησε ότι εφόσον το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας γίνει αμοιβαία δεκτό ως το πλαίσιο διαπραγμάτευσης και μόνο τότε, η διαπραγμάτευση θα καταλήξει είτε σε συμφωνία οριοθέτησης, είτε σε ειδική συμφωνία/συνυποσχετικό περί παραπομπής της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Η Φώφη Γεννηματά, όμως, προειδοποίησε και για κάτι ακόμα. Για το γεγονός ότι οι διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να διεξαχθούν μέσα σε κλίμα έντασης και προκλήσεων. «Η απουσία σχεδιασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και της προάσπισης των ζωτικών εθνικών συμφερόντων, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις, που δύσκολα ανατρέπονται εκ των υστέρων», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο. Εκτιμώντας μάλιστα ότι η ανοχή στην επιθετικότητα της Τουρκίας και η πολιτική κατευνασμού έχει εξαντλήσει τα όριά της, υποστήριξε ότι προτεραιότητα για την χώρα μας αποτελεί η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και η συνολικότερη οικονομική ανάπτυξή της, εν είδει καθοριστικού παράγοντα για την εθνική μας ισχύ. Κατόπιν τούτων, ζήτησε αρραγές εθνικό μέτωπο, ώστε η χώρα να εκπέμψει αποφασιστικότητα και πυγμή, σιγουριά και αυτοπεποίθηση. «Το Κίνημα Αλλαγής σε αυτή τη ρότα του γνήσιου πατριωτισμού εμμένει και πορεύεται με ευθύνη», κατέληξε, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα της στο εξής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.