ΕΛΛΑΔΑ

Αττική - Κορωνοϊός: 20.000 ενεργούς φορείς δείχνουν τα λύματα

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού να κυμαίνονται σε σταθερά επίπεδα σε όλη τη χώρα, ωστόσο η εικόνα της Αττικής είναι κάτι το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα περιστατικά καθημερινά.

Ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υπό τον φόβο μεγαλύτερης εξάπλωσης του ιού.
Σύψας: Αν "σκάσει" η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή

Την ανησυχία του για την εικόνα της Αττικής, εξέφρασε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι "είμαστε σε μια σταθεροποίηση, δηλαδή δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πάνω απο 5.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα και τα μισά είναι στην Αττική".

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο δείκτης θετικότητας στο κέντρο της Αθήνας είναι πάνω από 4 και ότι υπάρχει φόβος για την διασπορά, ως εκ τούτου χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. "Αν 'σκάσει' η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή", τόνισε ο καθηγητής και ανέφερε πως "δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι είναι εδώ ο ίος και ότι δεν αποκλείεται ένα τρίτο κύμα".

Ο καθηγητής σημείωσε πως για να έχουμε καλό καλοκαίρι δεν πρέπει να έχουμε ατύχημα. "Αν έχουμε ατύχημα στην Αττική, τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο", σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές, τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει θα γίνει ξαφνικά, όπως έγινε και στο Μπέργκαμο.

"Είμαστε κοντα στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή, υπογράμμισε ο κ. Σύψας.
Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν 20.000 ενεργούς φορείς κορονοϊού στην Αττική

Για την κατάσταση στα λύματα της Αττικής, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης.

"Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων και όχι κρουσμάτων. Υπολογίζουμε από το ιικό φορτίο τόσο συμπτωματικούς, όσο και ασυμπτωματικούς. Ο επιπολασμός που υπολογίζουμε είναι της τάξεως του μισού τα εκατό. Δηλαδή, περίπου 20.000 φορείς κορονοϊού είναι μόνο στην Αττική", σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

"Αν για κάποιο λόγο δούμε απότομη αύξηση τότε αυτό θα σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη διασπορά", υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Θωμαΐδης.

"Το άνοιγμα της αγοράς δεν φαίνεται να έχει επιβαρύνει την κατάσταση. Θα περιμένουμε όμως να δούμε και τα στοιχεία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να έχουμε πλήρη εικόνα", τόνισε.
Κορονοϊός: Ο χάρτης της διασποράς για 21/1

Χθες, 21 Ιανουαρίου, ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 509 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 233 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν:

Ανατολική Αττική: 27
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 48
Δυτική Αττική: 15
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 26
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 64
Νότιος Τομέας Αθηνών: 17

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.