ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ

Χτένια και γαρίδες γκρατινέ

Μία εξαιρετική συνταγή για χτένια και γαρίδες γκρατινέ.

Υλικά

  • 150 ml γάλα, φρέσκο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. διάφορα πιπέρια, κόκκους
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 25 γρ. αλατισμένο βούτυρο
  • 25 γρ. αλεύρι
  • 100 κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 60 γρ. ψίχουλα ψωμιού
  • 25 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • ελαιόλαδο, για λάδωμα
  • 250 γρ. χτένια (χωρίς την πέτσα), ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. γαρίδες κατεψυγμένες, καθαρισμένες, ψιλοκομμένες
  • αλάτι χονδρό, κατά βούληση
  • μαϊντανός, φύλλα, για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Σε μία μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τα φύλλα δάφνης, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και βάζουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά. Προσοχή δεν πρέπει το γάλα να βράσει, απλά να ζεσταθεί.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει για 60 λεπτά.

Σουρώνουμε και αφήνουμε το γάλα στην άκρη.

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε σταδιακά  το αρωματικό γάλα και διατηρούμε στη φωτιά ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει. Να φτιάξουμε δηλαδή μία μπεσαμέλ.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμη.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μοτσαρέλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στο γκριλ στους 180 οC.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα ψωμιού, την παρμεζάνα, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σε ατομικά πυρίμαχα σερβίτσια που έχουμε λαδώσει ελαφρώς, ρίχνουμε τα χτένια, τις γαρίδες και τα περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε τα θαλασσινά με το μείγμα ψωμιού και το χονδρό αλάτι.

Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να κάνει χρυσή κρούστα η επιφάνεια.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Πηγή: dimitrisskarmoutsos.gr

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.