ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ένας αθέατος θάνατος

 

Μια κοινωνία  που έπεσε από τα  σύννεφα. Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Τα στόματα άνοιξαν .Μια γυναίκα και μάλιστα Ολυμπιονίκης καταγγέλλει τον βιασμό της  στέλνοντας ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Μια εξομολόγηση, εκρηκτική κηλίδα πάνω στη σιωπή, πιο ακραία και απελπιστική από  βουβή κραυγή. Όλοι γνώριζαν και κανείς δεν ήξερε για το έγκλημα που συντελείται εδώ και χρόνια κεκλεισμένων των θυρών.  Λες και τα δάκρυα και ο θυμός θα ξεπλύνουν βλάψουν το φαίνεσθαι της κοινωνίας. Σκοτεινοί διάδρομοι, αγωνίες και προσδοκίες η επιβλητική φιγούρα του «πατέρα», ο διακαής πόθος της εξουσίας που ισοπεδώνει τα πάντα, αξίες και όνειρα γκρεμίζονται, όλα συγχρωτίζονται απρόσκοπτα, αρκεί να λειτουργεί το σύστημα. Η αμήχανη αποστασιοποιημένη ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας επιβεβαιώνει  ότι έχει βάθος το τούνελ . Ο βιασμός βαπτίστηκε «παρενόχληση». «..Ωστόσο, ακόμα κι αν είχε λάβει επίσημη καταγγελία η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση του φαινόμενου».« Οι λέξεις κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν». «Παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα » η παρότρυνση γίνεται από εκείνους , οι οποίοι όχι μόνο έπρεπε να αποτρέψουν την εγκληματική πράξη αλλά να σηκώσουν τα μανίκια και να βγούνε μπροστά και να αξιολογήσουν τον τρόπο που οι ίδιοι λειτουργούσαν.«.. εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια… ».

Το  2020 η ActionAid  πραγματοποίησε έρευνα  για το πόσες γυναίκες εξαναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε σεξουαλική δραστηριότητά   παρά τη θέληση τους  ή σε  συνθήκες στις οποίες δεν μπορούσαν να αρνηθούν . Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, «Δεν είναι αυτή στη δουλειά μας», το 85% των γυναικών στο γενικό πληθυσμό αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα  σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Ποιος θα καθορίσει τον χρόνο που χρειάζεται η γυναίκα να καταγγείλει την επίθεση , να αποφασίσει τι θα πει, σε ποιον θα τα πει; Στις περισσότερες περιπτώσεις  ο θύτης χρησιμοποιώντας μια θέση ισχύος  προσπαθεί να μετατρέψει το θύμα σε σεξουαλικό αντικείμενο που δεν μπορεί να αντιδράσει και έτσι δεν φοβάται και ότι θα τιμωρηθεί για την πράξη του αυτή. Όλες έχουμε να διηγηθούμε και μία ιστορίας σεξουαλικής παρενόχλησης, το ανεπιθύμητο άγγιγμα, το βλέμμα στο στήθος, την πίεση για ερωτική σχέση. «Μήπως το παρεξήγησες;» Ακόμα και η μεγαλύτερη ξαδέλφη αντί να σε αγκαλιάσει κάθεται απέναντι και σε κοιτάζει με βλέμμα καχύποπτο και εσύ σκέφτεσαι «μήπως τον παρεξήγησα;». Ίσως, γιατί μέσα σου δεν θέλεις να είναι έτσι, και νιώθεις μπερδεμένη γιατί φοβάσαι πως δεν θα γίνεις πιστευτή. Τον βλέπεις στον αμφιθέατρο, «προοδευτικό» και φιλικό και νομίζεις ότι εσύ φταις, ότι είσαι μυγιάγγιχτη και υπερβολική. Το ξεχνάς, πέφτεις με τα μούτρα στα μαθήματα και πάλι κάτι γίνεται και χάνεις το έδαφος κάτω από τα πόδια σου. Ξέρεις, ίσως, από ένστικτο ότι αν  κρατήσεις το μυστικό  μέσα σου θα σου τρώει τα σωθικά. Έχεις  διαβάζει τους πύρινους λόγους της Σιμόν ντε Μποβουάρ, και το κείμενο που υπέγραψε  για το δικαίωμα στην νόμιμη έκτρωση. «Φαντάσου, ρε,  να κατεβαίναμε κι εμείς στα Προπύλαια , έχω γνωρίσει και κάτι άλλες από τη Θεσσαλονίκη»,  μου λέει η Φλώρα και μου δίνει τις μπροσούρες. Θυμάμαι ότι μπαίναμε στο λεωφορείο και μας χουφτώνανε, στο δρόμο ακούγαμε προσβλητικά σχόλια ενώ ήδη είχαν δημιουργηθεί  γυναικείες ομάδες και τα πρώτα περιοδικά που μιλούσαν για την σεξουαλική παρενόχληση, τον βιασμό, την οικογενειακή βία. Σύντομα άρχισε κάτι να κινείται στις σχολές, μαζευόμαστε σε ομάδες , γράφαμε στους τοίχους για εκείνο το άλλο μισό που πάντα είχε το δεύτερο ρόλο στην Ιστορία. Θέλαμε ισοτιμία, να σταματήσει η έμφυλη βία. Διαδηλώναμε στους δρόμους για τον βιασμό, την ανύπαρκτη αντισύλληψη, την κακοποίηση των γυναικών. Αν ξαναγυρίζω σε εκείνα τα χρόνια είναι γιατί εκτός από το ότι αντιπροσωπεύουν τα νιάτα μας είναι γιατί είχαμε την βαθιά επιθυμία να αλλάξει κάτι στην ελληνική κοινωνία. Νοσταλγώ εκείνη την εποχή, όλες αυτές τις στιγμές που ο σεξισμός και η έμφυλη λεκτική βία διαπερνά την καθημερινότητα μας που σχεδόν την συνηθίσαμε.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.