ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τί φοβούνται οι ειδικοί, σε κατάσταση συναγερμού το Μαξίμου

Επιστροφή στο σκληρό lockdown του Μαρτίου λόγω... χειμώνα και «τρίτου κύματος»

Μπορεί στον δημόσιο διάλογο να έχει κυριαρχήσει η «αισιόδοξη» συζήτηση αναφορικά με το ποια δραστηριότητα θα ανοίξει, πότε και με ποιες προϋποθέσεις, ωστόσο μεταξύ των επιστημόνων η συζήτηση πάει πολύ... πίσω: και, συγκεκριμένα, στην σκληρή καραντίνα του περασμένου Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι και λοιπά μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όπως επίσης και παράγοντες του συστήματος υγείας, «βλέπουν» άσχημες εξελίξεις, οφειλόμενες σε δύο παράγοντες: αφενός, την, έστω και καθυστερημένη, άφιξη του χειμώνα και την επικράτηση δριμέος ψύχους για τον επόμενο ένα –μπορεί και δύο- μήνες. Αφετέρου, όλοι οι ειδικοί συνομολογούν πως ο επιδημιολογικός «λογαριασμός» των Γιορτών ακόμη δεν έχει έρθει, ενώ προβλέπουν ότι η κινητικότητα θα αποτυπωθεί οπωσδήποτε στα «μαθηματικά» της πανδημίας του επόμενου διαστήματος.

Πάμε σε τρίτο κύμα

Με άλλα λόγια, πριν καν τιθασευθεί το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας και ενόσω το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετρά τις πληγές του από την επιβάρυνση των προηγούμενων μηνών, όλα δείχνουν πως επέρχεται επιθετικότερο και δριμύτερο το τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι εδώ και ημέρες, ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης προειδοποιεί με δηλώσεις του πως η ανάλυση των λυμάτων της Αττικής δείχνει ότι ο πυρήνας της πρωτεύουσας «βράζει». Και, μπορεί λόγω του χαμηλού αριθμού των τεστ να μην φαίνεται προσώρας στα ημερήσια κρούσματα αυτή η τάση αύξησης της πανδημίας, όμως τα λύματα της πρωτεύουσας ήδη «μιλούν»: ο κ. Θωμαΐδης, μάλιστα, «βλέπει» περί τα 22.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη, ενώ σιγά σιγά αυξάνεται το «μερίδιο» της Αττικής και στα ημερήσια κρούσματα. Σημειωτέον ότι αυτό το σενάριο, να γίνει δηλαδή η Αττική Θεσσαλονίκη, θα είναι το μοιραίο χτύπημα και η χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αν η Αττική γίνει Θεσσαλονίκη, το χάσαμε το παιχνίδι», υπογράμμισε σε συνέντευξή της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, την ώρα που τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα εμφανίζονται και στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας: για παράδειγμα, ο πνευμονολόγος του «Σωτηρία», Γιώργος Χειλάς, έχει αποκαλύψει ότι πλέον έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στο νοσοκομείο του, αλλά και πως πολλοί από τους νέους νοσηλευόμενους είναι μέλη των ίδιων οικογενειών. Αυτό, σε απλά ελληνικά, δείχνει ότι η κινητικότητα των Γιορτών και τα γιορτινά τραπέζια έχουν αρχίσει να «μεταφράζονται» στην εξάπλωση της πανδημίας.

Στα τυφλά σε... νέο lockdown

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί αναμένουν με αγωνία τον συνολικό επιδημιολογικό «λογαριασμό» των Γιορτών, είτε αυτός αφορά τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα τραπέζια, είτε τις επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι, είτε την κινητικότητα στην αγορά, είτε όμως στην παραβίαση του νόμου και τις σκηνές συνωστισμού που εκτυλίχθηκαν στους ναούς ανήμερα των Φώτων. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το εσπευσμένο άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων έχουν δημιουργήσει, όπως τουλάχιστον φοβούνται οι ειδικοί, τις συνθήκες για την «τέλεια καταιγίδα», που θα οδηγήσει στο τρίτο κύμα της πανδημίας. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένες τις ήδη εξαντλημένες αντοχές του συστήματος υγείας, η επιβολή μίας νέας καραντίνας όπως έγινε τον περασμένο Μάρτιο θα καταστεί μονόδρομος για την κυβέρνηση. Στο σενάριο αυτό ήδη αναφέρονται δημοσίως επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι, εξηγώντας πως αν η Αττική «χτυπηθεί» από τρίτο κύμα, τότε η Πολιτεία δε θα έχει καμία άλλη λύση, στην προσπάθειά της να αποφύγιει να γίνει η Ελλάδα Ιταλία. Μάλιστα, επειδή ακριβώς το παρόν και ισχύον lockdownείναι, κατά γενική ομολογία, αποτυχημένο, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί με όρους του περασμένου Μαρτίου, ώστε να διασφαλιστεί πως όταν λέμε καραντίνα, θα είναι... καραντίνα και θα εξαλείφει εν τοις πράγμασι την εξάπλωση του ιου στην κοινότητα. Έστω κι αν αυτό θα αποτελέσει την χαριστική βολή στην ήδη βαριά τραυματισμένη οικονομία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.