ΕΛΛΑΔΑ

Ισορροπία του τρόμου με πανδημία-οικονομία

Φόβοι για τρίτο lockdown και οικονομική καταστροφή

Ένας διπλός εφιάλτης στοιχειώνει πλέον την κυβέρνηση, καθώς τα «καμπανάκια» που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά στοιχεία συνεχίζουν να χτυπούν ανησυχητικά: πρόκειται για το σενάριο αναζωπύρωσης της πανδημίας που θα οδηγήσει σε ένα τρίτο lockdown, πριν καν η κοινωνία «ανοίξει» και εξέλθει του... δεύτερου.

Το σενάριο δεν είναι βέβαιο, ωστόσο είναι κατά πολύ πιθανότερο από ό,τι ήταν την περασμένη εβδομάδα. Τόσο χθες όσο και προχθές, τα κρούσματα ήταν διπλάσια από εκείνα της Δευτέρας, αλλά και από τον μέσο όρο της περασμένης εβδομάδας, με πολλούς ειδικούς να προειδοποιούν ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν «πριν καν αποτιμηθεί επιδημιολογικά το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών αλλά και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου». Με άλλα λόγια, όταν στα κρούσματα και τα λοιπά επιδημιολογικά στοιχεία θα αρχίσει να αποτυπώνεται και η αναμενόμενη επιβάρυνση από τις δύο περιγραφείσες δραστηριότητες, τότε όλοι συνομολογούν ότι τα κρούσματα θα ανέλθουν σε τετραψήφια νούμερα και θα αρχίσει να ισχύει η «ισορροπία του τρόμου».

Μαραθώνιος

Εξάλλου, αυτή τη φορά η χώρα δεν έχει να παλέψει μόνο με την αύξηση της διασποράς εξαιτίας της εύλογης κινητικότητας στην κοινωνία, αλλά και με έναν νέο «αόρατο» εχθρό: το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, που διασπείρεται με ραγδαίο τρόπο σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώνοντας τις πρώτες μελέτες των επιστημόνων διεθνώς, οι οποίες τον περιγράφουν ως πολύ πιο μεταδοτικό σε σχέση με τον «κλασικό» κορωνοϊό που γνωρίζουμε τους τελευταίους 9 μήνες. Συν τοις άλλοις, ο γενικός εκτροχιασμός του προγράμματος εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη και το σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της Κομισιόν και της Astra Zeneca έχει τινάξει στον αέρα όλο το χρονοδιάγραμμα τόσο εντός συνόρων, όσο και πανευρωπαϊκά. Με άλλα λόγια, εκεί που στην κυβέρνηση είχαν σχεδιασμό διμήνου, ποντάροντας στο ότι από τον Μάρτιο οι εμβολιασμένοι μεταξύ του πληθυσμού θα ήταν αρκετοί ώστε να προκύψει ένα «φρένο» στην μετάδοση της πανδημίας, εν τέλει φαίνεται ότι ως τον Μάρτιο το πολύ-πολύ να έχουν εμβολιαστεί οι υγειονομικοί δημοσίου και ιδωτικού τομέα και κάποιοι από τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, με «σκάρτα» 1 εκατομμύριο εμβολιασμένους, προφανώς η χώρα θα απέχει πολύ από το τείχος ανοσίας και ο ιός θα διασπείρεται ανενόχλητος στην κοινότητα.

Οικονομικός Γολγοθάς

Αυτό, όμως, πρακτικά σημαίνει κάτι άλλο: ότι πλέον η οικονομία θα είναι αναγκασμένη τουλάχιστον ως το Πάσχα –αν όχι ως το καλοκαίρι- να «ανοιγοκλείνει» ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε εβδομάδας. Εξάλλου, η Αττική ήδη οδηγεί την «κούρσα» αναζωπύρωσης της πανδημίας, με πολλούς λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τότε η Αθήνα θα καταστεί Θεσσαλονίκη. Όμως, αν τα πράγματα ξεφύγουν στο Λεκανοπέδιο, τότε, όπως παραδέχονται όλοι, αυτό θα είναι η χαριστική βολή και το ΕΣΥ δεν θα μπορέσει να «σηκώσει» το απίστευτο βάρος των διασωληνωμένων και των κρυσμάτων. «Αν δεν αντιδράσουμε έγκαιρα, θα γίνουμε Ιταλία», είναι το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει οι επιστήμονες στην επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, εξ ου και πλέον το σενάριο να μπει «φρένο» στο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας είναι υπαρκτό: ήδη, επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσον θα ανοίξουν –όπως είναι προγραμματισμένο- Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου, ενώ ειδικοί προειδοποιούν –όπως ο Νίκος Σύψας- ότι αν η Αττική «κοκκινήσει», τότε αυτομάτως το λιανεμπόριο θα πρέπει να περάσει σε μέθοδο click away για να περιοριστεί έτι περαιτέρω η κινητικότητα.
Αυτό, μάλιστα, είναι το καλό –ή, μάλλον, το λιγότερο κακό- σενάριο. Γιατί, όπως βαίνει η κατάσταση, αυξάνονται ολοένα οι πιθανότητες για ένα αναγκαστικό τρίτο lockdown, που αποτελεί και εφιάλτη για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Παραγωγικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι προειδοποιούν ότι η αγορά δεν θα αντέξει τρίτο «λουκέτο» και πως τότε, η οικονομική καταστροφή θα είναι εδώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, την ώρα που λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο το σενάριο επαναλειτουργίας της εστίασης, παράγοντες του χώρου παραδέχονται ότι η ζημιά είναι ανήκεστος. Με άλλα λόγια, κάθε εβδομάδα «λουκέτου» που περνά, αφήνει πίσω της μόνιμα λουκέτα, αύξηση της ανεργίας και τεράστια χρέη. Και όλα αυτά, χωρίς καν να φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.