ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Η πολιτική αλλαγή προϋποθέτει το μετασχηματισμό της κοινωνικής σε πολιτική πλειοψηφία

1. Την τελευταία περίοδο εξελίσσεται πλέον μια επιμονη προσπάθεια από συστημικά κέντρα προκειμένου η κοινωνική ρευστότητα να μην μετασχηματιστεί σε προοδευτικη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Ικανή να έχει πολιτική αυτονομία και οργανωτική αυτοτέλεια.

Το σχέδιο τους δεν στοχεύει μόνο στην υπεράσπιση των πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και να ενθαρρύνει διαμορφωση πλειοψηφιών που θα διασφαλίζουν σε βάθος χρόνου την διατήρηση και διεύρυνση των «κεκτημένων»!

Γι΄ αυτό εντάσσουν στις επιδιώξεις τους, δράσεις , που αποσκοπούν και στο :

-να ενθαρρύνουν παράπλευρα πολιτικά σχήματα που θα ήταν πρόθυμα να συμμετέχουν σε μοντέλα διακυβέρνησης ,όπως είναι τα «οικουμενικά» η του λεγόμενου «ειδικού σκοπού» κτλ

-παράλληλη όμως επιδίωξη αφορά και στο να «εγκλωβίσουν» κόμματα του προοδευτικού χώρου αποκλειστικά σε διαχειρίσιμους επικοινωνιακά, ανέξοδους «διάλογους» κορυφής, με πρόσχημα όχι την πολιτική αλλαγή αλλά την «διακυβέρνηση»!

Αγνοώντας η υπεκφεύγοντας ένα εύλογο ερώτημα:

Πώς θα μπορούσε να υπάρξει προοδευτικη διακυβέρνηση χωρίς διακριτή κοινωνική πλειοψηφία που θα έχει λόγους να διεκδικεί και να στηρίζει μια εναλλακτική πολιτική;

Και αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς συμπορευσεις δράσεων στα πεδία των κοινωνικών αναγκών και πολιτικών αγώνων.

Βιαζονται οι συστημικές δυνάμεις να προλάβουν ,να αποτρέψουν, μη ελεγχόμενες εξελίξεις !

Γνωρίζουν για παράδειγμα ότι ο μετασχηματισμός της κοινωνικής σε πολιτική πλειοψηφία θα δωσει τη δυνατότητα σε μια προοδευτικη διακυβέρνηση να αξιοποιεί τους Ευρωπαϊκούς πόρους ανασυγκρότησης (πάνω από 72 δις ) σε άλλη κατεύθυνση από τις ολιγοπωλιακές νεοφιλελεύθερες επιδιώξεις.

Η συγκυρία περισσότερο παρά ποτέ όμως επιβάλει η Ελλάδα να ανακτήσει τον ενεργό ρόλο και στις Ευρωπαϊκές διεργασίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια εχουν καταστεί διακριτός και αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα πολιτικα ρεύματα που συγκροτούν την κυβερνωσα αριστερά στη Ευρώπη και αυτό καθιστά πολύπλευρα χρήσιμη την ανάγκη συγκρότησης προοδευτικής πλειοψηφίας και στη χώρα.

Τα προηγούμενα καθιστούν απαραίτητη την επιτάχυνση των βημάτων μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτικη Συμμαχια σε κορμό της προοδευτικής Παράταξης.

2. Η διακριτή πλέον αποστασιοποίηση κοινωνικών στρωμάτων από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ, δείχνει να αναζητεί , όχι μια καλλίτερη διαχειριστική κυβερνητική ικανότητα. Σαν αυτές που γκρίζα προβάλλονται με όχημα τις κυβερνήσεις δήθεν ειδικού σκοπού . Η καταγεγραμμένη πλέον και δημοσκοπικά κοινωνική διεργασία αναζητά ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση ! Σχεδιο διακριτό που θα την αφορά για να συμπορευθεί στις αλλαγές που την αφορούν.

Το γεγονος αυτό - με βάση και την πρόσφατη λαϊκή εντολή - καθιστά διακριτή την ανάγκη ο προοδευτικός χώρος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικη Συμμαχια να μην εγκλωβιστεί σ' ένα ελεγχόμενο» διάλογο κορυφής για τη κυβέρνηση της χώρας!

Ειναι κοινωνική ανάγκη να επιμείνει στο πρόταγμα πρόσκλησης κ άμιλλας των πολιτικών σχηματισμών που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο , για συμπόρευση σε αγώνες και δράσεις που σχετίζονται με κοινωνικές ανάγκες ..

Γιατί η προέχει η διαμόρφωση κοινωνικής πλειοψηφίας που θα έχει λόγους να διεκδικει πολιτική αλλαγή . Η συγκρότηση μεταξύ των αλλων μια μεγάλης συμμαχίας των δυνάμεων της εργασίας της πραγματικης οικονομίας , της επιστήμης και της νεολαίας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τη στερεά βάση στην οποία θα οικοδομείται η εναλλακτική ριζοσπαστική πολιτική πλειοψηφία προοδευτικής διακυβέρνησης .

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.