ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 2,6%

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο

Κατά 2,6% συρρικνώθηκε η βρετανική οικονομία τον Νοέμβριο, η πρώτη μηνιαία πτώση του ΑΕΠ από τότε που η χώρα τέθηκε υπό το αρχικό lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο, καθώς επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας.

Ωστόσο, το μέγεθος της πτώσης ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές --οι συμμετέχοντες σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 5,7%. Αρκετοί οικονομολόγοι, ωστόσο, είπαν ότι η Βρετανία συνεχίζει να είναι πιθανόν να υποστεί διπλή ύφεση.

Η βρετανική οικονομία, που συρρικνώθηκε πιο απότομα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη, αναπτυγμένη οικονομία το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι τώρα κατά 8,5% μικρότερη συγκριτικά με το μέγεθός της πριν την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού τον Φεβρουάριο.

«Είναι σαφές ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν και τα σημερινά στοιχεία αποτυπώνουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυκλοφορία των εμβολίων στη Βρετανία --που έως τώρα είναι ταχύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης-- αποτελεί λόγο για αισιοδοξία.

Αρκετοί οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η Βρετανία συνεχίζει να οδεύει προς μια νέα ύφεση, με την οικονομία πιθανόν να καταγράψει συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2021.

«Ένα τρίτο lockdown σημαίνει ότι μια διπλή ύφεση το πρώτο τρίμηνο αυτού του χρόνου ίσως είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα εάν η σημερινή αναταραχή ύστερα από Brexit συνεχιστεί καθ’ όλο το τρίμηνο», δήλωσε αξιωματούχος του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το μέγεθος του πλήγματος στην οικονομία τον Νοέμβριο ήταν πολύ μικρότερο συγκριτικά με το πρώτο lockdown πέρυσι, κάτι που η εθνική στατιστική υπηρεσία ONS απέδωσε στο ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα σχολεία παρέμειναν ανοικτά.

Ωστόσο, με ένα τρίτο, αυστηρότερο lockdown που είναι τώρα σε ισχύ, και τον αντίκτυπο από τη νέα, λιγότερο ‘ανοικτή’ εμπορική σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελεί βαρίδι για τις επιχειρήσεις, η Βρετανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις στις αρχές του 2021.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.