ΚΟΣΜΟΣ

Στην Κωνσταντινούπολη

Καθηγητές του πανεπιστημίου του Βοσπόρου διαμαρτύρονται κατά του διορισμού του πρύτανη από τον Ερντογάν

Καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη διαμαρτυρήθηκαν σήμερα για την ορκωμοσία του νέου πρύτανη τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διευρύνοντας τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν οι φοιτητές.

Εκατοντάδες φοιτητές και δεκάδες μέλη του διδακτικού προσωπικού καταγγέλλουν πως ο διορισμός του Μελίχ Μπουλού στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Τουρκίας είναι αντιδημοκρατικός. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι σπάνιες και ελάχιστα ανεκτές στην Τουρκία, ιδίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία χθες, στην είσοδο του πανεπιστημίου και αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος. Σήμερα, η αστυνομία έκανε έφοδο σε 24 σπίτια και συνέλαβε 17 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο φοιτητές του Bogazici, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Αργότερα μέλη του διδακτικού προσωπικού συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Μπολού και γύρισαν τις πλάτες τους στο κτίριο της πρυτανείας.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσαν, αναφέρουν πως ο Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης που διορίζεται εκτός του πανεπιστημίου από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και (ο διορισμός αυτός είναι) μέρος των αυξανόμενων αντιδημοκρατικών πρακτικών από το 2016, όταν η απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε την κυβέρνηση Ερντογάν να λάβει σκληρότερα μέτρα εναντίον των θεωρούμενων αντιπάλων της.

Σε μια συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, ο Μπουλού είπε ότι δεν θα παραιτηθεί, διότι ο διορισμός του έγινε βάσει των απαιτούμενων προδιαγραφών και ότι η αστυνομία εμπόδισε άτομα εκτός του πανεπιστημίου να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη.

«Οι φοιτητές του Bogazici μπορούν να διαμαρτυρηθούν όποτε και όπως θέλουν», τόνισε.

Ο Μπουλού πρόσθεσε πως εντάχθηκε στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, όταν ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες και αργότερα είχε θέσει υποψηφιότητα για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση αναπτύχθηκαν στο πανεπιστήμιο σήμερα.

Περισσότεροι από 100 φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη για δεύτερη ημέρα φωνάζοντας: «Ο Μελίχ Μπουλού δεν είναι ο πρύτανής μας» και «Φοιτητές και καθηγητές σε αλληλεγγύη».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τσατακλί επέκρινε τα συνθήματα που ακούγονταν:

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ή να μείνουμε σιωπηλοί όταν αποκαλούν την αστυνομία μας δολοφόνους», επισήμανε, προσθέτοντας πως ορισμένοι από τους συλληφθέντες είχαν διασυνδέσεις με μια παράνομη αριστερή οργάνωση.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.