ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο 8.000 δόσεις

Κορωνοϊός: Εφθασαν τα πρώτα εμβόλια της Moderna στην Ελλάδα

Τα ξημερώματα σήμερα πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας από τον Προμαχώνα τα πρώτα 8.000 εμβόλια της Moderna.
Τα εμβόλια μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά ψυγεία και τις πρωινές ώρες αναμένετο να βρεθούν στις αποθήκες φύλαξης της Αθήνας και τα επόμενα 24ωρα να μπουν στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Σε αντίθεση με το εμβόλιο των BionTech/Pfizer, που πρέπει να ψύχεται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου, το εμβόλιο της Moderna είναι πιο εύχρηστο αφού μπορεί να φυλάσσεται μεταξύ +2ºC και +8ºC γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη διαχείρισή του. Και αυτό το εμβόλιο πάντως πρέπει να προφυλάσσεται από την έκθεσή του σε σκόνη και φως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το εμβόλιο παραμένει μπορεί να παραμείνει στις θερμοκρασίες έως και +2 βαθμούς Κελσίου για 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες και στην κατάψυξη στους -20ºC μπορεί να διατηρηθεί έως και 6 μήνες.

Η δυνατότητα του εμβολίου να διατηρηθεί ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου επιτρέπει την διανομή του και τον εμβολισμό ακόμα και σε απλά ιατρεία χωρίς τα ειδικά ψυγεία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με το εμβόλιο της Pfizer που μπορεί να χορηγείται μόνο στα ειδικά διαμορφωμένα εμβολιαστικά κέντρα.

Τι είναι το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε προ ημερών ότι έδωσε άδεια για την κυκλοφορία του εμβολίου της Moderna εναντίον του COVID-19 και η σύστασή του είναι να χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε και από την Κομισιόν και είναι το δεύτερο εμβόλιο που διανέμεται στην Ευρώπη

Χαρακτηριστικά του εμβολίου

Κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε 30.000 εθελοντές.

Απαιτείται η λήψη δύο δόσεων του εμβολίου.

Οι δύο δόσεις χορηγούνται με διαφορά 28 ημερών η πρώτη από την δεύτερη.

Απαιτεί θερμοκρασία συντήρησης στους 2- 8 βαθμούς Κελσίου.

Αποτελεσματικότητα 95%.

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna χρησιμοποιούν μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται synthetic messenger RNA, για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του ιού.

Εμβολιασμοί γίνονται ήδη στη Γερμανία

Τα εμβόλια της εταιρίας Moderna κατά του κορονοϊού παρέλαβε στις 11 Ιανουρίου και η Γερμανία και από χθες αναμένετο να κατανεμηθούν στα κρατίδια, προκειμένου να ξεκινήσει η χορήγησή τους στους πολίτες.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας κ. Σπαν, μιλώντας στο ZDF, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ του εμβολίου της Moderna και αυτού των Biontech/Pfizer, καθώς οι ποσότητες είναι ακόμη περιορισμένες. Έως το τέλος του α' τριμήνου ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει παραλάβει δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, οι οποίες θα φθάσουν τα 50 εκατομμύρια έως το τέλος του έτους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.