ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος

Ν. Ηλιόπουλος: Οι παλινωδίες της ΝΔ υπονομεύουν τον διάλογο με την Τουρκία

«Μοναδικός τρόπος για να επιλυθούν οι διαφορές μας με την Τουρκία είναι ο διάλογος με ορίζοντα το διεθνές δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ Real FM 97,8.

Εξέφρασε, ωστόσο, την έντονη ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για δύο βασικά ζητήματα, όπως είπε: «Αφενός η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να χτίσει πάνω στην απόφαση που πέτυχαν Ελλάδα και Κύπρος το καλοκαίρι του 2019 για κυρώσεις στην Τουρκία, αφετέρου, στο εσωτερικό της ΝΔ ο Κ. Μητσοτάκης "αποδεικνύεται" όμηρος της στρατηγικής του κ. Σαμαρά που αρνείται ακόμη και την προσφυγή στη Χάγη».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι οι παλινωδίες και οι αντιθέσεις της ΝΔ υπονομεύουν τον διάλογο με την Τουρκία. Σημείωσε ειδικότερα ότι «σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα επιτρέψει να γίνουν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ζητήματα μικροκομματικής αντιπαράθεσης» και σχολίασε ότι «δυστυχώς η στάση του πρώην πρωθυπουργού και η αδυναμία παραμικρής εσωτερικής συναίνεσης στο εσωτερικό της ΝΔ, όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια εθνικής συναίνεσης, αλλά υπονομεύει συνολικά την προσπάθεια διαλόγου». Πρόσθεσε ότι «η τουρκική πλευρά αναγνωρίζει το μειονέκτημά μας, ενώ και ο διεθνής παράγοντας βλέπει την αποδυνάμωση της χώρας». Ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα» έφερε τις «παλινωδίες της κυβέρνησης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, της μεγαλύτερης διπλωματικής νίκης της Ελλάδας, και ταυτόχρονα της μεγαλύτερης ήττας της στρατηγικής έντασης του Ερντογάν στα Βαλκάνια».

Αναφορικά με την πανδημία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετατρέπει το εμβόλιο από νίκη της ανθρωπότητας και της επιστήμης σε άλλοθι». Αυτό προκειμένου, όπως είπε, «να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, να μην κάνει μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, να μην προβεί σε επιτάξεις στον ιδιωτικό τομέα, να μην συνταγογραφούνται μαζικά τα τεστ για την ιχνηλάτηση της πανδημίας, και να μη ληφθούν μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας». «Δυστυχώς», σχολίασε, «ενώ ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου χαρακτήριζε εστίες μολύνσεων τα λεωφορεία, τα τραίνα και τους μαζικούς χώρους δουλειάς, σειρά κεντρικών κυβερνητικών στελεχών -ακόμη και ο κ. Ταραντίλης- αμφισβητούσαν την πραγματικότητα».

Σημείωσε σε σχέση με το άνοιγμα της αγοράς, ότι «χωρίς μέτρα στήριξης για τους εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουμε με ακόμη περισσότερα λουκέτα». Πρόσθεσε ότι ήδη η Ελλάδα έχει για το 2020 τη χειρότερη ύφεση και τη 2η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζομένους στην ΕΕ, επαναλαμβάνοντας σε αυτό το πλαίσιο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις πληττόμενες επιχειρήσεις από το κράτος, οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, και να υπάρξει ένα σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε εντός της πανδημίας, με διαγραφή μέρους του και ρύθμισή του σε 120 δόσεις λόγου χάρη. Αυτό έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018 για το χρέος των ασφαλιστικών ταμείων».

Κληθείς να σχολιάσει τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου, ο Ν. Ηλιόπουλος μίλησε για «πραγματική νίκη του πολιτισμού, για μια γενναία κίνηση, που δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς έμφυλη βία και σεξουαλική κακοποίηση». Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτησε το γεγονός ότι η αποκάλυψή της «αγκαλιάστηκε από τη δημόσια σφαίρα», υπογραμμίζοντας πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο στη χώρα που θα στηρίζει τα θύματα της κακοποίησης. Υπενθύμισε πως η Ελένη Τοπαλούδη στη Ρόδο ένα χρόνο πριν την κακοποίηση της «είχε απευθυνθεί στις αρχές για να καταγγείλει και άλλο περιστατικό κακοποίησης, αλλά δυστυχώς αγνοήθηκε».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.