ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρίχνει γέφυρες στους «μεσαίους» ο Αλέξης Τσίπρας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το χρέος και η «συζήτηση της επόμενης μέρας»

Ο Αλέξης Τσίπρας χθες στην Πάτρα είπε πολλά, τόσο για την οικονομία όσο και για την διαχείριση της πανδημίας, αφού επέλεξε να πραγματοποιήσει μία περιοδεία εφ’ όλης της πολιτικής ύλης. Ωστόσο, μία αποστροφή του λόγου του που αφορά στο συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος από την καραντίνα θα αποτελέσει και το «κλειδί» των μελλοντικών εξελίξεων.

Ο πρώην πρωθυπουργός, έπειτα από τις επαφές που είχε με τους οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης, παρουσίασε την πρότασή του για διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής των συσσωρευμένων χρεών, εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση επειδή, όπως είπε, έχει αφήσει τους «μικρούς» και τους «μεσαίους» στην τύχη τους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκεται βυθισμένη στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία είναι ένα από τα κρίσιμα κεφάλαια στην συζήτηση για την επόμενη μέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την ΕΕ».

Το σχέδιο Πισσαρίδη

Αυτή η αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν άλλο ένα σημείο της επικαιρότητας επί του οπόυ επιθυμούσε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν –και το είπε ο Αλέξης Τσίπρας- πως η συζήτηση για τα συσσωρευμένα ιδιωτικά χρέη λόγω πανδημίας αποτελεί την συζήτηση της «επόμενης μέρας» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Μάλιστα, η κυρίαρχη εκτίμηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως από τις αποφάσεις για την «διευθέτηση» ή «διαχείριση» αυτού του χρέους θα κριθεί εν πολλοίς το τοπίο της αγοράς και ο επιχειρηματικός χάρτης τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο όμως και πανευρωπαϊκά. Ήδη, λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση αρχίζει να καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι έχει κρυφή «ατζέντα» τον «θάνατο του εμποράκου»: άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύουν να εκμεταλλευθούν δεόντως τις προβλέψεις του περίφημου «σχεδίου Πισσαρίδη», που περιγράφει με πολύ γλαφυρό τρόπο πώς η ύπαρξη πολλών μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί «διαρθρωτικό πρόβλημα» για την ελληνική οικονομία.

Ρεβάνς

Βεβαίως, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει την μεσαία τάξη και ότι θα αφήσει να εξελιχθεί στην ελληνική οικονομία αυτό που στην επιδημιολογία περιγράφεται ως «ανοσία της αγέλης». Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι από αυτή την διάθεση της κυβέρνησης θα προκύψουν και οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, αφού είναι γνωστό πως η λεγόμενη «μεσαία τάξη» -και κυρίως όσοι νομίζουν ότι ανήκουν σ’ αυτή...- «ανεβοκατεβάζει» κυβερνήσεις. Επί της ουσίας, δηλαδή, ενόσω είναι κοινή πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η βαριά ήττα του Ιουλίου του 2019 οφείλεται στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ρίξει γέφυρες σε αυτούς ακριβώς τους πολίτες, που θα αφεθούν –κατά τις προβλέψεις του ΣΥΡΙΖΑ- από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα συσσωρευμένα από την πανδημία χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών τους...

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.