ΕΛΛΑΔΑ

Ολόκληρο το κείμενο παρέμβασης

Παρέμβαση ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών για τον Δ. Κουφοντίνα

Δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, υπογράφουν κείμενο, ενάντια στη μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού.

Αναλυτικότερα, μουσικοί, όπως ο Γιάννης Αγγελάκας και ο Μήτσος Πουλικάκος, συγγραφείς, όπως η Μάρω Δούκα και ο Γιώργος Μερτίκας, αλλά και πολλοί ακόμη από διάφορους χώρους, παρεμβαίνουν, σχετικά με τη μεταγωγή του Κουφοντίνα, επισημαίνοντας πως «όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκπροσωπούμενοι κι εκπροσωπούμενες από την ταυτότητα «καλλιτέχνες – διανοούμενοι» αισθανόμαστε ότι αυτή η συνθήκη μας αφορά» και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Αυτό που ζητάει ο απεργός είναι να γυρίσει στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που ο νόμος προβλέπει, και να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχώς δέχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ποιά στάση του χρεώνεται που να τον δικαιολογεί. Δεν ζητάει κάποια ειδική μεταχείριση αλλά την εφαρμογή των νόμων. Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!».

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης:

«Η απεργία πείνας αποτελεί ιστορικά πάντα “αποκοτιά” καθώς ο απεργός πείνας βουλητικά επιβάλλει στον εαυτό του την αντιστροφή του βασικού ενστίκτου της ζωής, της αυτοσυντήρησης.
Προκειμένου να διασώσει την αξιοπρέπειά του, θέτει σε κίνδυνο ακόμα και αυτό το αδιαπραγμάτευτο όριο της σωματικότητας.
Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκπροσωπούμενοι κι εκπροσωπούμενες από την ταυτότητα «καλλιτέχνες – διανοούμενοι» αισθανόμαστε ότι αυτή η συνθήκη μας αφορά.

Σήμερα που ο ολοκληρωτικός έλεγχος είναι η κατάσταση των πραγμάτων, που οι κατακτήσεις χάνονται και οι νόμοι καταπατούνται, που η κατάσταση εξαίρεσης είναι ο κανόνας, αναγορεύεται σε ύψιστο χρέος ο σεβασμός και η υπεράσπιση της ετερότητας ως μέρος της από κοινού αλήθειας των ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 8 Γενάρη ζητώντας απλώς να εφαρμοστεί και γι αυτόν ο νόμος. Για μια ακόμα φορά οδηγείται να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του, να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία του.

Η κοινωνία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, έσχατη επιλογή ενός κρατουμένου που, ακόμα και μετά από 18 χρόνια φυλακής, δέχεται μια παράλογη επίθεση στο πρόσωπό του κάθε φορά που ασκεί ή διεκδικεί τα δικαιώματα που είναι αυτονόητα για κάθε φυλακισμένο.

Η Πολιτεία δεν μπορεί να μένει σιωπηλή όταν εγκαλείται για φωτογραφικές διατάξεις, για παραβίαση των νόμων που η ίδια θέσμισε, για χειρισμούς που δημιουργούν υπόνοιες εκδικητικής συμπεριφοράς και αναιτιολόγητης επιβάρυνσης της θέσης ενός φυλακισμένου. Ενός ανθρώπου δηλαδή που βρίσκεται υπό την εποπτεία της, υπόκειται στους νόμους της και που η υγεία και η ζωή του είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία της.

Αυτό που ζητάει ο απεργός είναι να γυρίσει στο υπόγειο κελί του Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που ο νόμος προβλέπει, και να σταματήσει ο πόλεμος που συνεχώς δέχεται χωρίς να γίνεται αντιληπτό ποιά στάση του χρεώνεται που να τον δικαιολογεί.
Το αίτημά του είναι δίκαιο και η διαμαρτυρία του εύλογη.

Δεν ζητάει κάποια ειδική μεταχείριση αλλά την εφαρμογή των νόμων.

Τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα πρέπει να γίνουν δεκτά τώρα, για να μη δοκιμαστεί περισσότερο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για να διασωθεί η ευαισθησία και η τιμή της κοινωνίας μας που κινδυνεύει να χρεωθεί μια απευκταία εξέλιξη.

Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!

Γιάννης Αγγελάκας - μουσικός
Μάρω Δούκα συγγραφέας
Βασίλης Σπυρόπουλος - μουσικός
Μήτσος Πουλικάκος – τραγουδοποιός, μουσικός
Πάνος Σείκιλος - μουσικός, blogger
Σάββας Στρούμπος, σκηνοθέτης
Νίκος Κατσιαούνης, εκδότης
Γιώργος Μερτίκας, συγγραφέας-μεταφραστής
Στράτος Ιωαννίδης, μεταφραστής
Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας
Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος
Τέση Λαζαράτου - ψυχοθεραπεύτρια
Γιώργος Λιερός - συγγραφέας, κτηνίατρος
Τάσος Κωστόπουλος - δημοσιογράφος, ιστορικός
Τέση Λαζαράτου - ψυχαναλύτρια
Παύλος Κατσιβέλης - μουσικός
Φώτης Τερζάκης συγγραφέας
Βασιλική Τζεβελέκου δημοσιογράφος
Κομπότης Νικόλαος Φυσικός
Λαμπρινή Θωμά, δημοσιογράφος
Νικόλας Κοσματόπουλος, πανεπιστημιακός δάσκαλος.
Αλέξανδρος Βούλγαρης σκηνοθέτης-μουσικός
Νίκος Πολίτης, συγγραφέας - ιστορικός
Μαρία Τσίρου Εκπαιδευτικός
Νίκος Ντάλας – ηθοποιός
Ντόρα Χρυσικού – ηθοποιός
Πασχάλης Παπατσαρούχας – ηθοποιός
Σήφης Πολυζωίδης – ηθοποιός
Γιώργος Μακρής – σεναριογράφος, ηθοποιός
Ελένη Ευθυμίου – σκηνοθέτης, ηθοποιός
Δημήτρης Παπασταμάτης – σκηνοθέτης
Ερρίκος Μηλιάρης – ηθοποιός
Χάρης Τζωρτζάκης – ηθοποιός
Έκτορας Λιάτσος – ηθοποιός
Δημήτρης Ζάχος – σκηνοθέτης
Δημήτρης Ραφαήλος – ηθοποιός
Κώστας Παπακωνσταντίνου – σκηνοθέτης, ηθοποιός
Κωνσταντίνος Μωραϊτης – ηθοποιός
Ελισσαίος Βλάχος – ηθοποιός
Νέλη Μποφίλιου – ηθοποιός
Αλέξης Καλοφωλιάς – μουσικός, μεταφραστής »

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.